În cadrul Parlamentului Republicii Moldova a fost creat Grupul Parlamentar Popular European. În scopul consolidării forțelor de centru-dreapta din cadrul Parlamentul Republicii Moldova un grup de deputați neafiliați fracțiunilor parlamentare curente anunță crearea în cadrul Parlamentului Republicii Moldova a Grupului Parlamentar Popular European. Această formă de organizare este o platformă parlamentară care oferă deputaților o modalitate mai bună de reprezentare, organizare, consolidare, dar și mai multe atribuții regulamentare.
Raționamente legale și organizatorice
Conform raționamentelor expuse în Hotărârea Curții Constituționale (nr.32 din 29 decembrie 2015) deputații neafiliați fracțiunilor parlamentare au dreptul să se consolideze cu scopul amplificării influenței lor la adoptarea de către Parlament a actelor legislative, precum și la îndeplinirea altor atribuții ale Parlamentului, stabilite de Constituție și legislație. Altfel spus, amplificarea influenței deputaților poate fi realizată prin înregistrarea unui grup parlamentar.
Printre atribuțiile regulamentare* ale grupurilor sau fracțiunilor parlamentare se numără dreptul de a face propuneri pentru ordinea de zi a ședințelor Parlamentului și ale Biroului permanent, formarea comisiilor speciale, de anchetă și a altor comisii ale Parlamentului, inițierea audierilor parlamentare etc.
Raționamente politice
Deputații care au decis să formeze acest grup parlamentar au fost aleși având aceeași viziune și doctrină politică, doctrina conservatoare, respectiv fiind membri ai familiei politice popular europene și împărtășind în continuare aceleași valori.
”Grupul parlamentar va activa într-o bună colaborare cu Partidul Popular European din Moldova. Aceasta înseamnă că vom reprezenta și obiectivele politice ale PPEM, care de altfel sunt și obiectivele pe care le-am promovat împreună cu colegii la ultimele alegeri parlamentare”, a declarat deputatul Iurie Leancă.
Consolidarea deputaților prin intermediul Grupului Parlamentar Popular European va oferi acestora o voce politică distinctă în cadrul Parlamentului, dar și o platformă mai solidă pentru promovarea inițiativelor legislative și a demersurilor politice.
„Pentru a putea transmite un mesaj politic, inclusiv către partenerii externi, este necesară definirea acestui mesaj. Credem că este important să avem o identitate politică clară în actualul Parlament. De asemenea, considerăm că este necesar să ne impunem punctul de vedere bazat pe angajamentele pro-europene asumate în fața alegătorilor, iar dacă va fi cazul să ne opunem influențelor politice exagerate venite din partea altor partide”, a declarat liderul grupului parlamentar, deputatul Valeriu Ghilețchi.
Componența Grupului Parlamentar Popular European este următoarea:
Președinte – Valeriu Ghilețchi
Vicepreședinte – Eugen Carpov
Secretar – Mihaela Spătaru
Membri: Iurie Leancă, Aliona Goța, Gheorghe Mocanu, Octavian Grama, Simion Grișciuc, Ștefan Creangă
* În conformitate cu Regulamentul Parlamentului grupurile sau fracțiunile parlamentare au dreptul să facă propuneri pentru:
- ordinea de zi a ședințelor Parlamentului și ale Biroului permanent;
- numirea, alegerea reprezentanților lor în Biroul permanent, în comisiile permanente și în delegațiile parlamentare permanente;
- formarea comisiilor speciale, de anchetă și a altor comisii ale Parlamentului;
- proiectele de hotărâri ale Parlamentului privind programul de activitate al Guvernului, proiectele actelor exclusiv politice ale Parlamentului;
- formarea grupurilor de lucru și de experți pe diverse domenii de activitate
- inițierea audierilor parlamentare etc;