Interviu cu Vlad Filat - Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova

Interviu cu Vlad Filat – Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova

Editor:

Care este esenţa ideologică a formaţiunii politice pe care o reprezentaţi? Cum se poziţionează aceasta în relaţii cu alte doctrine?

Vlad Filat:
Partidul Liberal Democrat din Moldova este o formaţiune cu doctrină populară modernă. Apropierea şi convergenţa doctrinelor liberală şi social-democratică a generat un nou curent politic - cel popular, în care liberalismul economic, unicul capabil să asigure performanţe economice durabile, şi politica socială activă, proprie social-democraţiei, se regăsesc şi se completează reciproc în cel mai reuşit mod.
Programul PLDM este bazat pe doctrina populară şi are drept piloni reconstrucţia şi modernizarea Republicii Moldova, crearea statului de drept şi a economiei de piaţă funcţionale, integrarea în UE.
PLDM este un partid de centru-dreapta şi va colabora cu toate partidele democratice şi pro-europene. Este exclusă orice colaborare cu PCRM şi PPCD.
Editor:
Caracterizaţi situaţia socio-economică din Republica Moldova de la începutul campaniei electorale 2009.
Vlad Filat:
Actuala situaţie socio-economică este rezultatul firesc al celor 8 ani de guvernare comunistă. În anii 1999-2000, în întreg spaţiul post-comunist au început transformări economice pozitive. Noi eram aproximativ la acelaşi nivel cu vecinii noştri, Ucraina şi România. Dacă acum 8 ani pensiile din Republica Moldova erau comparabile cu pensiile din aceste ţări, astăzi ale noastre sunt de trei ori mai mici. Aceeaşi dinamică se înregistrează şi la alte compartimente. În 8 ani, am devenit cea mai săracă ţară din Europa şi cu cel mai mare exod al forţei de muncă.
Începutul campaniei electorale coincide cu agravarea crizei financiare mondiale, însă guvernanţii noştri acţionează de parcă nu se întîmplă nimic. Mai mult, ei întreprind acţiuni populiste electorale care vor avea peste cîteva luni un impact negativ puternic asupra economiei noastre. Comuniştii activează în baza principiului: după noi – potopul. Iată de ce ţara are nevoie în regim de urgenţă de două lucruri: debarcarea comuniştilor de la putere la alegerile din 5 aprilie 2009 şi promovarea unei echipe formate din personalităţi cu gîndire modernă, pregătire profesională puternică şi performanţe în domeniul care activează.
Editor:
Ce soluţii are partidul Dvs. pentru dezvoltarea economică a ţării şi atragerea investitorilor străini şi în cît timp pot fi aceste rezultate?
Vlad Filat:
Venind la putere, comuniştii au creat un amestec ciudat de elemente ale economiei de piaţă cu un control cvasi-total din partea conducerii de partid. Specialiştii au numit acest hibrid „bolşevism de piaţă”, marii beneficiari al căruia sunt nomenclaturiştii de partid. Noi avem misiunea să demontăm acest sistem, să demonopolizăm, să dereglementăm şi să decriminalizăm economia, să edificăm un mediu de afaceri prietenos şi să asigurăm inviolabilitatea proprietăţii private ca factor al creşterii economice şi al libertăţii personale.
O direcţie importantă de activitate va fi crearea condiţiilor favorabile pentru direcţionarea banilor trimişi acasă de concetăţenii care muncesc peste hotare în sectoarele de producere şi servicii. Vom crea un climat investiţional prietenos, pentru ca marii investitori străini să vină la noi fără frică de a fi expropriaţi. Reducerea fiscalităţii, sprijinul masiv pentru întreprinderile mici şi mijlocii, crearea noilor locuri de muncă, în special pentru cei tineri, de asemenea, vor constitui o prioritate.
În mod normal, Programul de Guvernare propus societăţii de PLDM este eşalonat pe 4 ani. Însă, noi avem datoria ca cetăţenii noştri să resimtă schimbările pozitive chiar din primele luni de guvernare.
Editor:
Ce politică externă promovează partidul Dvs.? Care trebuie să fie priorităţile politicii externe moldoveneşti?
Vlad Filat:
PLDM promovează o politică externă responsabilă. Pentru statul nostru politica externă oscilantă promovată de comunişti a avut urmări dezastruoase. Practic, Republica Moldova s-a pomenit în izolare totală faţă de restul lumii, cu toate că geografic se află în Europa şi se învecinează cu Uniunea Europeană.
Avem nevoie de un curs nou în politica externă, de un curs ireversibil spre o integrare europeană reală şi rapidă. În acest sens, prioritar pentru politica externă a ţării noastre ar fi: să semneze Convenţia privind micul trafic la frontieră cu România; să obţină calitatea de stat asociat Uniunii Europene pînă în anul 2012; să obţină un regim de călătorie fără vize în Uniunea Europeană pînă în anul 2011; să consolideze relaţiile cu statele membre ale UE în vederea sprijinirii procesului de integrare europeană; să stabilească un Parteneriat Strategic European cu România; să consolideze relaţiile de bună vecinătate şi sprijin reciproc cu Ucraina; să stabilească un parteneriat strategic cu SUA; să dezvolte relaţii previzibile şi reciproc avantajoase cu Federaţia Rusă; să protejeze cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotare.
Editor:
Care sunt cele mai mari probleme sociale cu care se confruntă Republica Moldova? Ce mecanisme propune partidul Dvs. pentru depăşirea situaţiei şi în cât timp acestea pot oferi rezultatele scontate?
Vlad Filat:
Cele mai mari probleme sociale sunt creşterea preţurilor la produsele alimentare şi resursele energetice, lipsa locurilor de muncă, viitorul incert al copiilor. Majoritatea cetăţenilor sunt afectaţi, într-un fel sau altul, de fenomenul emigrării în masă peste hotare. Multe famiilii s-au destrămat. Peste o sută de mii de copii trăiesc fără părinţi. Avem cele mai mici pensii şi salarii din Europa. Există grave probleme în sistemul educaţional şi cel al ocrotirii sănătăţii.
Putem ameliora situaţia relansînd economia prin mecanismele enunţate mai sus şi prin promovarea unor politici sociale moderne şi raţionale. Suntem convinşi că obiectivul de pensie minimă în valoare de 100 de euro şi a salariului mediu lunar de 500 de euro este realist. Mai mult. Avem calcule exacte cum vom restitui integral restanţele Băncii de Economii faţă de cetăţenii care au făcut depuneri băneşti în perioada de pînă la 1991.
Editor:
Care sunt cele mai grave probleme semnalate de partidul Dvs. în campania electorală 2009?
Vlad Filat:
Foarte mulţi cetăţeni sunt nemulţumiţi de serviciul pe care îl au, mai bine zis, de nivelul remunerării. Lipsa banilor, veniturile mici, fără nicio putere de cumpărare, este problema-cheie de la care pornesc toate celelalte probleme. Cetăţenii sunt nemulţumiţi de sănătatea lor, de servicii medicale proaste şi inaccesibile pentru mulţi dintre ei. Corupţia în organele de drept, mai ales în justiţie, agresiviitatea organelor de forţă au distrus încrederea cetăţeanului în stat. Însă cel mai mult cetăţenii îşi exprimă protestul faţă de pierderea libertăţii. Dreptul la libera exprimare, la circulaţie, la muncă, la un trai decent sunt încălcate în Europa secolului 21 şi această situaţie nu mai poate fi tolerată. Convingerea noastră fermă e că vom soluţiona toate problemele acestea doar într-o Moldovă fără Voronin şi fără comunism.
(Sursa: www.azi.md)

Close