Despre Republica Moldova la răscruce și opțiuni pentru viitor discutăm și cu fostul parlamentar Valeriu Ghilețchi.
Europa Liberă: Și la aproape trei decenii de la proclamarea independenței se mai zice că țara se află la răscruce, de ce?
Valeriu Ghilețchi: „Orice alegeri pe care le avem sunt un fel de răscruce, adică e un moment în care se iau decizii importante pentru țară. Pe de altă parte, lucrul acesta ține și de o criză care se perpetuează de la an la an și perpetuarea acestei crize evident că de fiecare dată creează și așteptare – poate de data aceasta vom reuși. E un moment crucial, haideți să ne mobilizăm ca totuși să mișcăm lucrurile înainte, deci ai și partea asta, care e una firească, pe de altă parte, orice alegeri, așa cum spuneam, chiar dacă te uiți în alte țări, alegerile sunt momentul acesta de cotitură sau e un moment în care oamenii iau o decizie și tot ce va urma foarte mult depinde de decizia care se ia în ziua alegerilor.”
Europa Liberă: Sondajele de opinie arată că e foarte mare dezamăgirea cetățenilor în clasa politică și de această dată se pune miza că s-ar putea purifica această clasă politică. Și de ce a ajuns să fie atât de mult criticată această clasă politică?
„Procesul e mai complex, adică o mare parte de vină îi aparține clasei politice pentru falimentele care au fost, dar, totodată, ține și de așteptările pe care le au oamenii.”
Europa Liberă: Așteptările, cel mai probabil, reiese din promisiunile pe care le fac politicienii în timpul campaniei electorale?
Valeriu Ghilețchi: „Este adevărat, dar să nu uităm că totuși noi cu toții suntem cetățeni ai acestei țări. Noi avem, în special în partea de est a Europei, inclusiv în Republica Moldova, avem o anumită mentalitate. Oamenii, atunci când votează pe cineva, așteaptă ca acel cineva să le rezolve toate problemele. Problemele trebuie să le rezolvăm oricum împreună. Evident că de cel care este fie în parlament sau în guvern depinde foarte mult, dar asta nu înseamnă că el va reuși să le rezolve pe toate. Guvernul își are rolul său, parlamentul își are rolul său, dar și fiecare cetățean își are rolul său în construirea unui stat prosper, liber și democratic.”
Europa Liberă: Dar cei care ajung la putere, inclusiv deputații, a căror menire este să facă legi bune, iar aceste legi bune să fie implementate de guvern, când citești programele electorale, aproape că ai ajunge în Rai, dacă s-ar îndeplini toate aceste promisiuni?
Valeriu Ghilețchi: „Și aici avem o problemă, pentru că politicianul, din cauza așteptărilor exagerate, este tentat să facă promisiuni care de foarte multe ori nu sunt realizabile. Tentația aceasta e mare și oamenii, privind la aceste promisiuni, iau decizii. Prin urmare, suntem într-un fel de cerc vicios. Eu în timpul campaniilor anterioare de fiecare dată mă străduiam să scot în evidență anumite lucruri pe care le consideram importante și nu făceam promisiuni. Sigur, în programul PLDM, de exemplu, pe a cărui listă am candidat, erau anumite promisiuni electorale, dar la întâlnirile mele cu alegătorii încercam să evit acest lucru. De exemplu, le faci o promisiune că pensiile vor fi dublate, triplate și îți dai seama că lucrul acesta nu va fi posibil, nu are rost să vii cu asemenea promisiune.”
Europa Liberă: Dar politicianul are curaj să spună exact cum stau lucrurile în țară și de unde va veni prosperitatea și bunăstarea?
Avem dezamăgiri, deoarece îți asumi anumite promisiuni pe care nu ești ulterior în stare să le faci...
Valeriu Ghilețchi: „Multora le este frică să spună acest lucru, pentru că el se întoarce împotriva politicianului. Chiar și în campania prezidențială am urmărit cum ambii candidați, dacă vorbim și de dl Dodon, și de dna Sandu, au avut și ei pe alocuri această tentație să facă promisiuni care țin totuși mai mult de executiv, adică nu sunt competențele președintelui și pe undeva te întrebai: de ce s-a făcut acest lucru? Mă gândesc că echipa de campania i-a sfătuit: „Haideți să le punem, pentru că asta aduce voturi”. Apoi, vedeți, avem dezamăgiri, deoarece îți asumi anumite promisiuni pe care nu ești ulterior în stare să le faci, fie că nu ai competențe, fie că nu ai evaluat corect cum stau lucrurile într-un domeniu sau altul.”
Europa Liberă: Aceste dezamăgiri care s-au acumulat de-a lungul anilor îl pun în dificultate pe alegător în actualele condiții, pentru că atunci când îl întrebi: „E ușor să știi cui să-i dai votul?”, el ridică din umeri.
