INTERVIU pentru Tribuna Românească: "Republica Moldova este Patria mea"

INTERVIU pentru Tribuna Românească: "Republica Moldova este Patria mea"

INTERVIU pentru Tribuna Românească: „Republica Moldova este Patria mea”

44712_20Interviu cu D-l Valeriu Ghilețchi, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

Biografie:

Valeriu Ghilețchi este de meserie inginer de radio și telecomunicații, profesie căreia i-a dedicat toată tinereţea la o întreprindere de profil din Bălți. Este absolvent al Institutului Electrotehnic din oraşul Odessa (Ucraina).

În primii ani de independenţă ai Republicii Moldova, și-a luat licența în Teologie şi a început activitatea didactică la Colegiul Teologic Pedagogic din Chişinău, unde a fost decan până în anul 1998, când a obținut primul mandat de deputat.

Următorii opt ani, după expirarea mandatului de deputat, i-a dedicat slujirii în calitate de Episcop al Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova, după care a urmat funcția de Președinte al Federației Baptiste Europene.

În anul 2009 a revenit în Parlamentul Republicii Moldova fiind ales deputat din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM). Este Secretar al Comisiei parlamentare pentru Politică Externă şi Integrare Europeană și membru al delegației Moldovei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Președinte al Comisiei Afaceri Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă.

Este mereu activ atât în sfera politică, cât și în cea spirituală și militează în permanenţă pentru integrarea europeană, pentru respectarea drepturilor omului şi promovarea valorilor moral-spirituale. În timpul liber, îi place să călătorească şi să îngrijească de gradină. E căsătorit, are trei copii și doi nepoți.

1234614_10201179391433903_1480859970_n

Avem onoarea de a-l fi cunoscut pe domnul Valeriu Ghilețchi în vara anului 2000, în timpul primului său mandat de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Fiind o persoană pasionată de viziunea ce-l călăuzește de îmbunătățire a societății și nivelului de trai în Republica Moldova, d-l Ghilețchi ne-a câștigat simpatia atunci, iar de-a lungul anilor urmărindu-l ne-a câștigat o deosebită stimă și respect. Putem spune că este un alt fel de politician.

10246682_10201773132197051_2735443477031630264_n 10690204_10202618827858914_7553521275935840945_n

Tocmai datorită viziunii sale și a modului pragmatic în care a devenit tot mai cunoscut și apreciat, nu doar printre moldoveni ci și în rândul multor politicieni americani de clasă, am dorit să-i oferim ocazia de a se adresa cititorilor noștri vorbitori de limba română, fie că sunt ardeleni, bănățeni, munteni sau moldoveni. Credem că este benefic a-l cunoaște și a-i lăsa modelul de politician să fie un exemplu pentru alții. Ne bucurăm de faptul că ne-a răspuns pozitiv solicitării noastre acordându-ne atenția sa, respectul și desigur timpul necesar.

Domnule Ghilețchi, sunt multe lucruri care pot fi spuse despre activitatea dvs. și nici nu știm exact cu ce să începem. Probabil cel mai bine ar fi cu începutul carierei și slujirii dvs. în calitate de deputat. Ce v-a determinat să renunțați la o poziție confortabilă în învățământul superior și să alegeți viața politică?

Decizia de a mă implica în viața politică are o istorie mai lungă. Petrecându-mi copilăria și tinerețea în perioada sovietică, am văzut cum sistemul te umilea și te marginaliza doar pentru simplul fapt că erai creștin. Creștinii, în particular, evanghelicii erau priviți ca oameni de mâna a doua, iar uneori ca și dușmani ai societății. Treptat în mine se acumula un sentiment de nemulțumire față de o asemenea nedreptate, dar și o dorință de a demonstra că lucrurile, de fapt, stau invers. De aceea, când a venit libertatea și am văzut cum Dumnezeu a început să deschidă ușile în toate domeniile vieții, am decis să intru pe ușa activității social-politice. Astfel am spart gheața, fiind primul creștin evanghelic din spațiul post-sovietic ales în Parlament. N-a fost o cale ușoară, dar privind înapoi, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că m-a călăuzit și m-a păzit în toți acești ani.

