Răspunsuri la întrebările cititorilor Ziarului Liber și Moldova Creștină (Partea II-a)

Răspunsuri la întrebările cititorilor Ziarului Liber și Moldova Creștină (Partea II-a)

Răspunsuri la întrebările cititorilor Ziarului Liber și Moldova Creștină (Partea II-a)

IMG_30102014_143521Moldova Creștină oferă atenției dumneavoastră ultima parte a interviului exclusiv realizat cu deputatul Valeriu Ghilețchi, candidat pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Prima parte a interviului o găsiți aici.

Dle Ghilețchi, urmărind activitatea dvs din ultimul mandat, percepţia presei cu privire la persoana dvs, este evident că aţi fost un reprezentant al creştinismului evanghelic în Parlament. Cum aţi reuşit să transmiteţi mesajul Evangheliei colegilor dvs?

Așa cum cred că trebuie să o facă fiecare creștin, m-am străduit să-L mărturisesc pe Cristos atât prin cuvânt, cât și prin faptă. Ori de câte ori am avut ocazia să folosesc Scriptura n-am ezitat să spun ce spune Biblia despre subiectul pus în discuție. Una dintre cele mai memorabile fraze pe care mi-a adresat-o Președintele Parlamentului în timp ce-mi oferea cuvântul în cadrul unei ședințe a fost: "Dle Ghilețchi, ce spune Biblia despre Curtea Constituțională?" Cel mai puternic impact, însă, o are viața noastră de zi cu zi. Așa cum spunea cineva, becurile nu vorbesc, ele luminează.

Cum credeţi, este posibil sau necesară crearea unui partid care să reprezinte creştinii evanghelici în Parlamentul Republicii Moldova?

Trebuie să pornim de la faptul că legislația guide for roulette games noastră nu permite crearea partidelor pe criterii confesionale. Ce s-ar putea de făcut este să creezi un partid cu o doctrină creștină, care să pună accent pe valorile împărtășite de creștinii evanghelici. Personal, însă, rămân destul de rezervat față de o asemenea idee din două motive majore. Prima ține de riscul identificării unui asemenea partid cu bisericile evanghelice, ceea ce înseamnă că orice eșec al acestui partid, iar eșecurile sunt inevitabile, va fi asociat cu lucrarea bisericilor. Astfel, cauza Evangheliei poate fi grav afectată. A două este una pur pragmatică: numărul creștinilor evanghelici, estimat azi la 2%, nu este suficient pentru a asigura trecerea unui asemenea partid în Parlament. Pragul de trecere astăzi este de 6%.

De ce numărul de creștini evanghelici este atât de mic în politica moldovenească, inclusiv în Parlament?

Cineva spunea că în loc să ne întrebăm de ce Dumnezeu n-a făcut una sau alta, este mai bine să-I mulțumim pentru ceea ce-a făcut. Spre deosebire de alte țări din Europa, noi am reușit în ultimii ani să avem o reprezentare echitabilă a creștinilor evanghelici în Parlament. Prin urmare, avem pentru ce mulțumi. Totodată, vreau să reiterez că azi avem mulți creștini implicați în viața social-politică a țării. Avem primari, consilieri locali și raionali, consultanți în aparatul Guvernului și Parlamentului, șefi de direcții și departamente. Pe de altă parte, recunosc că este loc pentru o implicare și mai mare. Dar aceasta ține de viziunea și chemarea fiecărui creștin. Eu mi-am petrecut adolescența și tinerețea într-o perioadă în care la așa ceva nici nu puteai visa. Spre deosebire de trecut, azi avem multă libertate și o mulțime de uși deschise. De aceea, este important să răscumpărăm vremurile în care trăim. În loc să ne întrebăm de ce suntem așa de puțini, este mai bine să acționăm, folosind oportunitățile pe care ni le dă Dumnezeu.

