Mesajul predicat la conferinţa anuală din Comunitatea Cahul: "Fii integru"

Mesajul predicat la conferinţa anuală din Comunitatea Cahul: "Fii integru"

Mesajul predicat la conferinţa anuală din Comunitatea Cahul: „Fii integru”

DSC00196"Fii integru", este o mare provocare pentru vremurile noastre. Integritatea este o chemare! Iar orice chemare necesită un răspuns din partea celui chemat. Totodată, este o chemare individuală, pentru fiecare om în parte. Integritatea este o umblare! Adesea percepem integritatea ca o calitate şi este adevărat, dar mai mult decât atât ea este o însuşire care trebuie manifestată în fiecare zi. Este o acţiune în derulare, un proces continuu. Integritatea este un mod de viaţă! Şi când spun un mod de viaţă, spun că integritatea trebuie să acopere orice domeniu din viaţa noastră. Nu există domeniu în societate sau în etapele vieţii noastre, în care să nu fie nevoie de integritate.

Vă invit să ascultaţi sau să citiţi mesajul predicat la Conferinţa anual de creştere spirituală a Comunităţii Cahul, desfăşurată pe 31 octombrie la Biserica Baptistă din Colibaşi.

Un polițist a oprit o mașină și i-a cerut șoferului să prezinte actele. Șoferul indignat a întrebat, zicând de ce m-ați oprit? N-am încălcat nimic. Aveți dreptate, zice polițistul. Nu ați încălcat nimic, dar v-am observat cum îi arătați din pumn unui domn care v-a tăiat colțul, apoi ați claxonat de câteva ori o doamnă care mergea mai încet înaintea dumneavoastră, un pic mai târziu nu i-ați permis celui din banda de alături să treacă pe banda pe care erați. Și ce dacă am făcut aceste lucruri?! Este oare asta o crimă?! Nu, nu este, zice inspectorul. Doar că am văzut pe bara mașinii dumneavoastră o inscripție, ”Isus te iubește, la fel, te iubesc și eu”, și m-am gândit că mașina asta cu siguranță este furată…

DSC00208

Din fericire sau din păcate, integritatea nu este ce suntem noi duminică dimineața la Biserică. Fratele Karl Sedlețchi spunea că duminică dimineața noi suntem ca îngerii, doar aripi ne lipsesc, dar în restul săptămânii nimic îngeresc nu mai rămâne în noi...

Ce înseamnă să fii integru? Cum poți să fii și să te menții integru? De ce este așa de important să fii integru? De ce este așa de greu să fii integru?

Din DEX, integritate – însușirea de a fi sau rămâne intact, întreg. Cuvinte sinonime sunt: onestitate, probitate, incoruptibilitate, deplinătate.

Unul din cele mai grele lucruri în viață este să fii onest în toate. Cineva spunea că un om onest nu are nevoie de memorie. Ca să poți minți îți trebuie o memorie foarte bună. Trebuie să știi ce anume ai spus greșit și cui i-ai spus. Președintele Lincoln spunea că memoria noastră este prea scurtă ca să putem fi mincinoși perfecți. Putem lăsa impresia că suntem onești, dar în realitate știm că toți greșim.

Integritatea este o chemare

Integritatea nu este atât o calitate, cât este o chemare. În predica de pe munte, Isus îi cheamă pe ucenici să fie desăvârșiți, după cum și Tatăl nostru cel ceresc este desăvârșit. Iar orice chemare presupune un răspuns. Fiecare trebuie să decidă pentru sine dacă vrea să spună adevărul sau să mintă, dacă vrea să fie bun sau rău, dacă vrea să iubească sau să urască, dacă vrea să ierte sau să se răzbune. Este vorba de o decizie personală care se ia în mod individual. Președintele american Woodrow Wilson spunea: mai bine azi pierd într-o cauză care mă va face să triumf într-o zi, decât să câștig într-o cauză care mă va face să falimentez în altă zi. Finalitatea contează. Putem pretinde că suntem buni și drepți, dar să nu uităm că într-o zi vom fi testați.

Ex. fetița care se ruga, iar mama nu o înțelegea – mamă, dar eu nu vorbesc cu tine…

Integritatea este o umblare

Biblia ne spune foarte clar că viața creștină este o umblare zilnică cu Dumnezeu. Prin urmare, și integritatea este o umblare. De aceea, este mai greu să spunem că posedăm sau că avem integritate absolută. Nu poți poseda pe deplin ceea ce trebuie să trăiești zi de zi. Este ca și la un meci de fotbal. Până nu se dă fluierul final nu știi care este scorul. Poți fi sigur de mântuire, dar calitatea integrității noastre va fi stabilită la testarea finală.

Este interesant să vedem cum David folosește verbul a umbla pentru a descrie unele aspecte importante ale integrității: ”umblu în nevinovăție”, ”umblu în adevărul tău”, umblu în neprihănire”. Așa dar, integritatea implică o acțiune în derulare, este un proces continuu.    

 Fiecare din noi scrie o carte numită viață. Fiecare zi este ca o nouă pagină din cartea vieții, luna poate fi ca un capitol, iar anul ca un tom. Vrem sau nu vrem, trebuie să recunoaștem că în această carte avem nu doar pagini plăcute, dar avem și paragrafe sau chiar capitole întregi de care uneori ne este rușine. Să nu uităm că fiecare este autorul propriei cărți. Nimeni nu pot scrie istoria altuia, nici chiar pe cea a copiilor săi. Fiecare scrie și semnează pentru sine. De aceea, trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru toate capitolele scrise, inclusiv întreaga carte. Vorba lui Pilat din Pont - ce am scris, am scris - este foarte relevantă în această privință. Ce-ai scris odată, nu mai poți șterge. Poți corecta anumite lucruri, dar nu le poți anula.