10338690_698255763545763_7712423712342192230_n

Ați fost martorul multor evenimente, atât pe scena politică moldovenească cât și pe plan internațional. Care ați putea spune că a fost momentul cel mai marcant pentru dvs. și de ce?

Este greu să scot în evidență un singur moment. Au fost multe evenimente importante de-a lungul acestor ani. Ultimul eveniment marcant a fost în luna iulie, când am ratificat în Parlament Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. M-am bucurat să fiu parte a acestui eveniment cu adevărat istoric. Un alt eveniment este legat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). La începutul acestui an, am fost ales în calitate de Președinte al Comisiei de Afaceri Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă. Având în vedere că este o premieră pentru Republica Moldova, am considerat acest lucru drept o onoare adusă țării noastre, dar și comunității creștinilor evanghelici din care fac parte. Din activitatea pe care am avut-o în timpul primului mandat, am frumoase amintiri de la Dejunul Național cu Rugăciune din Washington la care am participat împreună cu domnul Alexandru Moșanu, președintele primului Parlament democratic al Republicii Moldova. În timp ce zburam, dl Moșanu mi-a povestit despre prima sa călătorie în SUA, menționând printre altele că amintirile nu erau cele mai plăcute din cauza că a fost întâmpinat foarte rece la trecerea frontierei. Eu am încercat să-l încurajez, spunându-i că de data aceasta va fi diferit, deși nu știam cum va fi. Când am ajuns la serviciul de imigrare, ofițerul ne-a întrebat cu ce scop am venit în America. Eu i-am spus că dl Moșanu este ex-președinte al Parlamentului și am fost invitați la Dejunul Național cu Rugăciune. La auzul acestor vorbe, ofițerul s-a sculat în picioare, salutându-l călduros pe dl profesor și urându-i un bun venit in Statele UFnite. Apoi a mai adăugat că și el citește Biblia și se roagă pentru țara sa. După ce am trecut frontiera, dl Moșanu s-a uitat la mine și mi-a zis, ce diferență mare face Biblia în viața unui om.

valeriu_ghiletchi_europalibera_orgPuteți să ne spuneți care sunt cele mai mari satisfacții care le aveți de pe urma activității și dedicației dvs. în spectrul politic?

Cea mai mare împlinire o am atunci când reușesc să introduc în legislație principiile și valorile moral-spirituale. Ori de câte ori am avut ocazia n-am ezitat să menționez ce spune Biblia despre subiectul pus în discuție. Una dintre cele mai memorabile fraze pe care mi-a adresat-o Președintele Parlamentului în timp ce-mi oferea cuvântul în cadrul unei ședințe a fost: „Dle Ghilețchi, ce spune Biblia despre Curtea Constituțională?” M-am bucurat mult să aud aceste cuvinte, deoarece ele reflectă concepția pe care o am cu privire la lume și viață. Dacă aș trece în revistă unele realizări, acestea ar fi: instituirea Sărbătorii Familiei și includerea, începând cu 2010, a zilei de 15 mai în lista sărbătorilor naționale; declararea zilei de 25 decembrie, începând cu 2013, ca zi de odihnă pentru a putea sărbători Nașterea lui Isus Cristos pe stil nou; co-autor al legii privind protecția copiilor de impactul negativ al informației publice; co-autor al legii care permite redirecționarea spre organizațiile obștești, inclusiv biserici, a 2% din impozitul pe venit; o serie de amendamente importante la legea privind egalitatea (cunoscută sub numele legea ne-discriminării), amendamente care protejează familia și bisericile; amendamente la Codul Educației privind introducerea educației la domiciliu (home-schooling). La nivel european am prezentat două rapoarte în baza cărora au fost votate două rezoluții. Un raport ține de combaterea turismului sexual pedofil, altul de campania de combatere a violenței și abuzului sexual al copiilor, numită „Unul din cinci”. În prezent sunt la etapa de finalizare a unui alt raport important întitulat: „Combaterea intoleranței și discriminării creștinilor în Europa.”

