La cină cu moldovenii din Oslo, Norvegia

La cină cu moldovenii din Oslo, Norvegia

La cină cu moldovenii din Oslo, Norvegia

Împreună cu reprezentanții diasporei moldovenești din Oslo, Norvegia

Duminică, împreună cu vicepremierul Mihai Moldovanu, președintele CNSM Oleg Budza și reprezentantul patronatelor Leonid Cerescu, ne-am bucurat de un timp minunat alături de moldovenii din Oslo, Norvegia. La iniţiativa preşedintei Asociaţiei Moldovenilor din Norvegia, Esenia Steckmest, am participat la o cină şi o discuţie liberă şi neformală despre viaţa de acasă şi viaţa din diasporă.

Gazda, doamna Esenia Steckmest, împreună cu soțul ei norvegian, a reușit să creeze o atmosferă caldă și prietenoasă. Într-o țară rece cum este Norvegia, această căldură ne-a făcut să ne simțim ca acasă. Când am pășit în curtea lor, m-am bucurat să văd fluturând, alături de steagul Norvegiei, tricolorul Republicii Moldova. De fapt, și la aeroport am fost întâmpinați cu tricolorul. Când Ambasadorul nostru în Suedia, Excelența Sa Emil Druc, m-a sunat și mi-a spus că a rugat reprezentanții diasporei să mă întâmpine la aeroport, a menționat că semnul prin care urma să ne recunoaștem era tricolorul. Dar ceea ce ne-a făcut să ne simțim și mai aproape unul de altul au fost bucatele. Deși pe masă erau câteva feluri de pește, mâncare tradițională pentru norvegieni, cel mai mult ne-au plăcut plăcintele și chiftelele făcute de o mamă care venise în vizită la copiii și nepoții ei.

Am rămas impresionat să văd feţe cunoscute, printre ele, trei tinere creştine din Moldova. Mesajul lor m-a încurajat, în special, faptul că se roagă pentru țară. Am rămas plăcut surprins să văd că mulţi urmăresc activitatea mea în Parlament şi sunt bucuroşi că susţin valorile creştine.

La întâlnire au participat în jur de 20 de persoane. Am aflat detalii despre ocupaţiile celor în diasporă şi viaţa lor departe de hotarele ţării. Ion, care m-a întâmpinat la aeroport, timp de 5 ani a fost un muncitor sezonier în Norvegia și în Finlanda. Iar cu doi ani în urmă, după ce și-a redobândit cetățenia română a decis să se mute cu toată familia în Oslo. Aici și-a găsit de lucru la o companie privată, ceea ce-i permite să-și întrețină familia. Băiatul lor Radu, de 12 ani, deja cunoaște limba norvegiană și se descurcă destul de bine. Pe drum de la aeroport, el stătea în față și urmărind ce spune GPS-ul, periodic, îl anunța pe tata pe ce drum să meargă. Stând de vorbă cu Ion, am înțeles că viața în Norvegia nu este ușoară. Chiriile sunt tot mai scumpe, să-ți găsești un loc bun de muncă devine tot mai greu, dar cea mai grea este, totuși, despărțirea de țară. În perioada de iarnă, când zilele în Norvegia sunt foarte scurte și este puțină lumină, simte o povară enormă și un dor imens de țară.

Am plecat de la întâlnire cu sentimente mixte. Pe de-o parte eram foarte bucuros c-am găsit multă căldură și într-o țară nordică, cum este Norvegia, la un grup de conaționali care gândesc, vorbesc, iubesc și cred la fel ca noi. Pe de altă parte, eram întristat că așa și n-am putut să le răspund la întrebarea și îngrijorarea lor dacă vom reuși să depășim criza și să evităm alegerile anticipate sau nu…

Close