Onorate Dle Președinte,
Stimată Dna Ministru, domnule și doamne vice-miniștri,
Dragi colegi care ați rămas în sală
Permiteți-mi, pentru început, să-mi exprim înalta apreciere pentru lucrul enorm depus de Ministerului Educației în elaborarea Codului Educației, și în special Doamnei Ministru Maia Sandu. Este o mare bucurie că în sfârșit, după mai mulți ani de lucru, de analize, de frământări, dezbateri și modificări avem în față un Cod al Educației. Daca dorim, vorba profetului Ieremia, sa oferim un viitor și o nădejde următoarelor generații, atunci trebuie să începem de la problema educației. Marele înțelept Solomon spunea acum trei mii de ani: "Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea."
Stimați colegi,
Aș vrea să cred că absoluta majoritate dintre noi, cu mici excepții, ne aflăm astăzi aici datorită faptului că în copilărie și în tinerețe, la indemnul părinților și al profesorilor, am depus eforturi mari ca să învățăm. După cum zicea Aristotel: „rădăcina educației este amară, dar roadele ei sunt dulci.” Pentru că la timpul potrivit am muncit, astăzi avem onoarea să fim aleșii poporului. De aceea, dacă vrem să ridicăm o generație puternică care să ne înlocuiască, una cele mai eficiente arme pe care o avem, este să le oferim copiilor și tinerilor noștri cel mai bun cadru pentru a învăța și, totodată, să-i convingem că ei pot obține rezultate mari și frumoase doar prin stăruință, perseverență și multă, multă muncă. Nelson Mandela spunea: ”Educația este cea mai puternică armă, cu care voi puteți să schimbați lumea.”
Codul Educației pe care îl discutam astăzi este un document foarte complex și conține multe elemente noi și bune, prezentate foarte convingător de Doamna Ministru. Aș dori însă să atrag atenția și la câteva aspecte care în opinia mea pot fi modificate sau adăugate pentru a îmbunătăți întregul Cod.
În primul rând, este vorba despre învățământul la domiciliu. Mă bucur că această prevedere se regăsește întro anumită formă în proiect, dar aș dori să subliniez importanta extinderii acestei prevederi și la alte categorii în afara persoanelor cu cerințe speciale. După modelul unor țări occidentale, ar fi bine sa oferim aceasta posibilitate părinților care doresc să își educe copii într-un mediu diferit de cel din scolile publice. Dat fiind faptul că pentru țara noastră acest lucru ar fi ceva cu totul nou, am putea începe cu învățământul primar. Având în vedere că materialul din acest ciclu nu este extrem de complicat, sunt convins că mulți părinți s-ar descurca cu brio. În eventualitatea unor rezultate pozitive, acest sistem ar putea fi extins pe viitor și pentru învățământul gimnazial sau chiar cel liceal.
În al doilea rând, ultimele sesiuni de bacalaureat au scos in evidenta faptul că, pe de o parte, ne confruntam cu carențe de sistem, iar pe de altă parte, în mințile copiilor se dă o luptă între educație și programe avansate de învățământ. Cele patruzeci și patru de procente dintre elevi care au susținut toate probele de bacalaureat denotă una din două: fie majoritatea elevilor nu prețuiesc educația, fie că examenele si curriculumul de studii este mult prea complicat. Sau s-ar putea să fie ambele motive. Altfel cum putem explica faptul că doar doi elevi din toată țara au susținut examenele cu note maxime?! Se creează impresia că examenul de bacalaureat este mai degrabă o olimpiadă republicană și nu o evaluare a cunoștințelor acumulate pe parcursul anilor de studii. Consider că noi trebuie sa reieșim din realități gândindu-ne și la perspectivele de viitor ale tinerilor noștri. După cum spunea filosoful american John Dewey: „Experiența școlară nu trebuie să se convertească doar în perfomanțe academice, ci sa pregateasca tinarul pentru participarea activă la locul său în comunitate.”
În al treilea rând, este aspectul moral. Când spun aspectul moral nu mă refer la un singur obiect cum ar fi ”religia” sau ”istoria religiilor”, ci la integrarea principiilor morale creștine în procesul de educație. Consider că este necesară o abordare holistică în acest sens. Theodor Roosevelt spunea: ”a educa doar mintea cuiva fără ca să-i educi și moralul, înseamnă să educi oameni care reprezintă o amenințare pentru societate.” Așa dar să oferim cunoștințe pentru minte și să înnobilăm sufletul cultivând calități morale înalte și producând caractere integre. Să ne ajute Dumnezeu să putem face și una și alta. Vă îndemn, astfel, dragi colegi, să susținem acest proiect de lege în prima lectură.
Fracțiunea parlamentară a PLDM