Care este planul dumneavoastră pentru următorii patru ani pentru a susține și a încuraja bisericile și misiunile creștine în activitățile lor?

Planul de susținere a bisericilor și misiunilor ține mai mult de Uniunile din care fac parte aceste biserici și misiuni. În ce mă privește, eu voi continua să ofer tot sprijinul moral și legal necesar pentru o bună activitate a tuturor instituțiilor creștine. Cea mai frumoasă realizare din acest mandat a fost așa-numita legedouă procente, care permite redirecționarea a 2% din impozitul pe venit către misiuni și biserici. Urmează, însă, etapa de implementare a legii și va fi nevoie de o monitorizare strictă ca legea să funcționeze așa cum ea a fost concepută. De asemenea, sunt gata să organizez anumite seminare pentru a oferi mai multă claritate cu privire la cadrul legal existent, care reglementează domeniile de activitate ale bisericilor și misiunilor.

Cum veți proteja familia, femeile tinere? Și ce veți face pentru protejarea moralei publice, inclusiv în învățământ?

Începând cu anul 2010, avem în lista sărbătorilor naționale Sărbătoarea Familiei. Cred că ar trebui să valorificăm cât mai mult potențialul acestei sărbători pentru a sensibiliza opinia publică vis-a-vis de problemele cu care se confruntă familiile, dar și importanța pe care o are instituția familiei. La adoptarea legii cu privire la egalitate a fost introdus un amendament, care definește foarte clar că familia este alcătuită dintre un bărbat și o femeie. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că nu-i suficient să protejezi familia doar pe căi legale. Rolul Bisericii, dar și a familiei însăși este foarte mare. Societatea are nevoie de modele. De aceea, creștinii evanghelici au o mare responsabilitate de a face din familiile lor un model demn de urmat de întreaga societate. Dacă e vorba de femeile tinere însărcinate, atunci consider că ele au nevoie de o susținere mai mare din partea statului în ce privește mărimea îndemnizațiilor pentru nașterea și creșterea copiilor mici. Totdeauna am pledat și voi pleda pentru acest lucru. Nu demult am înregistrat împreună cu alți colegi un proiect de lege întitulat ”Bursa familiei”. Dacă este vorba de femeile care cad pradă exploatării sexuale, consider că este nevoie de o conștientizare cât mai mare a acestui pericol, dar și de măsuri de pedeapsă cât mai stricte pentru cei care fac parte din aceste scheme criminale. Referitor la protecția moralei publice, cred că este o chestiune importantă. Dar având în vedere faptul că în ultima vreme definiția moralei publice devine tot mai relativă și inclusivă, prefer să pun un accent mai mare pe valorile morale creștine. Unul din scopurile pe care l-am urmărit în toți acești ani a fost anume apărarea și promovarea valorilor creștine. Un element-cheie în aceste bătălii este libertatea de exprimare și de convingere. Iar victoriile depind de modul în care folosim această libertate și de puterea de convingere de care dăm dovadă. În același timp, trebuie să recunoaștem că nivelul moralității în societate nu depinde atât de stat, cât de familie și de biserică. Este extrem de important ca bisericile să fie cât mai relevante pentru societate. Când vocea lor va fi auzită și înțeleasă, atunci nivelul moralei publice va fi mult mai înalt decât este astăzi.

De ce un creștin, care ar dori să-și dea votul pentru Dvs, trebuie să voteze cu PLDM, un partid care pe parcursul ultimilor ani a fost ținta scandalurilor de corupție și delapidări financiare în masă?

