Ce trebuie să facă un om al lui Dumnezeu, când au loc alegeri în țară?

Ce trebuie să facă un om al lui Dumnezeu, când au loc alegeri în țară?

 

Dumnezeu nu este apolitic. Biblia declară că El este Suveranul care are pârghiile popoarelor în mâinile Sale. El are ultimul cuvânt în dreptul fiecărei candidaturi. Împăratul împăraților decide eliberarea din funcție a guvernanților și tot El alege pe succesori. Marele Stăpân a hotărât ca oamenii Săi de încredere să proclame în mod oficial pe cei aleși de El. Unul dintre cele mai expresive fragmente din Scriptură, cu privire la aceste adevăruri se află în 1Samuel 16:1-13. Iată câteva meditații importante:

Înțelege că Dumnezeu decide cine să guverneze, iar tu trebuie să declari oficial acest lucru. Domnul i-a zis profetului Samuel: nu continua să susții cu lacrimi pe Saul, cu privire la cel care am luat decizia de a fi detronat. Așa suntem noi, și mai ales credincioșii, melancolici. Dorim să fim „mai buni” decât Dumnezeu. De fapt, deoarece ne este frică de schimbare, suntem ispitiți să ne dăm votul pentru cei lepădați de Dumnezeu, cu toate că știm că aceasta va avea consecințe amare… Este clar nici necredincioșii și nici credincioșii, prin votul lor nu decid cine și cât să guverneze. Această prerogativă Îi aparține numai lui Dumnezeu. El spune „destul” pentru unii și stabilește când și cine să fie succesorul. Oamenilor Săi însă, le cere să declare în mod oficial pe cei aleși de El. Lui Dumnezeu îi place să lucreze prin oamenii Săi. Ce i-a spus lui Samuel? Tu trebuie să oficializezi alegerea unui nou rege pentru țară. Dacă îți este greu să-ți asumi acest risc, planifică o adunare de închinare, pregătește o ofrandă Domnului cu ocazia acestui eveniment. Însă oricum du-te… Credincioșilor le place să se roage, dar să nu meargă, chiar să postească pe ici-colo, însă să nu meargă… Samuel, totuși a mers! (vezi 1Samuel 16:1-5).

Nu te lăsa influențat de aparențe, atunci când trebuie să-ți dai votul. Când „candidații” au început să se prezinte, să impresioneze, să promită, să influențeze, etc., Samuel a devenit extrem de confuz. Nu doar că nu știa pe cine să declare rege, ci era gata să-și dea votul pentru cei respinși de Dumnezeu. În acel moment, din cer a auzit o avertizare, care a rămas valabilă: „nu te uita la înfățișarea și înălțimea staturii lui, căci l-am lepădat. Domnul nu se uită la ce se uită omul; omul se uită la ce izbește ochii, dar Domnul se uită la inimă.” (1Samuel 16:7). Trebuie să știm, că oricât de spirituali am fi, suntem tentați să delegăm autoritate unor oameni, în baza unor criterii foarte superficiale, neesențiale. Suntem gata să urmăm pe cei care promit bunăstare materială, fără să ne întrebăm ce poartă în inimile lor… Atenție! În cer contează ceea ce este în inimă! Omul în inima căruia tronează Dumnezeu, este ales de El!

Urmează călăuzirea divină, în ciuda oricărei logici umane. După ce au fost învinse improvizațiile lui Isai, a fost prezentat în cele din urmă, David. Prea tânăr, prea needucat, prea lipsit de reputație, prea… dar numai din punctul de vedere al oamenilor. Atenție! Al oamenilor lui Dumnezeu! În contrast, vocea divină a clarificat: „…el este!” (1Samuel 16:12). Profetul este profet, precum și credinciosul este credincios dacă urmează călăuzirea divină în ciuda oricărei logici umane. Samuel și-a dat votul pentru David, iar Dumnezeu a folosit pe acest rege, care a devenit erou național în Israel. Vei urma tu exemplu lui Samuel în ziua alegerilor, 28 noiembrie 2010? Ești tu gata să urmezi călăuzirea lui Dumnezeu, în ciuda oricărui contraargument, și să spui „DA” stejarului, la umbra căruia se găsesc doi oameni în a căror inimi domnește Marele Rege?

Doru Cardei

Close