Valeriu Ghilețchi: „Noi, totuși, în Republica Moldova avem suficientă libertate, libertate inclusiv de a alege, oamenii au mai multe opțiuni. Când vii într-un magazin, te uiți pe raft, alegi din ceea ce este pe raft, adică noi astăzi totuși avem partide care vor face oferte electoratului și atunci nu putem spune că cetățeanul nu are din ce să aleagă. Din tot ceea ce se va oferi pe piața politică, până la urmă, cetățeanul în data de 11 iulie va face o alegere.”
Europa Liberă: Dar unii vin chiar și oferă pomeni electorale?
„Pomenile electorale deja țin inclusiv de Codul Penal, adică țin de anumite reguli de joc care trebuie să fie respectate de către toți concurenții electorali.”
Europa Liberă: Ați auzit să fie pedepsit cineva, pentru că a dat pomeni electorale?
Valeriu Ghilețchi: „Nu prea am auzit de acest lucru, am impresia că, pe de o parte, nu avem un mecanism clar care să fixeze aceste încălcări, pe de altă parte, nici cetățeanul nu se dă într-o parte de la aceste pomeni. Și atunci, din nou ai un cerc vicios, îți lipsește un instrument care ar fixa aceste pomeni, iar cetățeanul niciodată nu va depune o plângere că lui i s-a oferit o pomană electorală.”
Europa Liberă: Și cum se scapă de acest cerc vicios?
Valeriu Ghilețchi: „Și prin măsuri legislative, dar și prin a cultiva o cultură politică mai înaltă. Omul ar trebui să înțeleagă că, dacă el își dă votul sau, metaforic vorbind, își vinde votul pentru o pomană electorală, nu are de ce să se supere pe urmă pe politicianul respectiv. Alegerea trebuie să fie una liberă, conștientă, așa cum e și în căsătorie. Ca și pastor, de fiecare dată le amintesc tinerilor: de bunăvoie, din dragoste și nesilit de nimeni. Și votul ar trebui să fie: de bunăvoie, din convingere și nesilit de nimeni.”
Europa Liberă: Ce ar trebui să facă următorul parlament, 101 deputați aleși la 11 iulie, ca lumea să înceapă să recâștige încrederea în clasa politică, în instituțiile statului, mai ales în parlament?
Valeriu Ghilețchi: „Dacă ar fi să fim la discreția celor 101 deputați, niciodată nu am rezolva nimic. Slavă Domnului că avem nevoie de cel puțin 51 de deputați. Deci, deciziile ca să fie luate e nevoie de o majoritate simplă în parlament și atunci această majoritate își poate asuma responsabilitatea pentru o bună guvernare a țării. Sunt mai multe domenii. Evident, foarte mult accent s-a pus pe lupta cu corupția. Deci, justiția trebuie abordată, reformată. La fel ar trebui acordată o atenție foarte mare domeniului economic, vorbim despre faptul că moldovenii pleacă din țară, despre lipsa locurilor de muncă, despre oportunități pe care nu le avem în țară pentru tineri. Toate acestea țin de blocul economic. Aș fi vrut să văd care este viziunea actorilor politici cu privire la diferite domenii: economie, sănătate, educație, securitate, apărare. De ce? Pentru că lupta cu corupția, într-un fel, a cam umbrit celelalte domenii și nu prea se vorbește despre ele, or celelalte domenii nu sunt mai puțin importante decât lupta cu corupția.”
Europa Liberă: Dar până nu se dezrădăcinează acest fenomen, e greu de crezut că se poate aduce clarificare în alte domenii?
Valeriu Ghilețchi: „Fenomenul corupției e de la Adam încoace, adică omul e o ființă depravată. Apostolul Pavel are o frază în Scrisoarea sa către Biserica din Roma, în care spune: „Nu este niciun om, nici unul măcar care să facă binele fără ca să păcătuiască”. Nu ai niciun singur om, adică noi trebuie să reieșim și din realitatea naturii noastre umane, omul are nevoie de anumite instrumente care să-l țină pe calea cea bună. Și atunci, lucrul acesta reiese și din moralitatea societății, nu poate o societate al cărei nivel de moralitate este jos să dea naștere la o clasă politică integră, una care va fi foarte onestă în luarea deciziilor. E o problemă. Eu cred că prin politici, prin anumite abordări fenomenul corupției poate fi micșorat, el poate fi adus, așa, sub cote mici, ca să nu împiedice bunei dezvoltări a țării, dar nu poți să-ți faci iluzia că va veni un parlament absolut imaculat și, odată cu votarea unui nou parlament, din Republica Moldova va dispărea problema corupției.”
Europa Liberă: Am reținut o declarație pe care o făcea un bătrânel de la Cahul, sugerând că politicienii ar trebui întrebați cât de des încalcă cele zece porunci și de ce le încalcă.
