Lideri creștini care au schimbat cursul istoriei

Lideri creștini care au schimbat cursul istoriei

Lideri creștini care au schimbat cursul istoriei

Istoria omenirii este acel șir de evenimente definit de personalități, oameni mari care au reușit să acționeze într-un fel în care le face numele actual chiar și după mulți ani de la trecerea lor în neființă. Oamenii care s-au remarcat pe parcursul istoriei, de cele mai multe ori aveau o viziune bine definită a scopului pe care doreau să îl atingă. De la crearea lumii până în prezent, Dumnezeu și-a comunicat scopul Său prin astfel de oameni, pe care i-a numit profeți. În ciuda faptului că de cele mai multe ori, termenul dat se asociază doar cu vremurile Vechiului Testament și prezicerea viitorului, de fapt Dumnezeu a avut grijă în fiecare perioadă a istoriei să ridice oameni – voci profetice, care să stea ferm pentru valorile eterne. Privind în istoria modernă, vom vedea câteva astfel de perioade și câțiva oameni mari ai lui Dumnezeu ce au definit modul în care omenirea se uită la o anumită problemă.

image4_8

Martin Luther King Jr. a fost un pastor baptist din nordul Americii, activist politic, care a rămas cunoscut în istorie ca un luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din SUA. Martin Luther este renumit pentru discursul său, I have a dream (Am un vis), ținut în fața a 200.000 de militanți. Acel moment a fost unul determinant în câștigarea bătăliei pentru drepturile civile ale afroamericanilor. În ciuda stigmei societății de atunci, că persoanele de culoare ar fi inferioare celorlalte rase, Martin Luther a avut viziunea și curajul să meargă împotriva curentului. A plătit pentru acest curaj cu viața sa, fiind asasinat la vârsta de 39 de ani, în schimb lăsând în urmă una dintre cele mai puternice pledoarii pentru tratarea corectă a oamenilor de culoare.

dietrich-bonhoeffer_editDietrich Bonhoeffer, un alt mare om a lui Dumnezeu, a fost un pastor evanghelic care a luptat activ cu politica impusă de ideologia nazistă. De la începutul activității și dominației lui Hitler, Bonhoeffer și întreaga sa familie au avut descoperirea și convingerea că atâta timp cât Adolf Hitler se va afla în fruntea țării, Germania nu va putea fi un stat democratic și prosper. Profețind parcă atrocitățile pe care avea să le dispună Hitler prin “Eșalonul de Protecție” (cunoscut ca și SS), Bonhoeffer a devenit un component activ în opoziția față de sistem, participând la câteva tentative de a-l îndepărta de la putere pe Führer. În final, activismul său avea să îl coste libertatea, iar apoi și viața. Bonhoeffer a fost executat în unul din lagărele de concentrare, la doar o lună de la căderea regimului Nazist. Ultimele sale cuvinte au fost: “Aceasta e sfârșitul; pentru mine e începutul vieții."

pope6_13489900

Papa Ioan Paul al II-lea este al doilea Papă din istoria Bisericii Catolice care a slujit cel mai mult și este considerat unul dintre oamenii cheie care a contribuit la prăbușirea comunismului în Europa de Est. Fiind de origine poloneză, avea doar 19 ani când Germania Nazistă a invadat Polonia. În ciuda reprimării din partea regimului, el a refuzat să accepte propaganda nazistă, devenind un membru activ al mișcării care încerca să salveze evreii de la Holocaust. Ulterior, “eliberarea” mult așteptată din partea URSS nu a dus decît la alți 33 de ani de asuprire, perioadă în care Ioan Paul al II-lea nu a încetat promovarea creștinismului și a libertății religioase. Numirea sa la slujirea de Papă în 1978, i-a oferit o platformă internațională pentru promovarea valorilor creștine. Începând cu 1979 a participat la numeroase evenimente și mișcări pentru a consolida frații din Polonia, avertizând autoritățile comuniste că instituția pe care o reprezintă urmărește îndeaproape acțiunile autorităților, reamintindu-le de responsabilitatea lor “înaintea istoriei și în fața propriei conștiințe.” Această presiune constantă a contribuit esențial la edificarea mișcării “Solidaritate”, care a fost forța ce a demontat comunismul în Polonia.

Pentru fiecare perioadă descrisă mai sus este caracteristică lupta care se dădea în societate pentru niște drepturi și valori puse de Dumnezeu. În perioada în care trăim noi, ne bucurăm de o libertate fără precedent. Cu doar 25 de ani în urmă, nimeni nu și-ar fi imaginat că vor veni timpuri în care să poți să alegi din ce surse te informezi, să poți să călătorești unde dorești, și mai presus de toate să ai deplina libertate să-ți promovezi convingerile religioase. Lupta care se dă astăzi, însă, ține de două pericole majore. Unul este totalitarismul în care alunecă unele țări, în special democrațiile tinere. Din păcate, și în Moldova se aud voci care ne cheamă să ne întoarcem înapoi în imperiul din care Dumnezeu ne-a scos odată. Nu cred că avem dreptul moral să facem acest lucru. Sunt convins că trebuie mergem înainte spre un nou viitor. Un alt pericol este secularismul agresiv care caută să înăbușe vocea creștinismului. Credința creștină este împinsă tot mai mult în spațiul privat, iar locul ei este ocupat de pseudo-valori. De felul în care ne vom manifesta la 30 noiembrie, depinde în mod direct posibilitatea copiilor noștri de a trăi într-o țară liberă și binecuvântată de Dumnezeu. În zilele care ne-au mai rămas, fiecare poate fi o voce profetică acolo unde suntem. Dumnezeu să binecuvânteze Republica Moldova și alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014!

Close