1. Domnule Valeriu, care a fost prima reacţie a dvs când aţi aflat că partidul comuniştilor a învins pentru a treia oara alegerile parlamentare? Dar şi faptul că PLDM face parte dintre partidele de opoziţie care vor intra in Parlament?
Am avut o reacţie mixtă. Pe de-o parte, m-am bucurat să văd că PLDM, fiind unul din cele mai tinere partide, a trecut în Parlament cu un scor relativ bun. Totodată, m-am bucurat şi de faptul că Dumnezeu a răspuns la rugăciunile mele şi ale multor creştini învrednicindu-mă să fac parte din componenţa noului legislativ. Pe de altă parte însă, m-am întristat văzând că paritdul comuniştilor a obţinut un rezultat neaşteptat de mare.
2. Dvs personal va-ţi resemnat cu victoria partidului comunist şi sunteţi gata sa incepeţi lucrul?
La început, m-am resemnat cu victoria comuniştilor, dar mai târziu, după ce-au apărut primele semnale că alegerile ar putea fi fraudate, am considerat că este absolut necesar de verificat toate listele pentru a vedea în ce măsură aceste alegeri au fost corecte. Cred că Partidul Comuniştilor ar trebui primul să fie interesat în acest lucru. Astfel, va putea să demonstreze atât societăţii, cât şi comunităţii internaţionale că alegerile au fost corecte. Încercarea de renumărare a voturilor fără verificarea listelor este insuficientă pentru a demonstra valabilitatea şi corectitudinea acestor alegeri, opinie exprimată şi de trei membri ai Comisiei Electorale Centrale.
3. Protestul din 7 aprilie a demonstrat că majoritatea populaţiei a obosit de minciuna si teroarea partidului comunist şi reacţia atât a creştinilor cât şi a celor mai puţin creştini a fost să iasă în stradă ca să protesteze intens. Cum credeţi că priveste Dumnezeu la acest protest?
Trebuie să recunoaştem că pe lângă stabilitatea şi succesul aparent, asupra cărora insistă comuniştii, în ultimii ani s-a acumulat o mare nemulţumire faţă de actuala guvernare. Protestul din 7 aprilie a fost, într-un sens, o subapă prin care această nemulţumire a ieşit în afară. Dreptul de a protesta este un drept constituţional într-o societate democratică şi face parte din libertatea noastră de opinie. Cred că Dumnezeu i-a garantat omului această libertate încă de la creaţie, numai că ea nu trebuie să depăşească limitele stabilite de Dumnezeu. Când apostolul Petru a scos sabia şi-a lovit pe robul marelui preot, Isus i-a zis: „Pune-ţi sabia la locul ei, căci toţi cei ce scot sabia, de sabie vor pieri.” Orice opinie, inclusiv protestele, trebuie să se limiteze doar la puterea cuvântului.
4. Care ar fi argumentele Biblice că acest protest ar fi unul ce duce la înrăutaţirea situaţiei ţării, sau el este unul benefic?
Aş vrea, în primul rând, să subliniez că violenţa şi vandalismul la care au recurs unii protestatari au fost absolut nejustificate şi ele trebuie condamnate ca să nu se mai repete. Acest lucru cu siguranţă a dus la înrăutaţirea situaţiei. Există, însă, foarte multe suspiciuni că ceea ce s-a intâmplat este rezultatul unor provocări bine dirijate. De aceea, consider, aşa cum au cerut şi partidele de opoziţie, că este imperativ necesar, în timpul cel mai apropiat, să se efectueze o investigaţie internaţională asupra celor întâmplate ca să putem afla adevărul. Când se va cunoaşte adevărul, atunci vom putea vorbi şi de partea benefică a acestui protest.
5. Vineri creştinii au postit pentru ţară. Care este rolul postului în aceste momente?
Biblia ne arată clar că postul şi rugăciunea sunt cele mai indicate soluţii în situaţii de criză. Noi ne-am rugat pentru pace şi linişte, pentru zădărnicirea planurilor diabolice ale celor răi, pentru tinerii care sunt arestaţi şi maltrataţi pe nedrept. Dorim ca Dumnezeu să scoată la iveală adevărul şi să-şi facă voia Sa prin toate aceste evenimente, deoarece doar ea este bună, plăcută şi desăvârşită. Cu această ocazie, fac apel către toţi cititorii să continue să se roage pentru situaţia extrem de tensionată care s-a creat în ţara noastră.
6. Cunoaştem din Scriptură că Dumnezeu alege şi pune pe conducători. Este aceasta valabil şi în cazul ţării noastre? Dacă Dumnezeu a îngăduit ca, comuniştii să învingă, de ce îngăduie El aceasta?
Aţi spus bine zicând „Dumnezeu a îngăduit”. Din Biblie vedem că voia directă a lui Dumnezeu este, aşa cum am menţionat mai sus, bună, plăcută şi desăvârşită, dar tot din Biblie vedem că uneori Dumnezeu îngăduie anumite lucruri care contravin acestei voi. Nu totdeauna ne este dat să înţelegem de ce Dumnezeu permite ca unele lucruri să aibă loc, dar cu siguranţă putem spune, că până la urmă, toate se conformează voii Sale. În cartea profetului Isaia vedem un text relevant: „Dar n-ai auzit că am pregătit aceste lucruri de demult, şi că le-am hotărât din vremuri străvechi? Acum însă am dat voie să se împlinească, pentru ca să prefaceţi cetăţi tari în nişte mormane de dărâmături.”
7. Care ar trebui să fie atitudinea creştinilor şi a întregii societăţi faţă de aceste evenimente?
Să ne rugăm şi să postim, să ne informăm şi să nu judecăm, să fim de parte adevărului şi să urmărim doar binele ţării în care locuim. 8. Care este rolul bisericii în asemenea situaţii? În primul rând, biserica are un mare rol în restabilirea păcii şi bunei înţelegeri între oameni. În al doilea rând, ea trebuie să predice Evanghelia cu mai multă râvnă ca fiecare om să înţeleagă că fără o schimbare lăuntrică, fără ceea ce Domnul Isus numeşte naştere din nou şi care vine doar prin pocăinţă şi credinţă, noi nu vom putea schimba situaţia în ţara noastră, oricât de mult ne-am dori acest lucru. În al treilea rând, ea trebuie să fie de partea adevărului, chiar dacă i s-ar cere să plătească un preţ pentru aceasta.