Planuri de viitor pe agenda Moldova – Polonia: Cursă aeriană Chișinău – Varșovia din 2014

Planuri de viitor pe agenda Moldova – Polonia: Cursă aeriană Chișinău – Varșovia din 2014

Planuri de viitor pe agenda Moldova – Polonia: Cursă aeriană Chișinău – Varșovia din 2014

photo (1)În calitate de co-președinte al Biroului Adunării Parlamentare Republica Moldova – Republica Polonă, am avut onoarea să găzduiesc astăzi, 17 martie 2014, reuniunea acestui forum. La întâlnire au fost prezenți doi deputați, co-președintele dl Andrzey Halicki și vice-președintele, dl Krzystof Szczerski.

Am deschis întrunirea cu un schimb de opinii în ce privește relațiile bilaterale și situația social-politică din regiune. A fost exprimată o anumită îngrijorare în legătură cu referendumul, care a avut loc ieri în Crimeea. În acest context, partea poloneză a reiterat sprijinul plenipotențiar acordat Moldovei pe calea integrării europene. Dl Haliciki, printre altele a menționat, că cetățenii din Moldova au de ales între trecut și viitor, între a merge înainte sau a se întoarce înapoi.

Apoi am discutat despre următoarea ședință plenară a Adunării Parlamentare, care urmează să aibă loc în Polonia. În final am decis că reuniunea va avea loc în perioada 8-11 iunie 2014 în orașul Cracovia, al doilea oraș ca mărime din Polonia și unul din cele mai vechi orașe poloneze. În agenda ședinței plenare vor fi incluse trei mari subiecte: integrarea europeană a Republicii Moldova, cooperarea bilaterală în diferite domenii și pe diferite nivele, inclusiv cel al administrației publice locale, provocările majore în adresa democrației și stabilității politice. Pe lângă ședința de plen, vor avea loc întâlniri cu autoritățile locale și cele regionale. De asemenea, se planifică o întâlnire cu deputații noi aleși în Parlamentul European din regiunea Cracovia.

Unul din rezultatele cooperării în cadrul Adunării Parlamentare a fost anularea la mijlocul anului 2013 a plății pentru vizele de lucru oferite cetățenilor moldoveni, iar anul acesta se planifică ratificarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Republica Polonă în domeniul asigurărilor sociale. Acordul va oferi protecție tuturor cetățenilor moldoveni, care activează legal în Polonia. Un alt subiect discutat a fost lansarea în acest an a unei curse aeriene directe Chișinău – Varșovia. Nu încape îndoială că intensificarea relațiilor dintre țările noastre va oferi cetățenilor noștri oportunități pentru o viață mai bună.

Adunarea Parlamentară Republica Moldova – Republica Polonă a fost constituită la 25 iulie 2011, la Chişinău. Conform statutului, Adunarea este un organ consultativ interparlamentar, care s-a constituit în vederea elaborării punctelor de vedere comune privind problemele şi proiectele de interes bilateral. Adunarea se întruneşte în sesiuni plenare, convocate o dată pe an, alternativ în Republica Polonă şi Republica Moldova.

Close