Vizita prietenilor din Letonia și Canada

Vizita prietenilor din Letonia și Canada

Vizita prietenilor din Letonia și Canada

photo (1)

Ieri, 16 octombrie 2014, împreună cu colegii mei din Comisia Politică Externă și Integrare Europeană am primit în vizită la Chișinău pe doi Vice-președinți ai Parlamentului Letoniei și doi Președinți de comisie din Parlamentul Canadei.

În cadrul primei întrevederi de pe agenda zilei, am făcut un schimb de păreri pe marginea situației politice în pragul campaniei electorale cu Vice-președinții Legislativului leton, Inese Libina-Egnere și Andrejs Klementjevs. Colegii noștri ne-au dat asigurări că Letonia va continua să sprijine necondiționat Republica Moldova în parcursul ei european atât pe dimensiunea parlamentară, cât și pe cea socio-economică. Trebuie să menționez că prietenii din Letonia susțin țara noastră prin expertiză și consultanță oferită prin cadre de înaltă calificare, ce activează în Republica Moldova în materie de reforme structurale.

photo (2)Pe lângă dimensiunea oficială a vizitei, am avut ocazia să discut personal cu Dna Libina-Egnere. Activăm împreună în APCE în cadrul comisiei de monitorizare și facem parte din același grup politic al Partidelor Popular Europene. Știind că domnia sa a fost recent realeasă în calitate de deputat al Parlamentului Letoniei, i-am adresat calde felicitări cu această victorie. Obținând un rezultat frumos, partidul din care face parte va fi și în continuare principalul partid de guvernare. Același lucru Inese l-a urat Partidului Liberal Democrat în aceste alegeri.

În cadrul celei de-a doua întrevedere ne-am așezat la masa de discuții cu prietenii din Canada. Delegația parlamentarilor de peste ocean a fost condusă de președintele Comisiei pentru Politică Externă Dean Allison și președintele Comisiei Mediu și Dezvoltare Durabilă din Parlamentul Canadei. În cadrul întrevederii parlamentarii au evocat  necesitatea dezvoltării legăturilor de cooperare între parlamentele celor două țări, apreciind înalt Memorandumul pe care am avut onoarea să-l semnez la 27 februarie 2014 în timpul vizitei oficiale în Canada efectuată alături de Președintele Parlamentului, Igor Corman. Deputații moldoveni  au solicitat încheierea unui acord de liber schimb între cele două state pentru a contribui la soluționarea problemelor economice ale producătorilor din țara noastră, apărute după introducerea embargoului rusesc la produsele moldovenești.

10606192_10204090373992268_9021816414309761737_n

Vizita delegației canadiene a fost organizată cu ajutorul Ambasadei Creștine din Canada, o organizație creștină care susține politicienii în promovarea valorilor moral spirituale. Fiind  creștini evanghelici, ambii parlamentari au pus un accent deosebit pe relația personală a politicienilor cu Dumnezeu. În opinia lor, aplicarea principiilor creștine face din politicieni oameni integri, ceea ce este esențial în lupta pentru combaterea corupției. Acum doi ani, cu ajutorul lor am organizat primul Dejun cu Rugăciune în Parlamentul Republicii Moldova.

Parlamentarii canadieni le-au dorit succes politicienilor din coaliția pro-europeană în aceste alegeri, exprimându-și speranța că parcursul european al Republicii Moldova va fi păstrat și după 30 noiembrie 2014.

Close