La Oslo se discută impactul crizei economice mondiale

La Oslo se discută impactul crizei economice mondiale

La Oslo se discută impactul crizei economice mondiale

Momentan, mă aflu în drum spre Oslo. În această seară, voi avea o întâlnire cu diaspora moldovenească din Norvegia. Întâlnirea are loc la invitaţia reprezentantului diasporei moldoveneşti. De fiecare dată când merg într-o deplasare îmi face multă plăcere să văd interesul conaţionalilor noştri faţă de situaţia din ţară şi dorinţa lor de a fi mereu informaţi.

De luni, 8 aprilie, agenda mea este ocupată cu participarea la Întâlnirea regional Europeană, organizată sub egida Organizaţiei Internaţionale a Muncii în colaborare cu Guvernul Regatului Norvegiei. Voi participa în premieră la acest eveniment în calitate de prim-vicepreşedinte al Comisiei sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Guvernul Republicii Moldova va fi reprezentant de vicepremierul în exerciţiu, Mihai Moldovanu.

Acest eveniment reprezintă un forum internaţional de o importanţă majoră pentru statele din Europa şi o parte din Asia Centrală. La această întâlnire vor participa reprezentanţi ai Guvernelor, angajatorilor şi ai clasei muncitoare din 51 de state.

Forumul în sine reprezintă un schimb de experienţă, iar la această ediţie vom discuta despre criza economică, criza locurilor de muncă, vom analiza nivelele de protecţie socială, dialogul social şi aplicarea legislaţiei muncii.

Agenda dezbaterilor cuprind următoarele subiecte:
1. Cum să abordăm consecinţele crizei financiare;
2. Angajarea tinerilor în perioada crizei;
3. Recuperarea după criză – Politici coerente pentru creştere şi locuri de muncă;
4. Creştere care să asigure locuri de muncă noi şi calitative;
5. Elaborarea politicilor pentru asigurarea creşterii şi locurilor calitative de muncă;
6. Combaterea crizei angajării tinerilor şi a provocărilor societăţii care îmbătrâneşte;
7. Promovarea standartelor internaţionale de muncă şi a coerenţei politicilor în Europa şi Asia Centrală.

Scopul acestui forum urmăreşte analizarea modului în care politicile economice, sociale şi de angajare pot contribui la recuperarea după criză, dar şi la susţinerea unei creşteri majore în locuri de muncă.

Participanţii vor investiga modalitatea în care lumea muncii, reprezentată de delegaţii OIM, poate interacţiona în mod eficient cu autorii politicilor economice, pentru a atinge scopurile propuse în creşterea economică durabilă şi a justiţiei sociale.

Evenimentul se organizează o dată la patru ani, şi se va desfăşura la Oslo în perioada 08-11 aprilie 2013. La dezbateri vor participa şi reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM) şi alte instituţii internaţionale.

Cu detalii revin la sfârşitul săptămânii viitoare.

Close