Pentru a ajunge în Parlament este nevoie să faci parte dintr-o echipă politică. În anul 2009, în urma călăuzirii am luat decizia să merg cu echipa PLDM din câteva motive. În primul rând, a fost o deschidere din partea PLDM ca să fiu inclus pe lista electorală. În al doilea rând, PLDM este singurul partid politic din Moldova cu o doctrină conservatoare, membru al familiei politice europene a Partidelor Popular Europene și Creștin Democrate (PPE/CD). În al treilea rând, am avut o înțelegere că-mi va fi respectată libertatea de gândire și conștiință în problemele cu caracter etico-moral. După cinci ani de zile de activitate în componența echipei PLDM, deși au fost și unele dezamăgiri, totuși am rămas la convingerea că PLDM are în continuare cea mai bună echipă, are cel mai bun candidat la funcția de prim-ministru, Dl Iurie Leancă, și are o viziune clară pentru viitorul și dezvoltarea țării. Un alt lucru important pentru mine a fost faptul că PLDM mi-a oferit o platformă atât la nivel național, cât și internațional, care mi-a permis să apăr drepturile fundamentale ale creștinilor și să promovez valorile morale. Din păcate, votul pentru o formațiune politică deseori este privit doar prin prisma unor persoane sau a unor informații controversate. Libertatea de exprimare a adus cu sine și libertatea de a lansa tot felul de învinuiri fără a purta răspundere pentru ceea ce spui. Din acest motiv, atmosfera din societate, în special, în timpul campaniilor electorale este foarte otrăvită. Cel mai bun lucru pentru un creștin este să se ferească de aceste lucruri. Un alt argument este că votul pentru orice partid se materializează în votul pentru un anumit deputat. Cei care mă cunosc și vor să mă susțină, votând pentru PLDM, de fapt votează pentru mine. Astfel, în persoana mea ei vor avea un deputat care îi reprezintă în Parlamentul Republicii Moldova.

Cum ar putea creștinii evanghelici să vă susțină, pe lângă faptul de a vota?

În primul rând, rog să fiu susținut prin rugăciune. În spatele bătăliilor politice este o puternică bătălie spirituală. Iar luptele spirituale se câștigă având o armătură spirituală puternică. Scutul rugăciunii este indispensabil în asemenea bătălii. Tot în acest context, rog la 23 noiembrie să fim uniți în post și rugăciune pentru țară și alegerile care ne stau în față. În al doilea rând, aș vrea ca noi ca și creștini evanghelici să fim un bun exemplu pentru cei din jur. Puterea exemplului este foarte mare. Campaniile electorale sunt, de regulă, însoțite de multe lucruri murdare, manipulare, dezinformare și minciună. Consider că cel mai bun lucru pentru noi este să nu ne lăsăm atrași în aceste polemici sau așa cum spune apostolul Pavel, să ne ferim de cei care au boala cercetărilor fără rost și a certurilor de cuvinte, din care se nasc clevetirile și bănuielile rele. În al treilea rând, vă îndemn să fim uniți, să ne mobilizăm, să-i convingem și pe alții, astfel încât la 30 noiembrie să participăm cu toții la votare pentru a putea mișca țara înainte. Contez mult pe sprijinul fiecăruia, pe solidaritatea și unitatea noastră. Cred că Moldova poate fi un exemplu pentru țările din jur și, cu ajutorul lui Dumnezeu, poate oferi poporului său un viitor și o nădejde!

Ce veți face dacă nu veți întra în Parlament?

Așa cum spuneam în prima parte, mă conduc de principiul lui Isus, ajunge zilei necazul ei. Nu știu exact ce voi face dacă acest lucru se va întâmpla, dar știu un lucru și anume că Dumnezeu m-a călăuzit în toți anii de când am decis să-L urmez pe El. Privind înapoi, pot spune cu bucurie și mulțumire că niciodată nu m-a lăsat fără lucru. De aceea, sunt convins că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu și anume spre binele celor ce sunt chemați după planul Său. Spre exemplu, în anul 2001 după ce n-am trecut în Parlament, am fost ales în calitate de Episcop al Uniunii Bisericilor CEB din Moldova. În orice împrejurare, chemarea de a predica Evanghelia va rămânea prioritară!

Sursa: Moldova Creştină

Related Articles

Close