Consiliul Europei a adoptat rezoluția deputatului moldovean, Valeriu Ghilețchi cu privire la stoparea intoleranței față de creștini în Europa, scrie Evanghelical Focus.com
Delegații la Adunarea Parlamentară al Consiliului Europei au adoptat joi, 29 ianuarie rezoluția cu titlul: „Combaterea intoleranței față de creștini în Europa”, care a fost promovată de către deputatul moldovean Valeriu Ghilețchi. În favoarea adoptării rezoluției au votat 67 de delegați, numai 2 persoane au fost împotrivă, iar 15 s-au abținut (vedeți aici rezultatele votului).
Deputatul moldovean Valeriu Ghilețchi a început prezentarea sa cu mesajul: "astăzi creștinii din Europa se confruntă cu intoleranță". S-ar putea să fie un fapt "subestimat" deoarece multora "le este dificil să-i perceapă pe creștini în rol de victimă."
Raportorul Valeriu Ghilețchi a făcut referință la unele cazuri de intoleranță: a menționat despre „predicatori arestați pentru faptul că predicau pe stradă în public,” și despre „oamenii care și-au pierdut locul de muncă din cauza că s-au împotrivit(au protestat)”. „Am vorbit despre multe cazuri în raport” a menţionat autorul proiectului.
"Un lucru pozitiv este faptul că înregistrăm o creștere în conștientizarea acestei forme de discriminare, prin urmare apare necesitatea de a "colecta, din țările Europei, cele mai bune practici. În textul rezoluției nu se pune accent atât pe descrierea problemelor, cât pe identificarea soluțiilor", a specificat Valeriu Ghileţchi.
"Cel mai bun răspuns este bazat pe bunul simț deoarece fundamentalismul nu ajuta". În acest sens, dânsul a mai menționat "Carta Golbală a Conștiinței" (inițiativă promovată printre alții și de către Os Guiness) drept un text care „reafirmă și susține art. 18 din Declarația Universală a Drepturilor Omului" pentru a opri "polarizarea și înverșunarea în baza religiei."
Deputatul moldovean Valeriu Ghilețchi, de asemenea, a propus "acomodarea rezonabilă" drept concept care a fost aplicat cu succes în Europa cu referire la persoanele cu disabilități. Deputatul din Moldova a cerut să fie aplicat, în unele cazuri, acest concept și "grupurilor religioase".
"MAI MULTĂ LIBERTATE RELIGIOASĂ, NU MAI PUȚINĂ"
În cuvântul de încheiere, Valeriu Ghilețchi a menționat faptul că "în această epocă modernă noi avem nevoie de mai multă libertate religioasă, nu de mai puțină", pentru ca în Europa să avem parte de "conviețuire pașnică."
"Scopul este de a sensibiliza, de a încuraja și de a promova o cultură a conviețuirii pașnice, indiferent dacă cineva crede sau nu", a punctat Valeriu Ghileţchi.
Totodată, autorul a specificat, pentru cei care au adus critici, faptul că a fost atent la multe voci și a acceptat amendamente la etapa dezbaterilor în comisie. Europa "trebuie să fie un model pentru lumea întreagă, arătând ce înseamnă respectarea libertății religioase". În final, a îndemnat colegii să "promoveze această rezoluție când se întorc acasă".
STÂNGA EUROPEANĂ: "AVEM PROBLEME CU ACEASTĂ REZOLUȚIE”
Purtătorul de cuvânt a coaliției Stânga Europeană, Tiny Kox din Olanda, a îndemnat colegii să voteze împotriva rezoluției. "Deși sunt de acord cu multe lucruri, am o problemă cu această rezoluție și cu acest raport. Toate incidentele descrise împreună nu constituie probe pentru a spune că există intoleranța față de creștini în Europa", a declarat Kox.
Tiny kox a mai spus că, din punct de vedere politic este departe de Ghilețchi și a afirmat: "concluziile din rezoluție nu sunt bine argumetnate."
GRUPUL SOCIALIȘTILOR: "UN RAPOT ECHILIBRAT"
La rândul lor, grupul Socialiștilor din Adunarea Parlamentară au apreciat munca domnului Ghilețchi ca fiind drept un "raport echilibrat." Vorbitorul a menționat faptul că este important să "găsim modalități de a conviețui și să nu ignorăm pe cineva" și i-a încurajat pe colegii săi să "susțină raportul".
PPE: RAPORTUL ESTE "Excepțional"
Reprezentantul Partidului Popular European a "felicitat pe dl Ghilețchi și întreg Consiliul Europei". Carmen QUINTANILLA (Spania) a menționat că raportul este "excepțional".
"Este nevoie să discutăm despre discriminare și intoleranță" a mai spus ea, adăugând că "prin intermediul mass-media creștinii sunt persecutați."