Dacă e să vorbim și de regrete, care ar fi un regret al dvs. care v-a marcat în acești ani politici?

Nu mă consider un om al regretelor. De aceea, îmi vine mai greu să răspund la această întrebare. Dacă greșesc, îmi cer iertare și mă strădui să repar ceea ce am greșit. Dacă cineva greșește în fața mea, iert, așa cum ne învață Mântuitorul. Ce aș putea spune este că sunt lucruri pe care aș fi vrut să le fac și nu mi-a reușit. Nu am reușit să promovez anumite legi care să îmbunătățească atmosfera morală din societate și nu am avut o comunicare suficient de bună cu cei care m-au votat. Totuși, în linii mari cred că a fost o activitatea binecuvântată, împlinită și fără regrete.

În calitatea dvs. de membru al Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană cât și de membru al delegației Moldovei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, ați avut parte de numeroase întâlniri. Care este percepția străinilor despre Republica Moldova așa cum este ea azi, dar și de potențialul ei? Sunt moldovenii doriți în Europa?

Imaginea Republicii Moldova s-a schimbat mult în ultimii ani. Când am venit la guvernare în 2009, țara era în izolare internațională. Pe parcursul acestor ani, nu doar am reușit să arătăm unde se află Moldova pe harta lumii, dar le-am oferit cetățenilor noștri dreptul să călătorească liber și fără vize în toate țările europene, inclusiv în unele țari din America Latină. Anul acesta, aflându-mă într-o vizită la Washington DC împreună cu Președintele Parlamentului, Igor Corman, am abordat și problema anulării vizelor din partea Statelor Unite. Înțeleg că nu este un proces simplu, dar am văzut o mare deschidere din partea congresmenilor americani în această privință. În ciuda unor restanțe, Moldova este considerată o istorie de succes în cadrul parteneriatului estic al Uniunii Europene.  Zilele trecute, am fost vizitați de Președintele Ucrainei, Petro Poroșenco și cel al Poloniei, Bronislaw Komorowski. Ambii președinți au accentuat rolul important pe care îl are Moldova în motivarea altor state ex-sovietice să urmeze calea integrării europene. Succesul nostru va garanta și succesul Ucrainei, spunea domnul Poroșenco.  Legat de cât de mult sunt doriți moldovenii în Europa, personal simt că suntem doriți. Chiar dacă mai sunt și opinii rezervate, totul este în devenire. Votul Parlamentului European de ratificare a Acordului de Asociere din 13 noiembrie a arătat clar ca absoluta majoritate a europarlamentarilor susțin parcursul european al țării noastre.

Desigur prioritățile politicii externe a Moldovei se vede că sunt către Europa, însă aș dori să ne spuneți care este relația cu Statele Unite și cum s-a schimbat aceasta în ultimii ani? Care credeți că este viitorul acestor relații?

Atât relațiile cu statele europene, cât și cea cu Statele Unite au cunoscut o îmbunătățire esențială. Eu sunt președintele grupului de prietenie al Parlamentului Republicii Moldova cu Congresul SUA. În această perioadă, am organizat două vizite oficiale la Washington DC. Din delegație de fiecare dată a făcut parte și Președintele Parlamentului. Am constituit, pentru prima oară în istoria relațiilor dintre statele noastre un grup de prietenie în cadrul Congresului SUA (Moldovan caucus group). Am avut în vizită în Moldova câteva grupe de senatori și congresmeni. Domnul Prim-ministru, Iurie Leancă a vizitat SUA de câteva ori. La fel, a făcut și președintele PLDM, domnul Vlad Filat. Pentru prima oară în istoria țării noastre, am fost vizitați de Vice-președintele SUA, Joe Bidden și Secretarul de Stat, John Kerry. De aceea, consider că viitorul acestor relații este unul promițător, cu condiția că vom putea păstra actuala guvernare.

Într-un fel, prin comisiile amintite sunteți un ambasador al moldovenilor, dar în același timp sunteți și un ambasador al lui Hristos. Cum se împletește politica cu educația și dedicația dvs. pastorală și teologică?

