Ferice de cel care tot ce începe duce la bun sfârșit

Ferice de cel care tot ce începe duce la bun sfârșit

Ferice de cel care tot ce începe duce la bun sfârșit

Mareșalul Senatului Republicii Polone, Bogdan Borusewicz

S-au încheiat lucrările Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone. Întrunirea s-a început cu două cuvântări de salut. Prima a fost din partea Președintelui Parlamentului RM, Marian Lupu, iar a doua din partea Mareșalului Senatului RP, Bogdan Borusewicz. La sfârșitul ședinței a fost adoptată o declarație comună, prin care se reafirmă suportul Poloniei pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană.

Deși evenimentul nu s-a bucurat de o mediatizare prea mare, mesajele parlamentarilor polonezi pentru colegii moldoveni au fost foarte clare. În cadrul întrevederii cu Președintele Parlamentului, Excelența Sa, Mareșalul Senatului, a făcut un apel prin care a cerut să nu întindem coarda prea tare. Din moment ce politicienii au creat această criză, tot ei sunt datori să găsească o ieșire din ea. În caz contrar, s-ar putea produce o situație ireparabilă pentru viitorul european al Republicii Moldova. Dacă Polonia, spunea domnia sa, n-ar fi semnat Acordul de Asociere în 1992 și n-ar fi aderat în 2004, este greu de spus dacă azi am fi fost membri ai Uniunii Europene. În viață, în general, iar în politică, în mod special, timpul joacă un rol foarte important. Responsabilitatea momentului este așa de mare, încât nu avem nici o scuză ca să ratăm această ocazie. Fiind întrebat dacă nu regretă că vizita sa a coincis cu această criză, Dl Borusewicz  a menționat că, de fapt, criza l-a făcut și mai hotărât să vină. Succesul Moldovei este și un succes al partenerilor ei.

Andrzej Halicki, co-președinte al Adunării Parlamentare

Chiar dacă începutul săptămânii a deschis o perioadă a întrebărilor fără răspuns, vorba domnului Alexandru Canțîr, totuși consider că putem fi optimiști. Ședința de ieri, pe lângă chestiunile incluse în ordinea de zi, a fost marcată de realitățile politice de la Chișinău. Domnul Andrzej Halicki, co-președinte al Adunării Parlamentare, a subliniat de câteva ori pe parcursul zilei necesitatea identificării unei soluții, care ar permite evitarea alegerilor anticipate. La rândul său, domnul Igor Corman, co-președinte al Adunării Parlamentare din partea Moldovei, în timpul ședinței a citit mesajul plasat pe Twitter de către Stefan Fule, Comisarul European pentru Extindere și Politică europeană de vecinătate, prin care se cerea să renunțăm la emoții și să nu abandonăm ceea ce-am realizat până în prezent.

Rămâne să vedem cât de sensibilă este clasa politică față de împrejurările providențiale favorabile pentru depășirea acestei crize, care așa cum spuneam, este mai întâi de toate o criză de ordin moral. Cartea Psalmilor se începe cu următoarele cuvinte:

Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi… El este ca un pom sădit lângă un izvor de apă, care își dă rodul la vremea lui și ale cărui frunze nu se vestejesc: tot ce începe duce la bun sfârșit.

Close