Polonia a inaugurat cel mai grandios muzeu din Europa dedicat istoriei evreilor

Polonia a inaugurat cel mai grandios muzeu din Europa dedicat istoriei evreilor

Polonia a inaugurat cel mai grandios muzeu din Europa dedicat istoriei evreilor

Când ne gândim la istoria poporului evreu, ororile Holocaustului sunt printre primele imagini care ne apar în minte. Muzeele de pe întreg continentul european dedică o mare atenție acestei perioade tragice din istoria poporului evreu. Guvernul Poloniei a decis să completeze istoria evreilor inaugurând marți, 28 noiembrie, la Varșovia cel mai grandios muzeu din punct de vedere tehnologic, dedicat istoriei celei mai mari comunități evreiești din Europa, care începe din evul mediu.

Potrivit autorităților polone, muzeul „Polin”, dedicat istoriei mult timp uitate a evreilor din Polonia, readuce în atenţie trecutul bogat al acestei comunităţi care a fost una dintre cele mai mari înainte de a fi decimată de naziştii germani. Istoria păstrată în obiectele şi expoziţiile muzeului cuprind o perioadă de peste 1000 de ani din viaţa comunităţii evreieşti din Polonia.

muzeu-polin

Inaugurarea a avut loc în prezenţa preşedintelui polon, Bronislav Komorowski şi a omologului său israelian, Reuven Rivillin.

"Reconstituim ceva ce a fost complet distrus. Până în prezent, cel mai mare monument evreiesc din Varşovia era „vidul”. Muzeul va permite să umplem acest vid. Toate marile muzee evreieşti ale lumii sunt muzee ale Holocaustului, dar ideea celui de faţă este să arătăm ce înseamnă viaţa. Timp de mai multe secole, 80% dintre evrei au trăit în Polonia şi dacă a existat o ţară care putea fi numită evreiască aceasta era Polonia. Suntem ceea ce se cheamă un muzeu narativ. Acesta este cel mai avansat muzeu din Europa din punct de vedere tehnologic. Istoria roulette games at casinos in Nebraska pe care o povestim aici face parte din istoria Europei", a explicat directorul muzeului Polin, Dariusz Stola.

"Holocaustul are locul său în cadrul expoziţiei, dar nu este nici începutul istoriei (evreilor în Polonia, n. r.), nici sfârşitul acesteia", a spus Barbara Kirshenblatt-Gimblett, director de programe în cadrul muzeului.

Cu această ocazie, Ambasada Poloniei la Chișinău a organizat un eveniment paralel în Centrul evreiesc KEDEM cu transmisiune live din Varșovia. La eveniment au participat lideri politici și religioși, ambasadori și reprezentanți ai comunității evreiești din Moldova. În cuvântul său, dl Ambasador al Republicii Polone Artur Michalski a menționat că cele două popoare au legături strânse, polonezii și evreii sunt considerați oameni ai cărții (n.r. oameni ai Scripturii) și credinței. Domnia sa a mai făcut referință la textul din Deuteronom cunoscut sub numele Șema Israel, adică  ascultă, Israele!

Personal, m-am bucurat mult să fiu prezent, să simt atmosfera specială din capitala Poloniei și, cel mai important, să aud cuvinte pline de profunzime și spiritualitate, care rezonează frumos cu Cuvântul lui Dumnezeu.

Clădirea muzeului este construită în fostul ghetou evreiesc şi contrastează cu monumentul din granit negru din faţa sa, dedicat eroilor care au murit în timpul insurecţiei din zonă din 1943. Ideea muzeului „Polin” s-a născut la începutul anilor 1990, după căderea comunismului, la iniţiativa mai multor persoane private.

Construirea muzeului a fost finanţată de oraşul Varşovia și de Ministerul polonez al Culturii. Lucrările au costat 42,5 milioane de euro. Expoziţia permanentă a fost finanţată de Institutul pentru Istoria Evreilor şi donatori polonezi şi străini şi a costat 33 de milioane de euro. Muzeul a cunoscut imediat un succes neaşteptat. Chiar înainte de inaugurarea expoziţiei permanente, circa 400.000 de persoane au trecut deja porţile instituţiei, începând din luna aprilie a anului trecut.

Close