Dumnezeu m-a înzestrat cu mai multe vocații, dar consider că cea mai importantă este cea de predicator al Evangheliei lui Isus Hristos. De aceea, în orice împrejurare, așa cum am menționat mai sus, mă strădui ca valorile Împărăției

Lui Dumnezeu să fie pe primul loc. Deseori mi se reproșează că nu este bine să îmbinăm politica cu credința. Nu pot fi de acord cu acest lucru. Totul depinde de politica pe care o facem. Să nu uităm că Biblia este plină de exemple care ne arată că oamenii lui Dumnezeu au fost activi în viața social-politică a națiunii lor. Când spunem că Dumnezeu conduce istoria omenirii, trebuie să avem în vedere că El o conduce prin oameni. Cel mai frumos exemplu în Vechiul Testament este persoana lui Melhisedec, care îl întruchipează pe Isus Hristos. Deși pare contradictoriu, dar Cuvântul ne spune că Melhisedec a fost împărat și preot. Recunosc că nu este ușor să îmbini aceste două dimensiuni, dar consider nu doar că se poate, dar și trebuie să o facem, dacă vrem ca lumina Evangheliei să pătrundă peste tot. Pe lângă inițiativele legislative, am organizat câteva mese cu rugăciune la care au participat colegi parlamentari, iar odată l-am avut și pe domnul Prim-ministru.

Care sunt planurile dvs. sau dorințele ce le aveți pentru viitor?

Dacă voi fi din nou ales, prioritatea numărul unu va rămâne lucrarea Evangheliei sub toate aspectele ei, apoi vine apărarea drepturilor fundamentale ale creștinilor și promovarea valorilor moral-spirituale, iar în al treilea rând, susținerea oricăror inițiative care contribuie la făurirea unui viitor prosper pentru noi și copiii noștri. Printre inițiativele legislative de ordin moral sunt, cel puțin, trei: implementarea educației la domiciliu, introducerea obligatorie a consilierii pre-avort și includerea în legislației a obiecției de conștiință. La nivel european, doresc să finalizez raportul cu privire la discriminare creștinilor în Europa, apoi doresc să iau un nou raport pe care deja l-am înregistrat cu privire la interzicerea mamelor surogat. Promovarea oamenilor integri și combaterea corupției este un alt domeniu, asupra căruia mă voi concentra. Totodată, doresc să organizăm în Parlament, după practica statelor unite, un Dejun Național cu Rugăciune cu implicarea liderilor din comunitățile creștine și participarea conducerii țării.

V-ați dedicat o bună parte din viață în domeniul pedagogic și desigur că nu puteați face acest lucru dacă nu vă păsa de tineri și viitorul lor. Sunt convins că din rândul cititorilor, fie că citesc ziarul tipărit sau online, sunt mulți tineri plecați de-acasă pentru motive economice, suflete care își doresc să revină în Republica Moldova și să își pună experiența la ”bătaie” acolo. Printre aceștia sunt mulți cu pregătire în diplomație sau științe politice. Ce sfat aveți pentru aceștia?

Cel mai bun sfat este să dea dovadă de inițiativă și să fie gata să se pună la „bătaie”. Pe cei care încă studiază, îi îndemn să facă studii cât mai performante și să acumuleze experiențe cât mai bune. Azi apar oportunități tot mai multe. Din păcate, în prezent statul nu poate oferi nivelul de salarizare pe care îl vedem în vest, dar cei care sunt gata să plătească un preț pentru un viitor mai bun sunt bineveniți. Împlinirea pe care o ai atunci când te sacrifici, slujind țării în care te-ai născut, nu se compară cu salariile și confortul occidental.

Dar pentru tinerii care au ales alte munci prin străinătate pentru a-și susține familiile cât și visul lor personal, care vă este gândul?

