Europarlamentarele și Summitul UE în emisiunea „Țara”

Europarlamentarele și Summitul UE în emisiunea „Țara”

Europarlamentarele și Summitul UE în emisiunea „Țara”

După alegerile în Parlamentul European, vom putea vedea un pic mai clar la ce să ne așteptăm în următorii cinci ani. Într-o oarecare măsură, Republica Moldova se poate aștepta la anumite schimbări, dar în linii mari nu ar trebui să aibă loc modificări mari pentru că ratificarea Acordului de Asociere a fost o decizie luată nu doar de Parlamentul European, dar și de statele membre ale UE. Declarația aparține fostul vicepreședinte al Parlamentului Valeriu Ghilețchi, făcută în cadrul emisiunii „Țara” de la postul nostru de televiziune, preluată de Agenția IPN.

De asemenea, politicianul nu crede că situația internă din Moldova ar putea duce la schimbări majore din partea UE. „Dacă ne dorim un sprijin mai mare din partea UE, un sprijin financiar și pe alte dimensiuni, e nevoie să avem un Guvern, de dorit un Guvern pro-european cu care instituțiile europene să dialogheze, să revină la acea foaie de parcurs pentru a vedea ce mai avem de făcut, cum vom continua colaborarea noastră”, a menționat Valeriu Ghilețchi.

Totuși, politicianul spune că și-ar dori o retorică mai respectuoasă și mai îngăduitoare din partea unor europarlamentari față de Republica Moldova.

Valeriu Ghilețchi nu anticipează o prezență mare la vot din partea cetățenilor Republicii Moldova, care dețin pașaport român, la alegerile în Parlamentul European. Politicianul explică acest lucru prin faptul că moldovenii nu simt direct deciziile pe care le adoptă instituțiile europene, de aceea nu ies activ la urne. „Dar, în măsura în care vor participa, vom putea și noi să ne spunem cuvântul în cadrul acestor alegeri europarlamentare”, spune fostul vicepreședinte al legislativului.

În opinia lui, alegerile în Parlamentul României și alegerile prezidențiale de peste Prut vor motiva mai mult alegătorii din Republica Moldova să iasă la vot.

Alegerile în Parlamentul European vor avea loc pe 26 mai.

Sursa: Vocea Basarabiei TV

Related Articles

Close