Combaterea turismului sexual pedofil prin acțiuni legale și politice

Combaterea turismului sexual pedofil prin acțiuni legale și politice

Combaterea turismului sexual pedofil prin acțiuni legale și politice

Conform unor estimări făcute de UNICEF, milioane de copii din întreaga lume sunt abuzați sexual. Deoarece acest fenomen a evoluat dramatic în ultimii ani, la ședința APCE din primăvara acestui an, am solicitat Comisiei Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă să fiu numit în calitate de raportor pe acest subiect. Anul viitor urmează să prezint un raport și un proiect de rezoluție pe această temă. Scopul principal al raportului este să atrag atenția Adunării Parlamentare asupra măsurilor care pot și trebuie luate de către statele membre pentru a combate infracțiunile comise de ”turismul sexual”. Este o nevoie stringentă ca legislația țărilor membre să fie armonizată pentru o combatere eficientă a acestui gen de infracțiune. Cooperarea internațională este extrem de importantă, deoarece majoritatea acestor infracțiuni au un caracter transfrontalier. Se știe că infractorii călătoresc dintr-o țară în alta pentru exploatarea sexuală a copiilor.

Fenomenul exploatării sexuale a copiilor este cel mai răspândit în Asia de Sud-Est, America Latină și Africa. În Tailanda, spre exemplu, numărul estimativ al copiilor care au devenit victime ale prostituției infantile se ridică la 100.000. În ultima vreme, însă, și țările din Europa de Est, inclusiv Republica Moldova, devin o țintă pentru ”turismul sexual”, în timp ce Europa de Vest rămâne a fi principalul furnizor de ”turiști sexuali”. Prin urmare, se cer o serie de acțiuni politice și legislative pentru a combate acest flagel. Este lăudabil faptul că până în prezent peste 20 de țări din 47 de țări membre, printre care este și Republica Moldova, au ratificat Convenția Lanzarote, Convenția cu privire la protecția copiilor împotriva exploatării și abuzului sexual.

Rezoluția care va fi elaborată în baza acestui raport se va baza pe patru principii: 1. Prevenire; 2. Protecție; 3. Urmărire (engl. Prosecution); 4. Politici. La capitolul prevenire, accentul va fi pus pe campanii de informare și conștientizare, pe schimb de informații cu date despre violatori, pe dezvoltarea unui turism etic curat. În ce privește protecția, va fi nevoie de crearea unui sistem de sprijin și reabilitare a copiilor care vor cădea victime exploatării sexuale. Va fi nevoie, de asemenea, de instruiri speciale ale polițiștilor, procurorilor, lucrătorilor sociali și profesorilor ca ei să știe cum să se atârne față de copiii care au avut de suferit. Urmărirea penală se va baza pe cooperare internațională și schimb de date. Raportul va propune modificarea legislației penale, cât și crearea unei rețele internaționale specializate în combaterea acestui fenomen. Iar în privința politicilor promovate de stat, acestea trebuie să se axeze pe ajutorul acordat familiilor și copiilor care sunt în zona de risc.

Următoarea etapă de elaborare a acestui raport va avea loc la mijlocul lunii noiembrie în cadrul ședinței Comisiei Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă a APCE, care se va desfășura la Moscova, unde experți internaționali vor face câteva prezentări relevante pentru acest domeniu.

 

Close