Despre Uniunea Vamală și visul nostalgic a lui Putin, la Fabrika

Despre Uniunea Vamală și visul nostalgic a lui Putin, la Fabrika

Despre Uniunea Vamală și visul nostalgic a lui Putin, la Fabrika

uniunea vamala publikaUniunea Eurasiatică este mai mult un proiect geopolitic al Federaţiei Ruse şi mai puţin o comunitate economică, formată din ţări cu drepturi egale. Este opinia unor invitaţi ai emisiunii Fabrika de aseară, care mai spun că, din acest motiv, Moldova ar trebui să meargă mai departe pe calea europeană.

"Este un vis al domnului Putin clădit pe o nostalgie după fostul imperiu sovietic. Este şi un acord politic, o organizaţie regională. Noi nu vrem să rupem relaţiile noastre în special cele economice, culturale pe care le avem cu cei din Răsărit, dar calea noastră este europeană", a menţionat secretarul Comisiei pentru Politică Externă şi Integrare Europeană, deputat PLDM, Valeriu Ghileţchi.

"Este o încercare a Rusiei de a-şi lua revanşa după imaginea ei stricată definitiv, pentru că Uniunea Eurasiatică va fi condusă de Rusia. Ori, statul acesta a căutat să fie fratele mai mare", a subliniat directorul liceului "Vasile Alecsandri", Daniela Vacarciuc.

În sprijinul declaraţiilor vin statisticile oficiale care se referă la Uniunea Vamală, ce stă la baza actualei Uniuni Eurasiatice. "86,8 la sută din PIB-ul Uniunii Vamale este produs de Federaţia Rusă. 79,2 din volumul exterior al Uniunii Vamale revine Rusiei. 93, 4 din rezervele valutare ale Uniunii Vamale sunt ale Rusiei. 65, 2 din volumul comerţului intern al Uniunii Vamale revine Rusiei", a explicat analistul media Cristian Tabără.

Alţi invitaţi spun însă că Uniunea Eurasiatică este un rezultat palpabil al câtorva ani de consultări dintre Rusia, Belarus şi Kazahstan.

"Este doar un acord economic care aduce anumite beneficii şi anumite privilegii celor trei state: libertatea de circulaţie a cetăţenilor, libertatea circulaţiei de marfă şi circulaţia capitalului. Este doar atât, nu este un acord politic", a punctat Sergiu Coropceanu, secretar general PSD.

Liderii de la Moscova, Minsk şi Astana au semnat ieri Tratatul de constituire a Uniunii Eurasiatice. Acordul va intra în vigoare în 2015.

Sursa: Publika.md

Close