Răspunsuri la întrebările cititorilor Ziarului Liber şi Moldova Creştină (Partea I)

Răspunsuri la întrebările cititorilor Ziarului Liber şi Moldova Creştină (Partea I)

Răspunsuri la întrebările cititorilor Ziarului Liber şi Moldova Creştină (Partea I)

O trecere în revistă a realizărilor, a restanţelor şi planurilor de viitor din activitatea ultimului mandat şi membru în delegaţia Republicii Moldova la APCE.

 44712_19Ce ați reușit să faceți în mandatul anterior?

Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit să fac mai multe lucruri bune atât la nivel național, cât și internațional. Printre cele mai importante rezultate sunt: instituirea Sărbătorii Familiei și includerea, începând cu 2010, a zilei de 15 mai în lista sărbătorilor naționale; declararea zilei de 25 decembrie, începând cu 2013, ca zi de odihnă pentru a putea sărbători Nașterea lui Isus Cristos pe stil nou; introducerea în țară fără taxe vamale a câtorva unități de transport pentru misiuni creștine și organizații de caritate; co-­autor al legii privind protecția copiilor de impactul negativ al informației publice; co-­autor al legii care permite redirecționarea spre organizațiilor obștești, inclusiv biserici, a 2% din impozitul pe venit; o serie de amendamente importante la legea privind egalitatea (cunoscută sub numele legea ne­discriminării), amendamente care protejează familia și bisericile; amendamente la Codul Educației privind introducerea educației la domiciliu (home­schooling); amendamente care au îmbunătățit esențial legi cum ar fi legea privind protecția specială a copiilor în situație de risc și a copiilor separați de părinți, legea privind ajutorul social, legi care vizează problema violenței în familie și altele. La nivel european am prezentat două rapoarte în baza cărora au fost votate două rezoluții. Un raport ține de combaterea turismului sexual pedofil, altul de campania de combatere a violenței și abuzului sexual al copiilor, numită ”Unul din cinci”. În prezent sunt la etapa de finalizare a unui alt raport important intitulat: ”Combaterea intoleranței și discriminării creștinilor în Europa”. Pe lângă inițiativele legislative, am organizat câteva dejunuri cu rugăciune, am trimis zeci de interpelări pentru soluționarea diferitor probleme cu care se confruntă concetățenii noștri.

Ce nu ați reușit să faceți în activitatea de parlamentar?

Dacă mă refer la activitatea legislativă, au fost câteva proiecte pe care n-­am reușit să le promovez. Printre acestea ar fi consilierea pre­-avort, modificări la Legea cu privire la culte, introducerea obiecției de conștiință. Am avut câteva dejunuri cu rugăciune, dar n-­am reușit să creez un grup constant de rugăciune. N-­am reușit să am o comunicare suficient de bună cu cei care m-­au votat. Totuși, în linii mari cred că a fost o activitatea binecuvântată, împlinită și fără regrete.

Din punct de vedere evanghelic, ce rezultate ați avut?

M-­am referit mai sus la unele rezultate cu caracter evanghelic, în special, la dejunurile cu rugăciune. M­-am străduit, de asemenea, să folosesc pentru vestirea Evangheliei, atât luările de cuvânt pe care le-­am avut în Parlament, cât și ocaziile de a participa la diverse dezbateri în mass-media. Rapoartele și luările de cuvânt în cadrul APCE în apărarea creștinilor și promovarea valorilor moral spirituale au avut un impact la nivel european. De aceea, îndrăznesc să spun că cel mai bun rezultat a fost mărturia frumoasă a Evangheliei și numele bun al comunității evanghelice, pe care am avut onoarea să le prezint în spațiul public.

Ați promovat pe cineva din tinerii evanghelici în politică?

Consider că promovarea tinerilor evanghelici în politică este o chestiune care are mai multe aspecte. Până a ajunge la promovare este nevoie de conștientizare a faptului că trebuie să fim prezenți în spațiul public. Cu alte cuvinte, este nevoie de o viziune care să schimbe atitudinea tradițională negativă vis-­a­-vis de implicarea creștinilor în politică. Apoi, este nevoie de o pregătire intelectuală și profesională înaltă. Și în acest domeniu, din păcate, în rândurile noastre predomină o atitudine rezervată față de studii. De aceea, m-­am străduit cu orice ocazie să-­i motivez pe tineri să facă studii cât mai înalte și la un nivel cât mai performant. Nu în ultimul rând, este nevoie de chemare. Am susținut orice tânăr bine pregătit în care am văzut o chemare autentică. Azi avem tineri care activează ca și consilieri, inclusiv în cabinetul Primului Ministru, avem tineri primari, consilieri locali, funcționari publici. Totodată, consider că avem încă foarte multe posibilități nevalorificate. Fac un apel, cu această ocazie, către toți tinerii interesați de activitatea politică să dea dovadă de inițiativă și să ia legătura cu mine ca să vedem ce putem face împreună, inclusiv în această campanie electorală.

Cum a beneficiat comunitatea baptistă de faptul că a avut un reprezentant în Parlament?

Cred că la această întrebare cel mai bun răspuns ar putea să-­l ofere conducerea comunității baptiste. Personal, m-­am străduit să fiu receptiv la toate solicitările care au venit din partea comunității noastre, în special când era vorba de lucrarea Evangheliei. De asemenea, am fost deschis pentru toți credincioșii ori de câte ori venea cineva cu o plângere sau cu o rugăminte în soluționarea unei probleme sau alta. Recunosc că n­-am fost stare să soluționez toate problemele, dar n­-am închis ușa nimănui. Cred că toți credincioșii evanghelici, nu doar cei baptiști, au avut în persoana mea un deputat la care puteau să apeleze oricând, știind că sunt reprezentantul lor, lucru pe care cei mai mulți cetățeni din țara noastră nu­-l pot spune.

Ce veți face dacă ajungeți deputat după aceste alegeri?

Dacă voi fi din nou ales, cu ajutorul Domnului, prioritatea numărul unu rămâne a fi lucrarea Evangheliei sub toate aspectele, apoi vine apărarea drepturilor fundamentale ale creștinilor și promovarea valorilor moral spirituale, iar în al treilea rând susținerea oricăror inițiative care contribuie la făurirea unui viitor prosper și binecuvântat pentru noi și copiii noștri. Printre inițiativele legislative de ordin moral sunt, cel puțin, trei: implementarea educației la domiciliu, introducerea obligatorie a consilierii pre-­avort și includerea în legislației a obiecției de conștiință. La nivel european, doresc să finalizez raportul cu privire la discriminare creștinilor în Europa, apoi doresc să iau un nou raport pe care deja l­-am înregistrat cu privire la interzicerea mamelor surogat. Promovarea oamenilor integri și combaterea corupției este un alt domeniu, asupra căruia mă voi concentra.

Unde vă vedeți peste 5 ani și peste 10 ani? În ce postură, în ce loc?

Domnul Isus are o expresie, ajunge zilei necazul ei. De aceea, nu doresc să-­mi fac planuri concrete cu privire la ceea ce voi face peste cinci sau zece ani. Ceea ce îmi doresc este, așa cum mi-­am dorit de fiecare dată, să fac anume ceea ce Dumnezeu vrea ca eu să fac. Nu poți fi împlinit în viață dacă nu știi care îți este chemarea și de ce faci ceea ce faci. Consider că în prezent chemarea mea este să slujesc lui Dumnezeu și poporului Său prin activitatea parlamentară.

Sursa: Moldova Creştină

Urmează partea II-a.

Articole asemănătoare

Close