DISCURSUL de lansare în campania electorală pentru Prezidenţiale

DISCURSUL de lansare în campania electorală pentru Prezidenţiale

DISCURSUL de lansare în campania electorală pentru Prezidenţiale

_mg_3241

Stimate doamne şi stimați domni,

Dragi prieteni, frați şi surori,

Vă mulțumesc foarte mult că ați venit la lansarea campaniei pentru alegerile prezidențiale din acest an. În ciuda vremii de afară, ați decis să fim astăzi împreună. Pe de altă parte, ploaia este un semn al binecuvântării lui Dumnezeu.

Vreau, de asemenea, să mulțumesc echipei care a muncit cu dedicare,  colectorilor care au cutreierat satele şi orașele noastre, şi celor peste 18000 de cetățeni, care au semnat pentru înaintarea candidaturii mele la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Fără voi azi nu eram aici. Fără unul din voi nu puteam atinge acest obiectiv. Doar împreună putem face lucruri frumoase, doar uniți putem face istorie.

Mulțumesc şi lui Vadim pentru introducerea caldă şi plăcută.

Nu în ultimul rând, aş vrea să mulțumesc administrației Universități Divitia Gratiae pentru posibilitatea de a lansa campania pe campusul universitar. Sunt unul din fondatorii Universității, în prezent unul din profesorii ei. Am pornit la drum acum 22 de ani cu viziunea de a instrui şi a forma lideri atât pentru țara noastră, cât şi alte țări din Europa şi Asia. Ceea ce facem astăzi este o extindere şi o materializare a acestei viziuni.

Acestea fiind spuse, dați-mi voie să vă prezint programul, sloganul şi simbolul electoral.

Programul este alcătuit sub forma unui crez care conține 10 puncte cheie. Ca să poți promova anumite lucruri trebuie să crezi că ele sunt cu adevărat valoroase şi benefice pentru tară.

Programul cuprinde toate sferele importante de dezvoltare a societății şi este alcătuit ținând cont de competențele și posibilitățile pe care le are Președintele.

_mg_3158

Iată câteva din ele:

Cred că Președintele Republicii este responsabil pentru toate deciziile și acțiunile sale în fața lui Dumnezeu și în fața poporului. Președintele trebuie să fie un garant al funcționării corecte a instituțiilor de stat, inclusiv a Parlamentului și Guvernului. Preşedintele trebuie să fie un promotor al păcii, să unească societatea dezbinată pe diferite criterii și să fie un adevărat mediator între forţele politice ale ţării, pentru a nu permite ca lupta dintre acestea să dăuneze societăţii.

Cred că fiecare om este o ființă unică și are o valoare inestimabilă. Președintele trebuie să fie un garant al drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor. Prin urmare, fiecare cetățean trebuie tratat cu respect și demnitate indiferent de naționalitate, gen, poziție socială, apartenență politică sau convingeri religioase. Un viitor prosper poate fi zidit pe temelia moralei creștine, egalitatea tuturor în fața legii, responsabilitatea și implicarea fiecărui cetățean.

Cred că familia, așa cum a creat-o Dumnezeu și cum este definită de Constituția Republicii Moldova, reprezintă baza unei societăți sănătoase. De aceea, mă angajez să apăr integritatea şi interesele familiei. Voi pleda pentru susținerea familiilor, în special a celor cu mulți copii, pentru o creștere sănătoasă a copiilor noștri, inclusiv protecția lor de abuzuri și violență.

_mg_3242

Cred că tinerii reprezintă un potențial enorm pentru dezvoltarea țării. Statul poartă răspundere pentru asigurarea oportunităților de instruire și pregătire profesională a tinerilor. Educația trebuie să se realizeze în spiritul valorilor morale, inovației, gândirii critice și al sentimentului de patriotism. Mă angajez să lupt pentru a oferi tinerilor posibilitatea de a-și realiza acasă potențialul, planurile și visele.

Cred că Președintele trebuie să depună toate eforturile pentru restabilirea integrității teritoriale a Republicii Moldova. Preluarea controlului frontierei de stat pe tronsonul transnistreano-ucrainean este un lucru esențial pentru soluționarea conflictului transnistrean. Consider că cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului trebuie să se bucure de aceleași drepturi, asumându-și în egală măsură  responsabilitatea pentru dezvoltarea și prosperitatea țării noastre.

Cred că procesul de integrare europeană trebuie continuat, materializându-se într-o viață mai bună și prosperă, fără ca societatea să fie divizată pe criterii geopolitice. În domeniul politicii externe voi pleda pentru o bună imagine a țării noastre în exterior, pentru dezvoltarea relațiilor multilaterale și reciproc avantajoase cu toate țările deschise pentru cooperare cu Republica Moldova. Consider drept prioritare relațiile cu România, Ucraina, SUA, Federația Rusă și țările membre ale UE.

Programul electoral în întregime îl veți găsi în formă scrisă atât în limba română, cât și în limba rusă.

Sloganul este o sinteză a programului electoral.

Familia este prima instituție creată de Dumnezeu şi celula de bază a societății. Pacea şi integritatea familiilor noastre este esențială pentru prosperarea națiunii. Mă bucur azi să fiu aici cu întreagă familie.

Unitatea poporului este un alt scop care trebuie atins. O țară dezbinată în ea însăși nu poate dăinui. Principiul machiavelic de a dezbina pentru a domina, trebuie eliminat dacă vrem să prosperăm și păstrăm țara. Valorile morale, credința în Dumnezeu, trebuie să servească drept temelie pentru unitatea noastră.

Unitatea și pacea sunt condiții obligatorii pentru a asigura bunăstarea țării. Toți vrem o țară prosperă, dar drumul pe care mergem, din păcate, ne duce în altă parte. Țara mea este familia mea.

Simbolul este un porumbel cu trei spice în cioc. Cele trei spice sunt cele trei scopuri pe care mi le propun să le ating în calitate de Președinte al Republicii Moldova.

Prin exemplu propriu, prin dedicare și credincioșie, modestie și simplitate, prin integritate și principialitate, eu cred că se poate.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Related Articles

Close