Misiune încheiată la Oslo, Norvegia

Misiune încheiată la Oslo, Norvegia

Misiune încheiată la Oslo, Norvegia

Delegația Republicii Moldova la Întâlnirea regional Europeană de la Oslo. Împreună cu vicepremierul Mihai Moldovanu, președintele CNSM Oleg Budza și reprezentantul patronatelor Leonid Cerescu.

 

Odată la patru ani, Organizația Internațională a Muncii (OIM) organizează evenimente, în cadrul cărora se discută cele mai stringente probleme din domeniul muncii și protecției sociale. În perioada 8-11 aprilie, la Oslo, Norvegia a avut loc cea de-a IX-a reuniune a OIM cu tema: „locuri de muncă, creștere economică şi justiție socială”. A fost una din cele mai reprezentative întruniri de acest gen.

Peste 30 de miniștri din diferite state, Prim-ministru al Norvegiei, dl Jens Stoltenberg, și Președintele Lituaniei, dna Dalia Grybauskaite, au participat la acest eveniment. Din partea Republicii Moldova au participat vice-premierul dl Mihai Moldovanu, președintele CNSM dl Oleg Budza și reprezentantul patronatelor dl Leonid Cerescu. În calitate de prim-vicepreşedinte al Comisiei Sociale, Sănătate şi Dezvoltare Durabilă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), am avut și eu onoarea să particip pentru prima oară la acest forum internațional.

Printre temele principale discutate au fost: consecințele crizei financiare, angajarea tinerilor în perioada crizei, provocările legate de îmbătrânirea societății, creșterea economică și deschiderea locurilor de muncă, promovarea standardelor internaționale ale muncii etc. Fiecare temă a stârnit discuții interesante și schimb de opinii privind experiența diferitor țări. Deși există probleme similare în fiecare țară, totuși soluțiile diferă de la o țară la alta. De aceea, una din concluzii a fost că nu există soluții de genul „one size fits all”. Cu alte cuvinte, fiecare țară are nevoie de soluții proprii.

Pe tot parcursul conferinței o expresie cheie care a sunat mereu, inclusiv de pe buzele Prim-ministrului norvegian a fost fraza „dialogul social”. Pe de altă parte, reprezentanții patronatelor au insistat asupra unui dialog responsabil, spunând că nici un Guvern nu poate impune unei companii să angajeze pe cineva sau să creeze locuri de muncă. E nevoie de politici care să asigure creștere economică și atunci problemele sociale se vor rezolva de la sine.

Prin urmare, o altă concluzie a fost că, deși, dialogul social este important, totuși cel mai important lucru este procesul decizional care aparține organului legislativ și cel executiv. Din păcate, politicile din ultimii ani au erodat încrederea oamenilor în instituțiile statului. S-a vorbit mult despre cum ar putea fi restaurată această încredere, deoarece fără încredere nu-i posibil de efectuat reformele care sunt necesare.

La capitolul angajarea tinerilor s-a vorbit mult despre sistemul de educație și pregătire a tinerilor. Azi foarte multe instituții de învățământ oferă instruire care nu este solicitată pe piața muncii. Programele educaționale trebuie să reflecte cât mai bine cerințele și standardele impuse de realitățile pieții.

În concluzie, pot afirma că scopul conferinței în linii mari a fost atins. Deși nu s-a găsit o soluție miraculoasă pentru criza regională și globală cu care ne confruntăm, totuși s-a pus degetul pe rană și anume s-a menționat că nu putem discuta doar din perspectiva drepturilor și convențiilor adoptate. Toți partenerii sociali trebuie să convină asupra scopului propus și prin abordări convergente să identifice căile prin care acest scop poate fi atins. Cât de mult n-am discuta noi despre muncă, cel mai esențial lucru este munca în sine. Asta ca și cum ai discuta despre rugăciune fără ca să te rogi sau să discuți despre familie fără ca să te căsătorești. Fără ca să muncim și fără ca să muncim din greu nu vom putea niciodată să scăpăm de sărăcie și să asigurăm, astfel, bunăstarea pe care ne-o dorim cu toții.

P.S. Doresc să exprim profunde mulțumiri diasporei noastre din Oslo, care ne-a primit cu multă căldură și, în lipsa Ambasadei RM în Norvegia, au suplinit cu brio funcțiile care revin unei ambasade.

Merită, de asemenea, apreciat nivelul înalt de organizare asigurat de Guvernului Regatului Norvegiei și ospitalitatea oferită de autoritățile locale, care au organizat o recepție în sala de festivități a Primăriei, local unde se înmână anual premiile Nobel.

Close