Biografie

Valeriu Ghilețchi este de meserie inginer de radio și telecomunicații, profesie căreia îi dedică toată tinereţea la o întreprindere de profil din Bălți. Este absolvent al Institutului Electrotehnic din oraşul Odessa (Ucraina).

În primii ani de independenţă ai Republicii Moldova, își ia licența în Teologie şi începe activitatea didactică la Colegiul Teologic Pedagocic din Chişinău, unde va fi decan până în anul 1998, când obține primul mandat de deputat.

Următorii opt ani, după expirarea mandatului de deputat, sunt dedicați slujirii în calitate de Episcop al Uniunii Bisercilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova, după care a urmat funcția de Președinte al Federației Baptiste Europene.

Din anul 2009 este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Liberal Democrat. Este membru al Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană și membru al delegației Moldovei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Este mereu activ atât în sfera politică, cât și în cea spirituală și militează în permanenţă pentru integrarea europeană, pentru respectarea drepturilor omului şi promovarea valorilor moral-spirituale. În timpul liber, îi place să călătorească şi să îngrijească de grădină. E căsătorit, are trei copii și doi nepoți.

Close