1. Ce a fost cel mai greu pentru Dvs. personal dupa evenimentele din 7 aprilie?
Comunitatea creştină este o comunitate paşnică. Cu toate că stăm ferm de partea adevărului şi a dreptăţii, totuşi suntem împotriva revoltei şi violenţei. Evenimentele din 7 aprilie sau, mai bine zis, distrugerile şi devastările care au avut loc în acea zi au creat o atmosfera apăsatoare în societate, inclusiv în mijlocul comunităţii creştine. Am fost contactat de foarte mulţi creştini care şi-au exprimat îngrijorarea şi dezamăgirea în legătură cu cele întâmplate. Din cauza faptului că mijloacele publice de informare în masă n-au prezentat un tablou obiectiv, ci dimpotrivă au manipulat opinia publică, deseori îmi venea greu să-i conving pe unii care mi-au acordat votul lor că liderii partidelor de opoziţie nu au nimic comun cu violenţele din piaţă şi devastarea celor două clădiri. M-am convins odată în plus, cât de important este să ai surse de informare demne de încredere şi să cunoşti adevărul.
2. Cine şi cum v-au încurajat cel mai mult în eforturile pe care le-aţi făcut după evenimentele din 7 aprilie?
Prima încurajare a fost mobilizarea pastorilor şi liderilor de biserici în post şi rugăciune pentru ţară. Ne-am rugat pentru pace şi linişte, pentru zădărnicirea planurilor celor răi, pentru tinerii care erau arestaţi şi maltrataţi pe nedrept şi ne-am bucurat foarte mult să vedem cum Dumnezeu a răspuns la rugăciunile noastre. Am fost încurajat mult şi prin mesajele pe care le-am primit fie prin telefon, fie prin comentariile plasate pe blogul personal. Un bun sprijin a venit şi din partea dlui Vlad Filat. M-am bucurat să văd că PLDM nu s-a lăsat provocat, ci a transmis în mod continuu un mesaj coerent către alegătorii săi, prin care şi-a arătat clar poziţia faţă de evenimentele din 7 aprilie.
3. Ce plan aveţi pentru a transmite mesajul electoral şi adevărul despre evenimentele din 7 aprilie şi după pentru alegătorul vorbitor de limba rusa?
Cred că mesajul electoral legat de evenimentele din 7 aprilie trebuie să fie transmis întregii societăţi, inclusiv vorbitorilor de limba rusă. Pentru aceasta a fost lansată acţiunea „Adevărul”, în cadrul căreia tinerii din PLDM informează populaţia despre adevărul din 7 aprilie. Scopul lor este să ajungă în fiecare casă. Au fost făcute două filme în ambele limbi despre aceste evenimente, care sunt arătate în fiecare localitate. Personal, vorbesc despre aceste evenimente la toate întâlnirile pe care le am. Un alt lucru, este că pe 11 iulie PLDM a solicitat Comisiei Electorale Centrale să ceară de la instituţiile publice de informare în masă să organizeze dezbateri în limba rusă. Dacă CEC va accepta acest lucru, atunci alegătorii vorbitori de limba rusă vor avea mai multă informaţie legată atât de 7 aprilie, cât şi de această campanie electorală.
4. Care sunt principalele lecţii pe care le-aţi învătat din aprilie până acum şi cum vă vor ajuta aceste lecţii pe viitor ca şi politician?
M-am întărit în convingerea că lupta politică nu este o luptă „împotriva cărnii şi sângelui”, ci este, aşa cum spune apostolul Pavel, o luptă „împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac şi a duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti”. Nu putem neglija dimensiunea spirituală a luptei politice. Rugăciunea, postul, studierea Bibliei sunt foarte importante pentru un politician. Orice creştin care se implică în politică trebuie să fie tare în credinţa lui, să aibă o relaţie personală cu Dumnezeu şi o călăuzire clară din partea Duhului Sfânt, să caute să-L onoreze pe Isus Cristos prin tot ce face. Un alt lucru este comunicarea. Este cunoscut faptul că lipsa de informaţie dă naştere la dezinformaţie. Oamenii trebuie să cunoască adevărul, atât adevărul Evangheliei, cât şi adevărul despre situaţia social-politică din ţară. Fără ca să diminuez importanţa cunoaşterii Adevărului suprem, adică cunoaşterea lui Isus Cristos, cred că este nevoie de a cultiva un interes mai mare faţă de evenimentele care au loc în societate. În acest context doresc să văd, în special în comunitatea creştină, mai multe mijloace de informare în masă care ar transmite într-un mod cât mai obiectiv şi imparţial acest adevăr.
5. Credeţi că era mai bine ca opoziţia să meargă pe o lista comună?
Dacă Codul Electoral n-ar fi interzis formarea blocurilor electorale, sunt convins că partidele de opoziţie ar fi mers pe o listă comună. O listă comună în condiţiile legislaţiei actuale ar fi însemnat ca două partide din cele trei să renunţe la identitatea sa în favoarea celui de-al treilea partid, ceea ce nu este un lucru uşor de realizat. Chiar dacă s-ar fi ajuns la anumite înţelegeri în această privinţă, cred ca termenele restrânse ale acestei campanii electorale n-ar fi permis implementarea acestui lucru. Mă bucur însă că cele trei formaţiuni de opoziţie au semnat în această campanie un acord de colaborare, care ulterior se va materializa întro alianţă parlamentară şi sper mult că va fi una de guvernare.
6. Care este mesajul Dvs personal pentru alegătorii din Republica Moldova?
Având în vedere că alegerile vor avea loc pentru prima oară întro zi de miercuri, îi îndemn pe toţi creştinii, indiferent de apartenenţa confesională, să postească şi să se roage în fiecare miercuri care a mai rămas până la alegeri, ca în ziua alegerilor să se facă într-un mod cât mai desăvârşit voia lui Dumnezeu. Rog toţi oamenii de bună credinţă să nu fie indiferenţi de soarta ţării, ci să să participe cu toţii la alegerile din 29 iulie şi dacă vor o schimbare în bine pentru Moldova, să voteze pentru echipa Partidului Liberal Democrat. Chiar dacă situaţia ni se pare extrem de grea şi imposibil de schimbat, să nu uităm ce-a spus Dumnezeu prin profetul Ieremia:
„Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi, gânduri de pace şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde.”