Gândul meu este la țara în care Dumnezeu ne-a pus. Chiar dacă nu am reușit să oferim toate condițiile pentru a lansa afaceri, totuși cred că și în afaceri există multe oportunități. Capitalul câștigat și experiența acumulată peste hotare poate servi drept temelie pentru lansarea unor afaceri profitabile. Deschiderea locurilor de muncă este o prioritate a actualei guvernări, dar suntem convinși că doar împreună vom reuși. Fără investiții și inițiative antreprenoriale nu vom putea crea noi locuri de muncă. Un alt aspect important este etica muncii. A sosit timpul să ne  debarasăm de etica muncii socialiste, conform căreia în trecut mulți se prefăceau că muncesc, iar statul se prefăcea că-i plătește. Ca să avem o țară prosperă, trebuie să muncim așa cum se muncește în statele occidentale.

Domnule Ghilețchi, dacă e să stârniți o provocare în rândul moldovenilor ce vă citesc acest interviu, care ar fi aceasta?  

... (aici e bine să închei prin a provoca participare la vot masiv, atât in diaspora cât și de a da telefon acasă la familii și să-i îndemne pe rude și prieteni să meargă la vot pro-european).

Viața este ca un drum, plină de cotituri și intersecții. De fiecare dată când stai în fața unei noi răscruci te întrebi încotro să o apuci? Pe 30 noiembrie 2014 vom sta în fața unei răscruci importante care va determina viitorul țării noastre. Din păcate, se aud voci care ne cheamă să ne întoarcem înapoi. Cineva spunea că lui Dumnezeu i-a trebuit o noapte ca să scoată evreii din Egipt, dar apoi i-au trebuit 40 de ani ca să scoată Egiptul din ei. Sunt ferm convins că nu avem dreptul să ne întoarcem în locul din care Dumnezeu ne-a scos odată. Este extrem de important să conștientizăm cu toții pericolul și consecințele unei eventuale schimbări de direcție. Recentele alegeri prezidențiale din România ne-au arătat că este nevoie de mobilizare maximă. Fiecare vot contează. Chiar dacă ni se pare că fiecare vot luat în parte este ca o picătură în ocean, să nu uităm că dacă fiecare și-ar lua înapoi picătura sa, oceanul s-ar usca. Să nu lăsăm ca Moldova să se întoarcă în trecut. Să mergem înainte pentru binele generațiilor viitoare!

Ca și în alegerile precedente, candidez pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Nu sunt membru al acestui partid, dar am văzut în această formaţiune o viziune și o echipă de oameni dispuși să miște țara înainte spre un nou viitor. Din păcate, atmosfera din țară este otrăvită și dominată de sentimente negative. Mulți spun că nu au pe cine să aleagă. Alții zic să alegem răul mai mic. Eu însă prefer să aleg binele cel mai mare din ceea ce avem. Istoria, inclusiv istoria biblică, ne arată că nemulțumirea, frustrarea și răzbunarea niciodată nu adus binele pe care ni-l dorim. Cu îngăduință, iertare și îndelungă răbdare putem învinge. Doar împreună, fiind uniţi în post şi rugăciune, în fapte şi acţiune putem, cu ajutorul lui Dumnezeu, mişca ţara înainte spre o viaţă mai bună. Dumnezeu să binecuvânteze Republica Moldova și alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014!

Domnule deputat, vă mulțumim pentru atenția dvs. acordată publicației Tribuna Românească din Chicago, citiorilor noștri și tuturor celor care vor mai prelua acest material. Vă mulțumim pentru timpul acordat și vă dorim mult succes în continuare asigurându-vă de stima și respectul nostru.

(ar fi bine să închei cu un mesaj de sărbători, având în vedere că ziarul apare cu câteva zile  înainte de sărbătoarea Thanksgiving, ceea ce marchează începutul sărbătorilor în SUA).

Doresc, în încheiere, să felicit pe toți cititorii Ziarului Tribuna Românească din Chicago cu Sărbătoarea Mulțumirii. Recent, am organizat în premieră la Chișinău o sărbătoare a mulțumirii. Una din idei pentru viitor este să avem și în Republica Moldova o sărbătoare a mulțumirii. Dumnezeu să vă binecuvânteze cu multă pace, bucurie, sănătate și prosperitate. Happy Thanksgiving Day!

Sursa: RomanianTribune.net

Related Articles

Close