Sărbătoarea Crăciunului pe stil nou

Sărbătoarea Crăciunului pe stil nou

Sărbătoarea Crăciunului pe stil nou

25-decembrie--craciunul-pe-stil-nou---zi-de-sarbatoare--limba-noastra-ramane-fara-sintagma-cea-romana-1377762971Nașterea lui Iisus Hristos (Crăciunul) este una din principalele sărbători creștine care comemorează atât nașterea lui Iisus, cât și începutul erei noi. Deși toată lumea creștină recunoaște că 25 decembrie este dată convenită pentru a celebra acest eveniment, atunci când s-a produs trecerea de la stilul vechi la stilul nou, unii au decis să nu-și schimbe calendarul în privința sărbătorilor păstrând astfel stilul vechi, cei mai mulți, însă, au trecut la stilul nou continuând să sărbătorească Crăciunul pe data de 25 decembrie.

În ce privește situația Republicii Moldova, este adevărat că majoritatea cetățenilor preferă să sărbătorească pe 7 ianuarie, adică după stilul vechi. Totodată, trebuie să recunoaștem că în ultimii ani tot mai mulți cetățeni sărbătoresc Crăciunul pe stil nou. Din păcate, acești cetățeni nu beneficiază de o zi de odihnă ca și cei care sărbătoresc pe stil vechi. Deși în Hotărârea Guvernului cu privire la zilele de odihnă în anul 2013 nr.123 din 14.02.2013, ziua de 25 decembrie a fost declarată zi nelucrătoare, totuși trebuie de remarcat că cetățenii vor fi obligați să muncească în data de 14 decembrie pentru a compensa această zi nelucrătoare. O asemenea  decizie poate fi interpretată ca una discriminatorie care duce la inechitate socială dat fiind faptul că zilele de 7 și 8 ianuarie, în care o altă parte a cetățenilor sărbătoresc Nașterea lui Iisus Hristos (Crăciunul pe stil vechi), sunt declarate zile de odihnă fără a fi nevoie să se lucreze pentru ele.

Pentru a menține un echilibru în societate și a asigura toți cetățenii cu drepturi egale, este important să oferim tuturor dreptul de a sărbători Nașterea lui Iisus Hristos conform propriilor convingeri și tradiții. Totodată, ținînd cont de procesul de integrare europeană, considerăm că este binevenită și o armonizare a calendarului sărbătorilor de iarnă al Republicii Moldova cu cel al comunității europene. Pentru informare, toate țările din Uniunea Europeană sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, iar o bună parte dintre ele acordă acestei sărbători două zile de odihnă, 25 și 26 decembrie.

Avînd în vedere cele expuse mai sus, se propune modificarea punctului 2 al Hotărîrii Parlamentului nr. 433-XII din 26 decembrie 1990 cu privire la zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în R.S.S. Moldova. Astfel, la zilele de odihnă enumerate se mai adaugă o zi: ”- 25 decembrie - Nașterea lui Iisus Hristos (Crăciunul pe stil nou).”

Proiect Hotarare Craciunul 25 Decembrie

Proiect de lege privind modificarea Codul Muncii Craciunul

Close