Ea a reamintit faptul că în întreaga lume "480 milioane de creștini suferă ca rezultat a persecuției" și a adus drept exemplu acțiunile grupurilor teroriste cum ar fi Statul Islamic și Boko Haram.
PPE "salută foarte mult acest raport, deoarece Consiliul Europei trebuie să joace un rol esențial în lupta împotriva intoleranței. Destulă (Prea multă) intoleranță față de oricare religie, în special față de creștini", a concluzionat Campanilla.
ALDE: "INTOLERANȚA FAȚĂ DE CREȘTINI ESTE (O TENDINȚĂ) ÎN CREȘTERE"
Doris Fiala, din partea grupului Liberal, de asemenea a arătat susținerea grupul din care face parte față de raport, menționând faptul că "trendul intoleranței față de creștini este în creștere". Totuși, a adăugat dânsa "este semn bun faptul că nici o țară a Consiliului Europei nu se numără printre cele în care creștinii sunt cei mai persecutați".
"Trebuie să facem prioritate din a urmări conviețuirea pașnică în toate cele 47 de țări, dar și în lumea întreagă, de asemenea". Drepturile Omului constituie "temelia oricărei societăți pluraliste", prin urmare "libertarea religiei" trebuie "să fie susținută" (promovată), a concluzionat, și deaceea este necesar să lucrăm împotriva "stereotipurilor" și a "prejudecăților".
ALȚI PARTICIPANȚI LA DEZBATERI
Și alți deputați au dorit să se expună pe marginea raportului dlui Ghilețchi. Krzysztof SZCZERSKI din Polonia crede că raportul este important în lupta împotriva "Creștinofobiei", care uneori este promovată de dragul "modernizării și europenizării". Deputatul polonez de asemenea a făcut referintă la faptul că rădăcinile Europei se trag de la "Filozifia Greacă, Legea Romană, Conceptul Creștin al Demnității umane". Deacea este imperativ să "luptăm împotriva oricărei forme de profanare și discriminare".
Un număr de alți membri deputați au mențioat conceptul Ușilor Deschise ca fiind o sursă pentru a discuta despre creștinii persecutați nu numai în Europa, dar și mai mult pe alte continente.
Lordul Anderson din Marea Britanie a spus că "i-a plăcut raportul" pentru că are "bun simț". Anderson a mențioant faptul că se pare că Turcia "nu dorește sau este incapabilă să ofere Creștinilor protecție pentru ca ei să-și exerseze libertarea religioasă. Trebuie să ne uităm la fiecare din țările noastre", a adăugat el.
Din Turcia, Ömer SELVİ a luat cuvântul spunând că este "regretabil"faptul că rezoluția se axează aproape numai pe creștini deoarece "extrema dreaptă" promovează rasizmul în Europa, în special prin "demonizarea minorităților musulmane".
Pavel Ungurean, din Ukraina și-a reamintit cum dânsul și familia sa au suferit intoleranță în perioada URSS din cauza Credinței Evanghelice Baptiste. De asemenea, dânsul a condamnat "persecuțiile împotriva Bisericii Ortodoxe cu Episcopatul la Kiev, a Catolicilor și Protestanților care au loc în Lugansk și Donețk".
A menționat cazul celor 4 membri ai unei biserici protestante care au fost executați după ce au fost răpiți în Sloviansk, pe 8 iunie. "Mai mult de 25 de lăcașe Catolice și Protestante au fost ocupate de către rebeli" a mai spus acesta.
Ungurean a cerut o mai bună protecție a minorităților creștine, care ar include înlesniri la înregistrarea oficială și libertatea de a distribui literatură religioasă.
AEE: RESOLUȚIA "VA ÎNCURAJA GUVERNELE SĂ ACȚIONEZE"
Alianța Evanghelică Europeană a susținut rezoluția dlui. Ghilețchi. "Prea des guvernele nu acționează. Este ca și cum ar spera că problema va dispărea sau de parcă este prea grea de a fi rezolvată" a menționat săptămâna trecută reprezentatul socio-politic al AEE Julia Dozat-Purser pentru Evangelical Focus.
"Națiunile Europei sunt alcătuite din oameni cu diferite concepte de viață și credință. Noi trebuie să muncim mai mult pentru promovarea unui spațiu public în care oamenii să poată fi ei înșiși și să trăiască conform credinței lor, respectând totodată libertatea de conștiință a celorlalți. Guvernele care ignoră sau care încurajează chiar intoleranța prejudiciază libertatea religioasă și amenință coeziunea socială".
După aprobarea Adunării Parlamentare de astăzi, AEE speră că "va folosi acest apel pentru a încuraja guvernele, mass-media și angajații să acționeze mai responsabil, să intervină atunci când sunt încălcate drepturile și de asemenea să lucreze pentru crearea unui context cultural și legal în care este mai puțină intoleranță și restricționare a libertății de conștiință".
Sursa: Evanghelical Focus.com