APCE a acceptat lista judecătorilor înaintați de Republica Moldova

APCE a acceptat lista judecătorilor înaintați de Republica Moldova

APCE a acceptat lista judecătorilor înaintați de Republica Moldova

După o oră şi jumătate de dezbateri aprinse, Sub-Comisia pentru selectarea judecătorilor la CEDO, sub-comisie din cadrul Comisiei Juridice şi Drepturile Omului a APCE, a aprobat lista formată din trei membri. Procedura de selectare şi lipsa unei femei printre candidaţii Moldovei au fost motivele pentru care sub-comisia a manifestat inițial rezerve faţă de lista înaintată. Cei trei candidaţi sunt viceministrul justiţiei, Vladimir Grosu şi avocaţii Valeriu Griţco şi Mihail Buruiană.

„La audierile de azi a participat ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, iar audierea propriu-zisă a candidaţilor va avea loc la sfârşitul lunii septembrie. Astfel, judecătorul din partea RM urmează să fie ales în timpul sesiunii APCE din toamnă, care se va desfăşura în perioada 1-5 octombrie”, a specificat membrul sub-comisiei Valeriu Ghileţchi.

Alegerea judecătorului se face prin vot secret. Dacă  nimeni nu ia majoritatea din primul tur, atunci a doua zi se organizează al doilea tur şi se consideră ales candidatul care adună cele mai multe voturi.

În perioada, 04-07 septembrie la Paris se desfăşoară lucrările comisiilor APCE. Printre acestea se numără lucrările Comisiei de Monitorizare, Sub-Comisia pentru alegerea judecătorilor la CEDO, Comisia Juridică și Drepturile Omului, Comisia Socială și Dezvoltare Durabilă. La lucrările acestora participă şi deputatul PLDM, Valeriu Ghileţchi în calitate de membru delegat din partea Republicii Moldova.

Close