Dezbateri IPN: Integrarea europeană în Constituție și în viață

Dezbateri IPN: Integrarea europeană în Constituție și în viață

Dezbateri IPN: Integrarea europeană în Constituție și în viață

Tentativa eșuată de la sfârșitul săptămânii trecute de a introduce vectorul european în Constituție a bulversat puternic clasa politică moldovenească, iar tonalitatea au dat-o partidele parlamentare. Este de așteptat că această stare de spirit politic va continua să influențeze puternic societatea moldovenească cel puțin încă patru luni până la alegerile parlamentare, programate pentru 24 februarie anul viitor.

De ce se întâmplă așa și ce se poate întâmpla pe viitor în acest domeniu au discutat participanții la dezbaterile publice cu tema: „Integrarea europeană în Constituție și în viață”, ediția a 95-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Mi-am exprimat poziția pe marginea acestui subiect în cadrul dezbaterii IPN afirmând că inițiativa de modificare a Constituției a urmărit reafirmarea cursului de dezvoltare a țării. În ultimii ani în campaniile electorale s-a mers pledând pentru integrare europeană. Ideea integrării europene s-a născut până a veni la guvernare Alianța pentru Integrare Europeană și în toți acești ani societatea a fost în căutarea unei idei care ar putea reprezenta cel mai bine modul de dezvoltare a țării. În opinia sa, inițiativa în sine era necesară și este una benefică pentru societate, chiar dacă astăzi sunt și voci care se opun includerii acestei sintagme în Constituție.

Rolul preambulului în Constituție este important pentru modul în care este interpretat textul Constituției și din aceste considerente este o anumită valoare în respectiva sintagmă. Parlamentarul spune că și în continuare rămâne a fi convins că forțele pro-europene trebuie să susțină includerea acestei sintagme în Constituție. „Regret că nu am atins acel consens care ne-ar fi adus un rezultat bun”.

Vedeți integral dezbaterea în format video AICI.

Sursa: IPN.md

Related Articles

Close