Declarație cu ocazia Zilei Familiei

Declarație cu ocazia Zilei Familiei

Declarație cu ocazia Zilei Familiei

Onorată Doamnă Vice-președinte a Parlamentului,
Stimați colegi,

Ieri, 15 mai, Republica Moldova a sărbătorit pentru a patra oară Ziua Familiei, lucru posibil grație Hotărârii Parlamentului nr. 84 din 07 mai 2010, iar comunitatea internațională a celebrat anul acesta 20 de ani de la lansarea acestei sărbători de către Organizația Națiunilor Unite. Doresc, cu această ocazie, să adresez, de la această înaltă tribună, cele mai calde urări de sănătate tuturor familiilor din Republica Moldova și să le doresc multă pace și dragoste, multe bucurii și binecuvântări din partea lui Dumnezeu.

Lansarea Zilei Familiei a fost cauzată, în mare parte, de problemele stringente cu care se confruntă familia. Astăzi, putem spune că întreaga comunitate internațională trece prin mari turbulențe de ordin moral, economic și social. Republica Moldova nu este o excepție, dimpotrivă criza politică îndelungată afectează grav bunăstarea spirituală și materială a familiilor. Cazurile tragice, care au avut loc recent în țara noastră, vorbesc odată în plus despre intensitatea și seriozitatea provocărilor cu care se confruntă familiile. În timp ce moto-ul Națiunilor Unite în acest an a fost ”Avansarea integrării sociale și a solidarității inter-generaționale, motto-ul sărbătorii noastre a fost ”Familie fără violență”. Este evident, stimați colegi, că purtăm o mare responsabilitate pentru declinul și destrămarea familiilor din țara noastră. În acest context, vreau să fac un apel către toți deputații și actorii politici: pentru binele copiilor și nepoților noștri, haideți să dam la o parte ceea ce ne dezbină și să ne unim cu toții eforturile pentru depășirea acestei crize politice fără precedent. Poate că nu-i întâmplător faptul că decretul Președintelui cu privire la desemnarea candidaturii la funcția de Prim-ministru a fost semnat anume de Ziua Familiei. Să nu uităm cuvintele Mântuitorului, care spunea: „Orice împărăţie dezbinată împotriva ei însăşi este pustiită; şi orice casă dezbinată împotriva ei însăşi nu poate dăinui."

Totodată, aș vrea să mă adresez către dascălii spirituali și cei intelectuali, adică către Biserică și școală. Declinul moral al tinerii generații este un semnal de alarmă pentru ambele instituții. De aceea, chem Bisericile din țară să fie mult mai active în susținerea și educarea moral-spirituală a familiilor. Cu câțiva ani în urmă, cu sprijinul Organizației Internaționale a Migrației, Biserici din diferite confesiuni au lansat o acțiune comună de combatere a traficului de ființe umane, declarând prima duminică din decembrie drept Zi Națională de Rugăciune pentru victimele traficului de ființe umane. Consider că asemenea acțiuni ar trebui să continue.
În privința școlilor, pe lângă optimizarea pe care suntem nevoiți s-o facem, în mare parte, din cauza declinului demografic cu care se confruntă societate, ceea ce este o altă consecință a crizei prin care trece familia, consider că este nevoie și de operarea unor modificări substanțiale în programele și manualele școlare. Nu de enciclopedii pretinse a fi științifice, dar imorale au nevoie azi copiii noștri, enciclopedii care includ studii cum ar fi cele ale lui Alfred Kinsey, despre care se cunoaște că a abuzat sexual copiii în laboratoarele sale. Azi avem nevoie de resurse academice care ar imprima în copii valori cum ar fi onestitatea, bunătatea, integritatea, sârguința, perseverența, altruismul, patriotismul, etc.

În încheiere, aș vrea să mă opresc la ceea ce consider că este cea mai mare provocare din perioada modernă pentru instituția familiei. Suntem martori ai promovării unei agende extrem de agresive îndreptate împotriva familiei naturale. Când spun familie naturală, mă refer la familia întemeiată pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, definiție consfințită și de Constituția Republicii Moldova. Din nefericire, vedem, cum în tot mai multe țări, ideologiile de stângă și cele ultraliberale atacă cu înverșunare însăși esența căsătoriei și a familiei naturale. Sunt convins că țările care au legalizat căsătoriile de același sex mai devreme sau mai târziu vor realiza c-au comis o gravă eroare. Chiar dacă refuzi să crezi în originea divină a instituției familiei, este practic imposibil să negi că familia naturală este parte integrantă și inseparabilă a naturii noastre umane. Nimeni din această sală și nimeni din această lume n-ar fi apărut pe fața pământului dacă nu exista o relație naturală dintre un bărbat și o femeie. Admit că există diferite forme de conviețuire, dar nici una din aceste invenții artificiale ale modernității nu pot substitui adevărata familie, care este una naturală și reală.

Este regretabil că diferite organizații internaționale promovează această agendă în ciuda faptului că nu există nici o convenție internațională care ar stipula în mod expres acest drept. Cu alte cuvinte, vorbim despre promovarea unor noțiuni care sunt în afară convențiilor și dreptului internațional. Este și mai regretabil faptul că unele din aceste organizații acreditate în Republica Moldova promovează vehement această agendă, în ciuda faptului că atât Constituția, cât și legislația definește foarte clar care este statutul familiei. Pe lângă faptul că se trece dincolo de litera convențiilor pe care le-am ratificat, se încalcă și unul din principiile fundamentale ale dreptului internațional, cel al subsidiarității și al recunoașterii suveranității naționale.

Este întristător și îngrijorător faptul că minoritățile sexuale din Republica Moldova, în loc să accepte cadrul legal existent, care este unul mai mult decât suficient, și să se comporte așa cum se cuvine într-un stat de drept, ele sfidează în mod obraznic Constituția provocând opinia publică și promovând aceeași agendă agresivă, lucru de care nu este greu să ne convingem, dacă ne uităm la programul pe care și l-au propus-o pentru această săptămână. Poate că anume în această privință ar fi mai indicat ca Înalta Curte să acționeze prompt în apărarea ordinii Constituționale.

În ciuda acestor tendințe deplorabile, nu aș vrea să închei pe o notă pesimisto-apocaliptică. Cred în viitorul familiei așa cum a conceput-o Creatorul. Cred că familia naturală sănătoasă este cheia unei societăți prospere și armonioase, și este mediul ideal pentru creșterea și dezvoltarea fericită a copiilor noștri. Îmi exprim convingerea că vom face față acestor provocări, iar această eroare, ca să nu-i spun nebunie a secolului, mai devreme sau mai târziu va fi corectată și adusă în albia firească a lucrurilor. Așa cum spunea cineva, familia nu este cel mai important lucru, familia este totul!

Nu uitați, Dumnezeu iubește familia!

Close