Despre alegerile parlamentare din Ucraina

Despre alegerile parlamentare din Ucraina

Despre alegerile parlamentare din Ucraina

Recent m-am întors din Ucraina, unde am fost observator din partea APCE la alegerile parlamentare în Rada Supremă, care au avut loc pe 28 octombrie. Evoluțiile din ultimii ani din țara vecină au stârnit un interes deosebit față de aceste alegeri, fapt confirmat printr-un număr record de observatori internaționali și locali. La întâlnirea cu liderii partidelor politice, reprezentanții Partidului Regiunilor au încercat să-i convingă pe observatorii APCE și OSCE că guvernarea a făcut totul ca aceste alegeri să fie libere și corecte. Reprezentanții opoziției, de cealaltă parte, au adus o serie de învinuiri în adresa guvernării, cele mai serioase fiind folosirea resurselor administrative și accesul la sursele mediatice.

După întâlnirea cu liderii partidelor politice am plecat la Odessa, unde, a doua zi, urma să monitorizez desfășurarea alegerilor. La prima secție de votare am observat că în fața clădirii erau scrise pe asfalt expresii de genul: „mulțumesc pentru fiu”, „mulțumesc pentru fiică”. Când am intrat mi-am dat seama că eram într-o maternitate. Mi s-a părut interesant că am început cu această secție specială de votare și eram curios să văd dacă va coborî cineva jos să voteze. La scurt timp după deschiderea secției, o tânără însărcinată a venit să-și dea votul considerând că astfel va putea contribui la făurirea unui viitor mai bun pentru bebelușul care putea să vadă lumina zilei chiar în ziua alegerilor.

De la maternitate am mers la o altă secție de votare care se afla într-o instituție de învățământ superior. Merită remarcat faptul că Odessa este un oraș universitar cu o armată imensă de studenți. Cu toate acestea, tinerii, spre deosebire de persoanele în vârstă, au fost relativ pasivi în ziua alegerilor. La o secție de votare am rămas surprins să văd cum o femeie născută în 1914 a venit să voteze. La cei 98 de ani, în ciuda tuturor greutăților și decepțiilor prin care a trecut, nu și-a pierdut simțul datoriei și responsabilității civice. La o altă secție de votare mi s-a spus că o femeie înaintată în vârstă a murit la o oră după ce și-a dat votul.

Deși am vizitat peste zece secții de votare, din punct de vedere al procedurii n-am sesizat nicio încălcare majoră. Dimpotrivă, mi s-a creat impresia că autoritățile au făcut tot ce-a depins de ele ca în ziua alegerilor să nu existe temei pentru a contesta corectitudinea scrutinului. Spre exemplu, au lipsit listele suplimentare, cererile pentru urna mobilă puteau fi înregistrate doar cu trei zile înainte de data alegerilor, au fost instalate camere web care transmiteau online tot ce se petrecea la masa unde erau eliberate buletinele de vot și în preajma urnelor. Poate că și din acest motiv rezultatele alegerilor au adus câteva surprize.

Cea mai neașteptată dintre ele a fost rezultatul Partidului „Svoboda”, cunoscut pentru pozițiile sale foarte radicale. Chiar și într-un oraș cosmopolit cum este Odessa, partidul a luat în jur de 6%, iar pe țară au luat peste 10%. O altă surpriză a fost rezultatul Partidului „Udar” condus de boxerul Vitalie Kliciko, care a participat pentru prima oară la alegerile parlamentare, dar s-a plasat pe locul trei, acumulând  aproximativ  14%. Deși Partidul Regiunilor s-a grăbit, duminică seara, să-și atribuie victoria în aceste alegeri, încă nu este clar care va fi configurația viitoarei majorități parlamentare. Opoziția unită „Batkivișcina” este la mai puțin de 5% diferență de partidul de guvernare. Astfel, cele trei partide cu o orientare europeană clară acumulează împreună, în baza votului obținut pe listele de partid, 49.82%.

Partea neplăcută, însă, pentru partidele din opoziție este rezultatul obținut în circumscripțiile uninominale. Cel mai bun rezultat în baza votului majoritar l-a obținut Partidul Regiunilor. La ora actuală partidul are 115 mandate, dar s-ar putea să aibă și mai mult, deoarece există un număr relativ mare de candidați independenți, în jur de 40, care au câștigat alegerile în circumscripții uninominale și nu este exclus că ei vor adera la partidul de guvernare. Totuși, este evident că viitoarea  majoritate parlamentară va necesita formarea unei coaliții. Prin urmare, bătălia va fi foarte mare pentru formarea acestei majorități.

Cel mai posibil scenariu ar fi o coaliție între Partidul Regiunilor și Partidul Comuniștilor, care a obținut în jur de 13%. O asemenea coaliție ar oferi partidului de guvernare o majoritate, dar îi va costa scump, deoarece comuniștii s-ar putea să pretindă la funcții importante cum este cea de speaker. De asemenea, le va crea o serie de impedimente, inclusiv pe dimensiunea integrării europene. Cea mai râvnită coaliție pentru Partidul Regiunilor ar fi o alianță cu Partidul „Udar”. O alianță cu un partid nou și pro-european ar putea aduce o schimbare la față pentru Guvernul lui Ianukovici, un lucru absolut necesar pentru reluarea parcursului european. Nu se știe, însă, dacă acest lucru va fi posibil. Există surse care spun că toți candidații pe lista lui Kliciko au semnat un document prin care s-au angajat să nu facă alianță cu Partidul Regiunilor.

O a treia posibilitate ar fi o alianță din cele trei partide de opoziție cu Partidul Comuniștilor, lucru puțin probabil, dar nu și imposibil. În politică, principiul „împotrivă cui prietenim” deseori funcționează. Oricare ar fi componența viitoarei majorități parlamentare în Rada Supremă a Ucrainei, pentru Republica Moldova este important ca această nouă majoritate să păstreze vectorul de integrare europeană și să joace un rol distinct de cel al Federației Ruse în soluționarea conflictului transnistrean.

Close