50 de tineri la lansarea Academiei Politice a Creştinilor Evanghelici din Republica Moldova

50 de tineri la lansarea Academiei Politice a Creştinilor Evanghelici din Republica Moldova

50 de tineri la lansarea Academiei Politice a Creştinilor Evanghelici din Republica Moldova

Tipar

Deputatul Valeriu GHILEȚCHI a lansat în acest week-end Academia Politică a Creştinilor Evanghelici din Republica Moldova. La eveniment au participat 50 de tineri din toate comunitatea evanghelică.

Printre vorbitori s-au numărat: fondatorul APCE, Valeriu GHILEȚCHI, Arnoud PROOS din Olanda, Pavel UNGUREAN din Ucraina, Jim PENBERTHY din Marea Britanie, Ruslan STÂNGĂ din Republica Moldova şi ex-ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Igor MUNTEANU.

Ce presupune Academia Politică a Creștinilor Evanghelici din Moldova ne explică deputatul Valeriu GHILEȚCHI.

„Academia Politică a Creştinilor Evanghelici presupune o platformă de formare, echipare şi implicare a tinerilor din comunitatea evanghelică în viaţa civică şi politică a ţării. În cadrul acestei prime ediții voi prezenta viziunea Academiei și împreună vom decide cum să contribuim la dezvoltarea ei. Simțim cu toții nevoia de lideri integri care să se implice în mod activ în procesele decizionale. Criza profundă în care ne-am pomenit este o consecinţă directă a lipsei de integritate a liderilor politici. Pe lângă integritate este nevoie de competență profesională în diferite domenii. Procesele politice nu sunt bătălii ușoare. APCE va oferi instruiri de cea mai înaltă calitate atât din punct de vedere profesional, cât și politic. Chiar din start am invitat o serie de personalități cu experiență care își vor aduce contribuția la lansarea acestei platforme.”

Câteva gânduri lăsate de principalii vorbitori

Arnoud PROOS este purtătorul de cuvânt al Partidului Politic Reformat din Olanda care are o istorie de peste 100 de ani. În discursul său acesta ne-a împărtăşit experienţa aripii tinere şi activităţile, care au contribuit la implementarea anumitor proiecte de legi sau la mediatizarea în masă a mesajului Evangheliei.

„Mă bucur că şi în Republica Moldova tinerii creştini înţeleg necesitatea implicării lor în societate. O mişcare de tineret creştină este un mare avantaj pentru formarea liderilor integri în politică. Eu personal sunt rezultatul unei mişcări de tineret şi prin această implicare am înţeles că Domnul mă cheamă să fiu o lumină în echipa unui partid creştin. Olanda este o ţară foarte seculară, iar iniţiativele partidului nostru adesea nu ajung să fie reflectate în mass-media. Anul trecut am avut ca moto al partidului cântarea „Măreţul Har” şi am organizat cu tinerii în holul Parlamentului un flash. Cântarea tinerilor a impresionat deputaţii, iar presa a mediatizat pe larg iniţiativa noastră. Dumnezeu tot timpul va face vizibilă lumina Lui dacă noi o vom lăsa să ardă în noi”.

Pavel UNGUREAN, deputat în Rada Supremă de la Kiev şi delegat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei din partea Ucrainei a provocat tinerii să facă din profesia lor un sfeşnic care să înalţe cât mai sus lumina Domnului Isus. Împărtășirea experienței tinerilor evanghelici din Ucraina a fost o mare încurajare și motivare pentru tinerii din Moldova. Glumele presărate cu sare au creat o ambianță foarte plăcută.

Excelenţa Sa, ex ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor MUNTEANU a prezentat tinerilor cum este văzută Moldova prim prisma relațiilor externe, accentuând, în special, contextul geo-politic în care se află țara noastră. Domnia sa a încurajat participanții să se implice în viața politică a ţării: „Ca să puteţi face o diferenţă, în primul rând, nu trebuie să vă consideraţi o minoritate. Minoritate sunt acei care nu fac nimic. Atât timp cât aveţi o viziune clară, aveţi competenţe și sunteţi cei mai buni în ceea ce faceţi, veţi putea face o schimbare vizibilă în jurul vostru”.

Impresiile unor participanți

Alina LUCEAC este studentă la medicină. Visul ei este să fie un bun creştin în practicarea profesiei şi astfel să contribuie la îmbunătăţirea stării sociale din ţara noastră. „Am ales să fiu parte din această Academie pentru ca să învăţ cum să fiu utilă pentru ţara mea. Vreau să fiu o lumină vie în domeniul unde m-a pus Dumnezeu şi vreau să înţeleg ce pot să fac pentru ţara mea”.

Irina PETROV este absolventă a facultăţii de jurnalism. „Situaţia dificilă în care ne-am pomenit este un semn de alarmă sau trebuie să fie un semnal puternic pentru toţi creştinii. Reprezint un domeniu prin care pot fi o voce în societate şi prin care pot aduce o schimbare. Îmi doresc să fiu o voce a Evangheliei prin talentul şi profesia mea în societate”.

Vadim PASNICENCO, masterand în marketing salută iniţiativa deputatului Valeriu GHILEȚCHI de a lansa o platformă de formare şi implicare a tinerei generaţii în viaţa publică. „Mă bucur foarte mult că liderii comunităţii noastre simt nevoia de a investi şi motiva tânăra generaţie la implicare civică şi politică. Ne-am obişnuit să blamăm acest domeniu, spunând că politica este un lucru murdar. Politica e doar o ştiinţă, dar gestionarea ei greşită a făcut ca ea să fie asociată cu ceva murdar. Am ferma convingere că, prin valorile lor, creştinii pot readuce politica la valoarea şi semnificaţia ei iniţială”.

APCE Moldova vine să lanseze o provocare tinerei generaţii, chemându-i la mobilizare, formare și implicare. Trăim vremuri în care mai mult ca niciodată ţara noastră are nevoie de lideri integri. Inacţiunea oamenilor integri, şi absenţa valorilor morale din sfera publică, ne-au adus în criza economică şi politică în care ne aflăm. Este timpul să ridicăm zidurile dărâmate de corupţie ale cetăţii noastre. Acum, mai mult ca niciodată avem nevoie de oameni precum Neemia, care să stea în spărtură şi să ridice ţara noastră din ruine.

 „… şi cine ştie dacă nu pentru o vreme ca aceasta…” a fost provocarea lansată de Mardoheu împărătesei Estera. Şi cine ştie dacă nu pentru o vreme ca aceasta te-ai născut, ai crescut, te-ai format ca jurist, economist, doctor, învăţător, jurnalist, etc.?

Related Articles

Close