Valeriu Ghilețchi: „E adevărat, adică, știți, eu ca și creștin evanghelic totdeauna am scos în evidență un element important, teologic, aș putea spune, și anume, relația personală a omului cu Dumnezeu. Ioan Alexandru, care a fost și deputat în Parlamentul României, scriitor, profesor de teologie, el a vizitat Statele Unite ale Americii și, întorcându-se din Statele Unite, după ce a venit libertatea în România, el a făcut o declarație, o afirmație, spunând că a descoperit secretul Americii și a fost întrebat: „Care-i secretul”? Și el a zis: „Relația personală a omului cu Dumnezeu”. Pentru că atunci când omul are o relație personală cu Dumnezeu, etica lui e diferită, el nu se uită în dreapta, în stânga, el știe că îl vede Dumnezeu. Și atunci, teama asta de Dumnezeu, în sensul bun al cuvântului, îl face pe om mai moral, mai integru, apropo de ceea ce spunea bătrânul de la Cahul.”
Europa Liberă: Apropo despre dreapta și stânga, credeți că cetățeanul ia în calcul atunci când votează dacă la guvernare aduce un partid cu viziuni de stânga sau un partid cu viziuni de dreapta?
Valeriu Ghilețchi: La noi mai mult partidele sunt împărțite în pro-Vest, pro-Est, adică aspectul geopolitic își lasă o amprentă puternică...
„Noi, în Republica Moldova, încă nu avem partide cu doctrine clare, chiar și partidele pe care le avem astăzi și vor participa în aceste alegeri, și sunt favorite în această campanie, îți vine greu să le definești care este doctrina lor. La noi mai mult partidele sunt împărțite în pro-Vest, pro-Est, adică aspectul geopolitic își lasă o amprentă puternică, chiar dacă am auzit atât din partea unor, cât și altor curenți că nu vor pune un accent pe geopolitică, eu nu cred că poți ignora geopolitica în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Și votul va fi unul geopolitic?
Valeriu Ghilețchi: „Inclusiv geopolitic, pentru că, uitați-vă, chiar sloganele acestea, am auzit despre formarea acestui bloc dintre comuniști, socialiști, l-am auzit pe dl Țîrdea, cât și dl Dodon vorbind despre pericolul ca țara să nimerească pe mâna străinilor și dl Țîrdea zicea: „Dacă n-ar fi fost Moscova, Moldova ar fi dispărut ca stat”. Păi, stați un pic, dar despre ce vorbim, parcă despre străini era vorba? Adică cu ce este mai bună Moscova decât Washington, București sau Bruxelles? Adică eu ceva nu înțeleg. Dacă totuși vorbim despre statalitate, haideți să lăsăm Moscova deoparte. Deci, prin urmare se folosesc iată aceste argumente, ele sunt aduse în discuție și asta dovedește o dată în plus că factorul geopolitic își va lăsa o amprentă foarte mare, inclusiv asupra acestor alegeri, chiar dacă unii încearcă să facă abstracție de el. Eu mi-aș fi dorit să fie și partea doctrinară, adică mai cu seamă ca un om cu viziuni creștin-democrate, eu țin la partea doctrinară, îmi place să știu dinainte - partidul acesta va promova în domeniul educației ce valori, în domeniul economic pe ce va pune accentul ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Și care ar fi calea cea corectă pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova?
Valeriu Ghilețchi: „Oamenii vorbesc despre o cale greșită mai mult prin prisma bunăstării personale, nu atât prin prisma unor elemente care țin de părți doctrinare, pentru că, din nou, revenind la nivelul de cultură politică, în Republica Moldova el este încă relativ jos, oamenii nu sunt capabili să deosebească între doctrine, el se uită la starea lui materială și atunci asta-i judecata lui. Prin urmare, partea economică joacă un rol important. Dacă vă amintiți, Partidul Liberal Democrat, când a câștigat cel mai mare rezultat, a mers cu sloganul: „Moldova fără sărăcie”, sărăcia fiind o problemă majoră pentru cetățenii Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Și de unde vine prosperitatea?
Valeriu Ghilețchi: „Prosperitatea vine prin muncă, dar prin muncă intensă, prin muncă onestă, ea nu poate să vină așa, de aia spuneam că o problemă pe care noi o avem este că oamenii votând așteaptă ca politicienii să facă minuni, aproape să fie ca Domnul Iisus, să le înmulțească cele cinci pâini și doi pești și să hrănească sute de mii de oameni în țară. Așa ceva nu se va întâmpla, oamenii oricum trebuie să conștientizeze că pâinea cea de toate zilele se câștigă prin trudă și sudoare, cu toții trebuie să muncim, trebuie să dăm dovadă de inițiativă în privința aceasta, evident că guvernului și parlamentului le revine un rol special de a crea aceste condiții, de a atrage investiții în Republica Moldova, ca oamenii să deschidă locuri de muncă. Și toate acestea luate împreună ne vor ajuta să ridicăm nivelul material al cetățenilor noștri.”
Autor: Valentina Ursu