Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va vota rezoluția prin care va cere guvernelor europene să "combată intoleranța și discriminarea creștinilor din Europa". Evanghelicii speră că aceasta va proteja comunitățile creștine din țările în care sunt marginalizate.
În săptămâna care urmează, 47 de state europene s-ar putea să voteze pentru o mai bună protecție a libertății religioase în Europa. Aceasta s-ar putea întâmpla dacă raportul și proiectul de rezoluție pregătit de către deputatul moldovean Valeriu Ghilețchi va fi aprobat de plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).
"Combaterea intoleranței în Europa"
Reprezentanții politici din întreaga Europă sunt chemați în săptămâna viitoare (26-30 ianuarie) să participe la sesiunea de iarnă APCE în care vor avea loc dezbateri. Vor fi puse în discuție noi inițiative în promovarea Drepturilor Omului pe continentul European. Unul dintre rapoartele și proiectele de rezoluție incluse în agendă este propus de către deputatul moldovean Valeriu Ghilețchi. După votul unanim în Comisia APCE pentru Egalitate și Ne-discriminare din 3 decembrie 2014, Ghilețchi va propune celor prezenți la această sesiune să voteze pentru aprobarea raportului și a proiectului de rezoluție: "Combaterea intoleranței și discriminării creștinilor în Europa".
"Numeroase acte de ostilitate, violență și vandalism împotriva creștinilor și a lăcașelor de închinare au fost înregistrate în ultimii ani", ne avertizează Ghilețchi în raportul său. Proiectul de rezoluție recomandă întreprinderea "măsurilor care să asigure protecția eficientă a libertății religioase sau de credință garantate fiecărei persoane din Europa". Ghilețchi și comisia vor propune spre adoptare celorlalți deputați un document care îndeamnă guvernele europene "să promoveze o cultură a toleranței și conviețuirii bazate pe acceptarea pluralismului religios, pe protecția exercitării pașnice a dreptului la libera întrunire, să susțină dreptul fundamental la libera exprimare și să condamne public utilizarea și incitarea la violență".
Doxat-Purser: Rezoluția îndeamnă guvernele să acționeze
Alianța Evanghelică Europeană a susținut raportul și proiectul de rezoluție, iar reprezentantul socio-politic Julia Doxat-Purser ne-a vorbit despre importanța adoptării acestuia.
"Atunci când guvernele ignoră sau chiar încurajează intoleranța religioasă sunt aduse daune libertății religioase și este amenințată coeziunea socială", a menționat Julia Doxat-Puser, reprezentantul socio-politic al Alianței Evanghelice Europene în interviul acordat pentru pagina Evangelical Focus.
În raport se menționează faptul că "Numeroase acte de ostilitate, violență și vandalism împotriva creștinilor și a lăcașelor de închinare au fost înregistrate în ultimii ani". Cineva ar putea să se gândească că acest tip de atentat la libertatea religioasă a dispărut din Europa cu mult timp în urmă. De ce a apărut nevoia ca o asemenea rezoluție să fie adoptată?
Julia Doxat-Puser: Intoleranța față de creștini și față de adepții altor religii este în creștere în întreaga Europă. Prea des guvernele nu acționează. Speră că problema va dispărea sau că este prea dificilă pentru a fi rezolvată. Națiunile Europei sunt alcătuite din persoane cu convingeri religioase și concepte despre lume și viață diferite. Trebuie să depunem mai mult efort pentru promovarea unei platforme publice în care persoanele fiind ele însele să poată trăi după credința lor, respectând totodată libertatea de conștiință a celorlalți. Atunci când guvernele ignoră sau chiar încurajează intoleranța religioasă sunt aduse daune libertății religioase și este amenințată coeziunea socială.
Credeți că APCE va adopta această rezoluție? Ce ar putea face creștinii pentru ca aceasta să se întâmple săptămâna viitoare?
Julia Doxat-Puser: Suntem încântați de faptul că proiectul rezoluției a fost votat unanim de către comisie. Totuși, adoptarea în ședința plenară depinde în totalmente de deputații care își fac timp să meargă la Strasbourg ca să-și dea votul. Toți deputații reprezentați din cele 47 de state membre ale APCE au dreptul de a vota, dar cei mai mulți nu se deranjează s-o facă. Cel mai important lucru pe care ar putea să-l facă creștinii pentru a ajuta este să se roage. Și, de asemenea, dacă cunosc faptul că unora dintre membrii delegației naționale le pasă de libertatea religioasă, ar putea să le adreseze o scrisoare scurtă pozitivă, prin care să-i încurajeze să participe la ședință și să voteze în favoarea adoptării raportului lui Ghilețchi și a rezoluției APCE.
Lista membrilor delegațiilor naționale la APCE o puteţi găsi AICI
Acțiunile și valorile propuse în acest proiect de rezoluție ar putea fi de folos în apărarea libertății religioase în Europa?
Julia Doxat-Puser: Da. Rezoluția îndeamnă statele membre să “promoveze o cultură a toleranței și conviețuirii bazate pe acceptarea pluralismulul religios, pe contribuția religiilor la edificarea unei societăți democratice și pluraliste și de asemenea pe dreptul persoanei de a nu adera la vre-o religie;” și să promoveze principiul de “acomodarea rezonabilă” din motive religioase ca fiind metoda prin care să se rezolve conflictele ce apar la exercitarea dreptului la libertatea de conștiință. Dacă rezoluția va fi adoptată, vom putea face referință la ea pe întreg teritoriul Europei pentru a determina guvernele, media și angajații să acționeze mai responsabil, să intervină atunci când sunt încălcate drepturile și de asemenea, să lucreze la crearea unui context în care este mai puțină intoleranță, iar libertatea de conștiință mai puțin restricționată.
NOTĂ: Acest raport este o premieră pentru Europa. La proiect s-a lucrat mai bine de doi ani. Acesta urmează să fie supus dezbaterilor şi eventual votului, joi, 29 ianuarie 2015, la ora 15:30 în plenul APCE. Vă îndemnăm să vă rugaţi pentru aprobarea acestui proiect şi protecţia creştinilor în toată Europa.
Traducere de pe Evanghelical Focus