Cu Iurie Leancă la „Sarepta”

Cu Iurie Leancă la „Sarepta”

Cu Iurie Leancă la „Sarepta”

Sâmbătă, 8 noiembrie, am avut onoarea să încep activitatea zilei alături de premierul Iurie Leancă. Împreună am participat la deschiderea oficială a Azilului pentru copii orfani şi cu dizabilităţi "Sarepta" a Bisericii Penticostale din Sărata-Galbenă. Acesta este cel de-al doilea proiect social de anvergură din localitate. Primul centru social cu acelaşi nume, adăposteşte peste 50 de bătrâni singuratici veniţi din toate colţurile ţării.

DSC00638

Episcopul Uniunii Penticostale, Victor Pavlovschi, originar din Sărata-Galbenă a declarat că: "Astăzi satul meu natal asistă la o mare minune, inaugurarea unui centru european, unde copii cu deficienţe fizice vor găsi mângâiere şi alinare. Această casă, în starea actuală pe care o vedeţi, este înfăptuirea unei mari minuni a lui Dumnezeu", a menţionat Victor Pavlovschi.

DSC00630

Numele "Sarepta" provine de la o localitate menţionată în Biblie, unde locuia o văduvă, care avea doar un pumn de făină și câteva picături de ulei. După 40 de zile petrecute în pustie, proorocul Ilie vine în această cetate şi salvează în mod miraculos această femeie, înmulţind uleiul din ulcior şi făina din oală. Acţiunea acestei întâmplări se petrece într-o perioadă de foamete şi secetă în Israel, iar morala acestui episod Biblic este că binefacerea şi credinţa este răsplătită de Dumnezeu.

DSC00687

La rândul său, premierul Iurie Leancă, fiind primul şef de guvern care vizitează acest sat, a mulţumit comunităţii creştine din Sărata-Galbenă pentru contribuţia la dezvoltarea localităţii şi pentru slujirea socială a celor lipsiţi de grija celor apropiaţi:

"Sunt convins că acești copii vor avea parte de cele mai bune condiții, dar și de căldură sufletească. Este un lucru nemaipomenit. Am rămas impresionat de tot ce ați făcut aici pentru că, din păcate, doar cu ajutorul statului, acești copii nu vor beneficia de incluziune armonioasă. Este nevoie de implicarea societății. Iată de ce asemenea proiecte sunt atât de importante pentru comunitate, iar sprijinul partenerilor de peste hotare - pentru întreaga republică. Mulțumesc pentru lecția Biblică despre văduva din Sarepta. Am aflat ceva nou astăzi și vă mulțumesc mult pentru emoțiile pozitive pe care mi le-ați dat, atât de necesare pentru mine", a declarat premierul Iurie Leancă.

DSC00659

În salutul meu scurt către cei prezenţi, am citat pasajul din Isaia 58:7 care spune: "împarte-ți pâinea cu cel flămând și adu în casa ta pe nenorociții fără adăpost…"

Pe paginile sfintei Scripturi, văduvele şi orfanii sunt două categorii menţionate împreună. Dumnezeu ne cheamă să avem grijă de văduve şi orfani, să le facem dreptate și să-i apărăm. Asemenea proiecte fac oamenii din jur mai buni, contribuie la bunăstarea ţării noastre şi ne ajută să construim o societate armonioasă şi prosperă. La fel cum această clădire frumoasă a fost ridicată din ruine, şi Dumnezeu ne vindecă și ne ridică din degradarea spirituală în care ne aflam.

DSC00680

La eveniment au participat şi autorităţile locale în persoana primarului satului şi a preşedintelui de raion. Primarul din sat susţine că Azilul de bătrâni şi mai nou azilul pentru tineri cu dizabilităţi s-au transformat în destinaţii turistice şi centre culturale pentru locuitorii din Sărata-Galbenă.

Pastorul biserici locale, Victor Culeac este arhitectul acestui proiect. După câțiva ani de trai în America, a renunțat la toate perspectivele pe care le avea peste ocean și s-a întors acasă în satul natal.

DSC00595

"Ceva timp în urmă am primit un apel de la orfelinatul din Hînceşti. Directorul m-a rugat să luăm un copil la azilul de bătrâni. Am refuzat, spunând că nu putem. Apelurile au continuat, până am ajuns să nu mai răspund la telefon, dar acest lucru mi-a furat pacea. M-am dus la Hînceşti şi am aflat mai multe despre situaţia acelor copii. Este vorba de tineri orfani, cu deficienţe fizice, care după ce împlinesc 18 ani ajung în stradă. M-am întors acasă şi după două zile, în care nu am putut dormi, am mers din nou la Hînceşti. Văzând că nu mai aveam linişte, am adunat comitetul bisericii noastre şi am spus fraţilor că trebuie să facem ceva pentru aceşti copii. Aşa am cumpărat clădirea fostei grădiniţe, iar astăzi avem un adăpost cald pentru acești copii", a povestit pastorul Bisericii Penticostale din Sărata-Galbenă, Victor Culeac.

DSC00685

Azilul pentru orfani cu dizabilităţi are capacitatea de a găzdui 25 de copii, dintre care 15 cu nevoi speciale. Proiectul a fost realizat cu suportul Televiziunii Creştine din Norvegia.

DSC00688

Close