Prezentarea Premiului Europei și a expoziției cu această tematică la cea de a 60-a aniversare a Premiului Europei, Bundestag,
Berlin 15 iunie 2015
Dragi colegi, doamnelor și domnilor,
Sunt foarte onorat să mă aflu în fața dumneavoastră la acest eveniment dedicat Premiului Europei al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care celebrează cea de-a 60-a aniversare.
Mai întâi de toate, țin să vă mulțumesc tuturor pentru prezență și să exprim sincere mulțumiri Bundestagului și Dlui Axel Fischer care ne găzduiesc în acest loc minunat.
Premiul Europei a fost creat încă în anul 1955 de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, la scurt timp după crearea acestei organizații în 1949.
După cum cunoașteți, Consiliul Europei este cea mai veche instituție dintre toate instituțiile europene. Cuprinde 47 de țări și oferă cea mai largă platformă pentru cooperarea europeană. Este singura organizație europeană care, în mod virtual, îmbrățișează întregul continent. Este singura organizație, a cărei misiune este de a monitoriza îndeplinirea obligațiilor asumate de către state în domeniul drepturilor omului, democrației și supremației legii, precum și posedarea instrumentelor necesare pentru a împlini în mod absolut și eficace această misiune.
Consiliul Europei își realizează acțiunile, în mod particular, la nivelul guvernelor reprezentate în Comitetul de Miniștri și a parlamentelor naționale reprezentate în Adunarea Parlamentară.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei poate fi considerată cea mai veche adunare parlamentară pluralistă compusă din reprezentanți aleși pe cale democratică. Ea de asemenea, veghează asupra respectării drepturilor omului, generează idei și găzduiește dezbateri, asigură realizarea schimbărilor pozitive, dezamorsează conflicte și contribuie la progresul continuu al valorilor europene.
Aceasta este Adunarea Parlamentară pe care astăzi o reprezint și a cărei Comisie Afaceri Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă am onoarea să o conduc.
Astăzi, Premiul Europei, este cea mai înaltă distincție europeană pentru orașele europene. Scopul acestuia a fost și rămâne a fi de a încuraja și a răsplăti toate municipalitățile active, în mod particular, pentru promovarea idealului European. Mai specific, răsplătește acele municipalități care au legături de înfrățire regulate cu alte orașe europene, organizează diferite evenimente pentru cetățenii lor, întrețin schimbul de experiență dintre tineri și persoane oficiale, sărbătoresc Ziua Europei și sunt solidari cu alte orașe.
Acest Premiu a fost creat la momentul în care mari oameni de stat erau mișcați de scopurile comune și valorile continentale împărtășite. Ei își doreau să unească popoarele și să aducă pace în Europa. Iată de ce Premiul Europei este atât de important. El reflectă o perioadă din istoria noastră și o licărire de speranță în Europa pentru toți cetățenii ei.
Premiul, de asemenea, se bucură de un mare succes. De la momentul creării în 1955, 75 de municipalități au fost câștigătoare ale Premiului Europei, printre care se numără orașe cum ar fi: Offenbach am Main, Schwarzenbek, Tübingen, Karlsruhe, Würzburg, Darmstadt, Passau, Braunfels, Berlin-Neukölln, Bocholt, Mülheim an der Ruhr, Regensburg, Speyer, Nürnberg, Hünfeld, Altötting, iar în acest an, Dresden.
Este important de a sublinia faptul că toate municipalitățile, mari sau mici au aceleași șanse. În acest an, două orașe în comun au obținut Premiul: Dresden din Germania și Vara din Suedia. Dresdenul este înfrățit cu orașul Coventry din Marea Britanie cel care a fost primul deținător al Premiului Europei în 1955.
Țin să menționez acum și să repet că Germania a fost un partener puternic al Premiului Europei chiar de la început. Numeroase municipalități germane s-au dedicat în trecut și rămân dedicate acestui Premiu în prezent, și participă în concurs pentru a deveni câștigători. Ele întotdeauna dau dovadă de mult entuziasm prin multiplele acorduri de înfrățire în întreaga Europă și multiplele evenimente europene pe care le organizează. Sunt convins că Germania va sprijini ferm și în continuare Premiul Europei.
Dragi colegi, doamnelor și domnilor,
Stau în fața domniilor voastre, de asemenea, pentru a vă face o mică prezentare a expoziției Premiului Europei pe care am creat-o cu ocazia celei de a 60-a aniversare.
Datorită generoasei contribuții din partea Germaniei, această expoziție mobilă a putut fi creată împreună cu o pagină web dedicată acesteia, care vă va fi prezentată în câteva minute de colega mea Dna Prisca Barthel.
Prin această expoziție, ne-am propus să refacem istoria Premiului Europei și să prezentăm Europa zilelor noastre, o Europă în care cetățeanul se află în centrul orașelor, o Europă în care mai mult ca oricând cetățeanul își are locul său. La nivel local, el este acolo unde acțiunea și diseminarea constantă a valorilor europene trebuie să aibă loc. Datorită Premiului Europei, mii de europeni au luat cunoștință de alte țări, orașe și culturi.
Așadar, Europa oferă o experiență unică și, mai mult ca oricând, Premiul este foarte necesar azi, deoarece pentru mulți cetățeni Europa încă pare a fi ceva greu de înțeles.
Ideile și valorile europene trebuie promovate în continuare printre toți cetățenii, în mod particular printre tineri care sunt viitorul continentului nostru.
Fiecare municipalitate din Europa care dorește să arate populației sale această expoziție poate apela la secretariatul comisiei noastre, care la rândul său o poate face disponibilă pentru câteva săptămâni în limba preferată (Engleza, Franceza, Germana, Spaniola, Italiana, Turcă, Poloneză și Rusă).
Prezentarea acestei expoziții oferă orașelor ocazia să popularizeze Premiul Europei și istoria acestuia, amintind, totodată, fiecărui cetățean faptul că el sau ea au un loc special și joacă un rol important în Europa secolului XXI.
Această expoziție va fi inaugurată oficial lunea viitoare la Strasbourg în prezența Dnei Anne Brasseur, Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a primarilor orașelor deținătoare ale premiului și a deputaților, în cadrul ceremoniei de sărbătorire a celei de a 60-a aniversări a Premiului Europei.
Vă îndemn, dragi colegi, să mobilizați municipalitățile din circumscripțiile voastre să dorească fie să aplice în competiție pentru a câștiga Premiul Europei, fie să găzduiască această expoziție.
Permiteți-mi, înainte de încheiere, să mulțumesc delegației Germane la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pentru angajamentul și sprijinul oferit pe parcursul acestor 60 de ani de decernare a Premiului Europei.
Cum spunea Konrad Adenauer:
«Die Einheit Europas war ein Traum weniger. Sie wurde eine Hoffnung für viele. Sie ist heute eine Notwendigkeit für alle ». Dankeschön!
"Unitatea Europei a fost un vis pentru puțini. A fost o speranță pentru mulți. Astăzi este o necesitate pentru toți".