O nouă etapă de cooperare între Moldova și Canada

O nouă etapă de cooperare între Moldova și Canada

O nouă etapă de cooperare între Moldova și Canada

1796438_701759466513250_1332900796_n27 februarie 2014, va rămâne în istorie ca un stâlp de aducere aminte, un nou început de cooperare între Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul Canadei. Joi, la Ottawa, Secretarul Comisiei politică externă şi integrare Europeană în Parlamentul RM, Valeriu Ghileţchi, şi preşedintele grupului de prietenie Canada – Moldova din Parlamentul Canadei au semnat primul act în istoria relaţiilor de cooperare interparlamentară dintre cele două state.

Ceremonia a avut loc în sala Senatului Canadei, în prezenţa Preşedintelui Parlamentului RM, Igor Corman și a Președinților Camerei Comunelor și Senatului din Parlamentul Canadei, Andrew Scheer și Noël A. Kinsella.

Prin semnarea Memorandumului de Cooperare dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul Canadei părțile urmăresc consolidarea relațiilor de prietenie dintre legisaltive accentuîndu-se importanța asigurării continuității reformelor în dezvoltarea democratică și integrarea Europeană a Republicii Modova, încurajarea dialogului bilateral și susținerea reciprocă în cadrul organizațiilor internaționale.

Asfel, părțile s-au angajat să urmărească adâncirea relațiilor de prietenie pentru a asigura schimbul de experiență în domeniile de interes comun cum ar fi valorile democratice, o guvenare publică de calitate, supremația legii și drepturile omului, să încurajeze dezvoltarea relațiilor directe de cooperare dintre grupurile de prietenie deja existente în ambele parlamente, să organizeze întâlniri bilaterale între deputații din Moldova și Canada în cadrul organizațiilor inter-parlamentre cum ar fi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Adunarea Parlamentară a OSCE, Adunarea Parlamentară NATO și Adunarea Parlamentară a Francofoniei.

Reamintim că semnarea Memorandumului de Cooperare dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamntul Canadei a avut loc în cadrul vizitei Președintelui Parlamentului, Igor Corman şi Secretarul Comisiei politică externă şi integrare Europeană în Parlamentul RM, Valeriu Ghileţchi în Canada.

Close