INTERVIU la APCE: "Republica Moldova trece printr-o criză de ordin moral"

INTERVIU la APCE: "Republica Moldova trece printr-o criză de ordin moral"

INTERVIU la APCE: „Republica Moldova trece printr-o criză de ordin moral”

interviu_apce

Criza migranţilor din lumea islamică, alegerea secretarului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), libertatea religioasă în Europa şi rolul taţilor în educarea copiilor sunt câteva dintre cele mai importante subiecte de dezbatere pe agenda sesiunii de toamnă a APCE ce se desfăşoară în perioada 28 septembrie - 02 octombrie la Strasbourg.

În această sesiune, închei cel de-al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Afaceri Sociale şi Dezvoltare în cadrul APCE. Despre acestea şi alte subiecte am discutat cu jurnalistul independent, Gheorghe Bobeică în cadrul unui interviu.

MIN 0:00 - 03:38 - Trecerea în revistă a celor mai importante subiecte de pe agenda sesiunii de toamnă APCE 2015.

Valeriu Ghileţchi: "Sunt câteva teme importante care vor fi dezbătute. Cred că tema centrală care a stârnit cel mai mare interes este legată de criza refugiaților și emigranților în Europa. Din spusele președintelui Asambleii s-au înscris peste o sută de vorbitori, chiar ședința de astăzi va fi prelungită cu o oră, ca să le permită mai multor deputați să-și spună punctul de vedere".

MIN 03:38-08:44 - Despre încheierea celui de-al II-lea mandat în calitate de Preşedinte al Comisiei Afaceri Sociale şi Dezvoltare Durabilă APCE.

"În primul rând vreau să menționez că a fost o onoare pentru mine și o onoare pentru delegația Republicii Moldova, faptul că împreună cu dna Ana Guțu am avut ocazia să prezidăm două comisii la APCE".

MIN 09:20-20:25 - Crizele economice și politice din Republica Moldova, miliardul furat, protestele de la Chişinău şi grupul de suporteri veniţi la APCE pentru a strânge semnturi în susţinerea eliberării lui Grigore Petrenco. 

MIN 20:25 - 24:01 - Despre lipsa delegaţiei Federaţiei Ruse de la ultimele patru sesiuni APCE.

"... Până în prezent noi nu vedem că s-a făcut un progres în vederea celor cerințe înaintate. Nici un progres cu Crimeea. În zilele acestea este o pace relativă în Estul Ucrainei și dacă vă amintiți în una din cuvântările mele de data trecută, și regret că unii nu au înțeles corect acea cuvântare, eu am spus că, sigur că este important să existe dialog cu Federația Rusă, este important ca delegații din partea Federației Ruse, deputații să fie prezenți aici. Dar nu cred că lucrul acesta l-am putea accepta fără nici o precondiție. Și una dintre cele mai importante precondiții este pacea. Fără ca să asigurăm pacea astăzi în Estul Ucrainei este extrem de dificil, după mine este nedrept, este imposibil să te așezi la masa tratativelor dacă nu se opresc acțiunile militare din Estul Ucrainei. Așa că urmează să vedem ce se va întâmpla la începutul anului viitor...".

MIN 24:01-29:43 - VIZITA Fondului Monetar Internaţional la Chişinău, împrumutul de 150 de milioane din partea României şi demisia guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu.

MIN 29:43-35:00: Despre protestele Platformei "Dreptate şi Adevăr" şi partidele de stânga la Chişinău. 

MIN 35:00 - Despre nominalizarea la funcţia de Ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. 

"...Mă voi întoarce de fiecare dată cu cea mai mare bucurie aici. Dumnezeu cunoaște ce va aduce ziua de mâine, poate voi reveni, poate nu voi reveni. Important este că totuși experiența pe care am acumulat-o în acești ani de activitate aici la APCE, ea sunt sigur că îmi va fi de folos. Adică nu este o experiență care  va fi irosită. Efortul pe care l-am depus și l-au depus și alți membri ai delegației nostre, doamna Guțu, cum ați menționat, doamna Palihovici și alții care am muncit aici împreună sunt eforturi care vor aduce roadă în timp. Așa că vă mulțumesc încă o dată pentru urările pe care mi le-ați acordat și chiar pentru acest interviu realizat aici în inima Consiliului Europei".

Close