Reacţie la declaraţia preşedintelui Igor Dodon

Reacţie la declaraţia preşedintelui Igor Dodon

Reacţie la declaraţia preşedintelui Igor Dodon

Citind declarația Președintelui Igor Dodon, se creează impresia că domnia sa apără mai degrabă interesele Federației Ruse decât cele ale Republicii Moldova. Este așa de evident că Parteneriatul Estic a adus doar beneficii pentru țara noastră. Trebuie să fii orb sau să ai cu totul alte intenții ca să nu vezi acest lucru.

Faptul că sunt restanțe și mai avem de parcurs câteva etape pentru a beneficia plenar de oportunitățile oferite de UE, aceasta de loc nu înseamnă că „Summitul Parteneriatului Estic a confirmat caracterul iluzoriu al integrării europene”, așa cum afirmă Dl Dodon. Chiar în primul alineat al Declarației comune a Summitului se spune că ”Participanții au reconfirmat importanța înaltă pe care ei o acordă Parteneriatului Estic ca o dimensiune specifică a Politicii Europene de Vecinătate. Ei reafirmă dedicarea lor împărtășită față de acest Parteneriat strategic și ambițios… care va aduce țările partenere din Europa de Est mai aproape de Uniunea Europeană.”

Este, cel puțin, lipsit de onestitate să spui că integrarea europeană divizează societatea noastră, când Președintele însuși dezbină societatea prin declarațiile și acțiunile sale. Să-ți exprimi preocuparea față de interesele altui stat mai mult decât față de soarta propriei țări este greu de înțeles. Integrarea europeană a Republicii Moldova nu este o campanie anti-rusească, așa cum afirmă Președintele, ci o alegere de dezvoltare și modernizare a țării noastre. Să fi uitat oare ex-ministru al Economiei acest lucru?!

În ce privește manipularea, cred că ar fi bine să ne amintim de cunoscutul proverb rusesc. Nu știu dacă cineva poate concura la capitolul manipulare cu mașina propagandistică rusească. Și apoi, când Președintele face referință la un articol din publicația britanică „The Economist”, ar fi bine să vadă ce scrie presa străină și despre prestația sa ca Președinte al Republicii Moldova, nu doar despre alții. Dacă Dl Dodon vrea cu adevărat bine poporului, i-aș sugera, așa cum cere și el de la alții, să renunțe la lozinci false, să fie mult mai conciliant, să promoveze o politică mult mai echilibrată ca să unească societatea și așa divizată la acest capitol.

Mulţumesc echipei Deschide.md pentru provocarea de a exprima o opinie pe marginea acestui subiect.

Related Articles

Close