Biserica și Statul: separare vs impozitare!

Biserica și Statul: separare vs impozitare!

Biserica și Statul: separare vs impozitare!

În ultima vreme se discută tot mai intens despre rolul Bisericii în societate, separarea Bisericii de stat și o eventuală impozitare a Bisericii. Fiind invitatul emisiunii "Politica" moderată de Natalia Morari și Igor Boțan, am avut ocazia să-mi expun punctul de vedere pe marginea acestor subiecte sensibile.

N-a fost simplu, deoarece, pe de-o parte, nu pot accepta ideea că separarea Bisericii de stat înseamnă izolarea ei de procesele care au loc în societate. În acest context, l-am citat pe Papa Francisc, care spunea recent: "A contribui la viața politică este o datorie pentru un creștin. Noi creștinii, nu putem face jocul lui Pilat, spălându-ne pe mâini. Politica a devenit prea stricată. De ce? Oare nu din cauza că creștinii n-au participat în viața politică cu un spirit evanghelic?! Este mai ușor să dai vina pe alții, dar mă întreb, eu ce fac? Să lucrezi pentru binele comun este o datorie creștină și de multe ori calea prin acre ajungi la acest bine este prin politică." Iar pe de altă parte, nu pot fi de acord cu conceptul Bisericii majoritare care anatemizează și respinge orice idee sau persoană care este în afară dogmei ortodoxe, lucru care pare a fi la limita unui fundamentalism religios.

Pentru a înțelege mai bine care este situația la ora actuală, ce înseamnă o relație personală cu Dumnezeu și de ce avem mai mult nevoie pentru a avea o societate armonioasă și sănătoasă, priviți această emisiune AICI

Close