La întâlnirea anuală a Convenției Internaționale Baptiste

La întâlnirea anuală a Convenției Internaționale Baptiste

La întâlnirea anuală a Convenției Internaționale Baptiste

photo (1)

Luni, 27 octombrie am avut ocazia să petrec o seară specială fiind invitat la întâlnirea anuală a Convenției Internaționale Baptiste (CIB). Cea de-a 51-a conferință anuală a convenției, găzduită de "Frontline Community Church" din oraşul Ramstein, Germania a avut tema: "Crescând biserici sănătoase, prin parteneriate sănătoase".

Pornind de la motto-ul ales pentru această ediţie, în calitate de vorbitor principal, am încurajat cei peste 100 de participanţi la eveniment să continue slujirea cu aceiaşi pasiune. O formulă de succes pentru parteneriate sănătoase, care să rezulte în biserici sănătoase, cuprinde trei paşi de bază care trebuie exersaţi continuu: rugăciune, predicare și perseverenţă în lucrare. Toate acestea trei, exersate împreună cu alte biserici și convenții sau uniuni asigură un parteneriat sănătos, pe termen lung şi cu multe roade în dezvoltarea lucrării lui Dumnezeu.

Totodată, am pledat pentru continuarea relaţiilor strânse între bisericile baptiste din Moldova şi cele din cadrul convenției, materializate prin susţinerea misionarilor din ţara noastră şi alte proiecte de evanghelizare. La încheiere am făcut un apel către toți să se roage pentru Moldova și apropiatele alegeri. M-am bucurat mult să văd un angajament din partea liderilor prezenți să mijlocească în rugăciune pentru țara noastră.

Colaborarea cu CIB s-a început acum zece în urmă pe când încă slujeam ca episcop al Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste (UBCEB). Prin intermediul Federaţiei Europene Baptiste (EBF), CIB a susţinut mai mulţi misionari din Republica Moldova. În ultimii doi ani, implicarea convenției a luat amploare, iar astăzi acest parteneriat se răsfrânge la nivel de ţară prin mai multe proiecte. O implicare mai activă a convenţiei se atestă în zona de sud, unde în perioada 10-16 noiembrie se va desfăşura o campanie de evanghelizare.

Convenţia Internaţională Baptistă cuprinde în componenţa sa biserici din 27 de ţări ale lumii. Majoritatea dintre ele desfăşoară serviciile de închinare în limba engleză. Istoria convenţiei începe în anul 1957 în orașul Wiesbaden, Germania, odată cu fondarea primei biserici internaţionale baptiste cu numele "Immanuel". În anul următor, se plantează a doua biserică baptistă internaţională "Betel" în or. Frankfurt. Aceste două biserici au stat la baza formării Asociaţiei Baptiştilor din Europa Continentală, iar în următorii doi ani au fost plantate 19 biserici şi puncte de misiune. În 1961 Bordul Misiunii Externe al Convenţiei Baptiste de Sud a trimis un cuplu misionar pentru a lucra cu bisericile internaţionale din Germania. Trei ani mai târziu, la această viziune se unesc şi bisericile din Anglia şi astfel se formează Convenţia Europeană Baptistă (EBC).

Căderea comunismului în 1990 a adus o nouă provocare pentru EBC - necesitatea urgentă de a planta biserici internaţionale în mai multe ţări din Europa de Est. La reuniunea anuală din octombrie 1991, EBC a stabilit un obiectiv de a planta 20 de biserici noi în limba engleză în următorii patru ani. Obiectivul a fost atins, iar printre noile biserici, opt au fost plantate în capitale mari din Europa de Est. În 1996, EBC a ales primul Secretar General. În 2003, EBC a fost re-numită în Convenția Internațională Baptistă (IBC), pentru a reflecta mai bine natura și localizarea bisericile sale membre.

Close