Declaraţia de Ziua Familiei 2014 în Parlamentul Republicii Moldova

Declaraţia de Ziua Familiei 2014 în Parlamentul Republicii Moldova

Declaraţia de Ziua Familiei 2014 în Parlamentul Republicii Moldova

1385106_10200734276946319_316905825_n„Familia este cea mai veche dintre toate societățile și singura naturală.” (Jean Jacques Rousseau)

„Familia este puntea cu trecutul nostru și podul pentru viitorul nostru”

Astăzi, 15 mai 2014, Republica Moldova sărbătorește Ziua Familiei pentru a cincea oară, lucru posibil grație Hotărârii Parlamentului nr. 84 din 07 mai 2010, iar comunitatea internațională a celebrat anul acesta 20 de ani de la prima sărbătoare a familiei lansată de către Organizația Națiunilor Unite. Doresc, cu această ocazie, să adresez, de la această înaltă tribună, cele mai calde urări de sănătate tuturor familiilor din Republica Moldova și să le doresc multă pace și dragoste, multe bucurii și binecuvântări din partea lui Dumnezeu.

Genericul Zilei Familiei propus de către ONU pentru anul 2014 este “Familiile contează în procesul de Atingere a Obiectivelor de Dezvoltare; Anul Internațional al Familiei +20”. Iar Guvernul RM, în data de 11 mai, a organizat acțiuni dedicate Zilei Internaționale a Familiei în Grădina publică „Stefan cel Mare și Sfânt" din capitală sub genericul „Moldova - familie puternică".

Ori de câte ori sărbătorim o zi, noi atragem atenția asupra unor probleme sau a unor subiecte importante. În cazul dat, atenția noastră este îndreptată spre familie. Familia contează. Familia nu este cel mai important lucru, ci este tot ce avem mai scump. Din păcate, în ritmul agitat al vieții moderne rolul individului devine tot mai dominant față de rolul colectivului. În această situație este inevitabil faptul că individul tinde să umbrească familia și rolul acesteia.

Familia înseamnă, în primul rând, relații. Relațiile înseamnă dragoste și afecțiune, ajutor și recunoștință, respect și înțelegere, înseamnă a învăța și a ajuta, a împărtăși și a simți, a oferi și a primi, a avea încredere și a fi demn încredere. Familie înseamnă să împărtășești bucurii și necazuri împreună, lucruri care ar fi lipsite de sens sau care n-ar putea fi purtate în singurătate.

Eroziunea valorilor familiei subminează demnitatea și durabilitatea unei națiuni. Evoluțiile sociale din ultimii ani scot în evidență efectele negative pe care le au pierderea legăturilor de familie asupra copiilor.

Astăzi avem un număr tot mai mare de copii maltratați și abandonați. În cadrul studiului efectuat în 2012 de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, au fost evaluaţi 168.081 de copiii în dificultate din 65.534 de gospodării din Moldova. Dintre aceşti copii, 62.811 (37,4%) sunt în dificultate din diverse motive, iar 105.270 (62,6%) sunt copii cu un părinte sau ambii părinţi plecaţi peste hotare.

La momentul vizitei asistentului social, 36,3% dintre copii locuiau cu mama, 33,6% - cu ambii părinţi şi 7,4% doar cu tata, ceilalţi  - 22,7% dintre copii se aflau: în grija buneilor (17,5%), fraţilor/surorilor cu vârsta de peste 18 ani (1,2%), unchi, mătuși (3,2%), persoanelor străine sau locuiau singuri.

Pentru a susține și a întări instituția familiei, un grup de deputați a înregistrat recent o inițiativă legislativă privind Bursa Familiei. Un copil care crește într-o familie sănătoasă va deveni un cetățean bun. Fără îndoială, pentru a avea o Moldovă puternică avem nevoie de familii puternice. Ex-președintele Indiei, Abdul Kalam, spunea: ”ca o țară să fie liberă de corupție, sunt trei membri cheie ai societății, care pot face diferența. Aceștia sunt: tata, mama și învățătorul.”

În încheiere, vreau să reiterez ceea ce-am spus de fiecare dată când m-am referit la familie și anume cred în viitorul familiei așa cum a conceput-o Dumnezeu. Cred că familia naturală sănătoasă este cheia unei societăți prospere și armonioase, și este mediul ideal pentru creșterea și dezvoltarea fericită a copiilor noștri. Așa cum spunea cineva, o familie fericită este un rai mai devreme! Fie ca familiile noastre să fie un colțișor de rai. Să nu uităm, Dumnezeu iubește familia!

Close