Ex. În campania prezidențială din 1988, Joe Biden, actualul vice-Președinte al SUA, a fost nevoit să se retragă din campania prezidențială din cauza unui scandal legat de biografia sa. Dl Biden și-a modificat biografia încercând să schimbe anumite lucruri ca să fie mai atractiv pentru electoratul democrat. 

DSC00206

Integritatea este o trăire sau un mod de viață

Atunci când ne referim la integritate trebuie să avem în vedere toate domeniile vieții, începând cu cel personal și încheind cu cel statal, începând cu laptele mamei și încheind cu balsamul de înmormântare. Libertatea a adus cu sine multe lucruri bune, dar a adus și multe lucruri rele. E ca în poezia fratelui Valentin Popovici, Fiecare dă ce are.

Te întâlnești pe un drum cu-n frate

Și-ți produce întristare

Fiindcă te privește rece:

Dragul meu, îți dă ce are.

 

Când lovit ești de vre-un frate

Să nu întrebi: ”Cum poate oare?”

Are? N-are conștiință?

Fiecare-i clar, îți dă ce are.

Mergi pe stradă. La un colț

Doi se ceartă-n gura mare,

Unul dintre ei înjură,

Și acesta dă ce are.

 

Un om bun, plin de iubire

Blând în orice împrejurare,

Duce pace pretutindeni,

Deci, dă tuturor ce are.

 

Omu-n lume-i îndreptarul

Către iad sau către rai;

Celor mulți din jurul tău,

Dragă frate, tu ce dai?

Sunt câteva domenii cheie la care trebuie să atragem atenție. În primul rând este familia și, în mod special, copiii.

Ex. ”Trăiește astfel, încât să-ți fie rușine să vinzi papagalul familiei la bârfitorul orașului.” (Will Rogers, actor și scriitor american)

Ex. Un pastor a vizitat o familie, în care tata se plângea pe fiul său că s-a împrietenit cu niște băieți răi și, cel mai mult, îl deranjează faptul că a început să spună minciuni. În timp ce discutau, a sunat telefonul. Soția a luat telefonul și-i arată prin semne soțului că cineva îl caută la telefon, la care el îi strigă: spune că nu sunt acasă…

Vrem ca în țară să nu fie corupție, dar ne revoltăm că la examenul de BAC au fost puse camere de luat vederi. Cel care se obișnuiește să copie, nu va avea probleme să comită și alte încălcări.

Mulți s-au revoltat referitor la legea privind egalitatea. Am stat de vorbă pe această temă cu episcopul Bisericii Ortodoxe Marchel de la Bălți. Fără ca să neg îngrijorarea exprimată în legătură cu adoptarea acestei legi, motiv pentru care și eu am votat împotriva ei, l-am întrebat totuși pe episcopul Marchel care sunt motivele destrămării familiilor în țara noastră? Câte familii se destramă din cauza orientării sexuale și câte din cauza infidelității sexuale?!

Ex. Un om a cumpărat la un McDonalds niște hamburgeri în drum spre picnic. Când a ajuns la picnic a descoperit că în loc de hamburgeri în cutie erau un pachet de bani. El s-a întors repede la restaurant și i-a spus managerul ce s-a întâmplat. Bucuros managerul i-a mulțumit și i-a propus să sune la un post de televiziune ca să facă o știre despre el. Omul a refuzat. Nedumerit, managerul a întrebat de ce? Dându-se mai aproape de el, i-a spus șoptindu-i, femeia cu care m-am dus la picnic nu este soția mea… 

Problema divorțurilor este tot mai des întâlnită și în cadrul bisericilor noastre. Nivelul moral al unei societăți depinde nu atât de stat, cât de familie și de biserică. Familii sănătoase asigură o temelie sănătoasă. Bisericile trebuie să fie cât mai relevante pentru societate. Nu-i suficient să faci marșuri de protest. Trebuie să știi să oferi răspunsuri și să aduci argumente convingătoare pentru problemele cu care se confruntă societatea. Creștinii evanghelici trebuie să fie un exemplu pentru cei din jur. Dietrich Bonhoeffer înainte de a fi executat de națiști a scris în jurnalul său: Ceea de ce au nevoie bisericile în secolul nostru este ca credincioșii să fie oameni simpli, deschiși și onești. Doar așa vom putea ridica nivelul moralității în țară.

Locul de muncă este un alt domeniu unde avem mare nevoie de oameni integri. Întrebați orice conducător, patron sau manager și veți vedea că toți caută oameni cât mai onești. Sistemul sovietic ne-a deformat mentalitatea.

Ex. Milionarul rus din Sacramento care primea ajutor social – a fura de la oameni este o rușine, dar a fura de la stat este o cinste…

Ex. Omul care nu putea dormi din cauza ca n-a declarat toate veniturile. Un american a scris la IRS o scrisoare în care spunea că n-a putut dormi ultimele două săptămâni pentru că n-a declarat toate veniturile, incluzând un cec în scrisoare. În post scriptum a mai adăugat că dacă nu va putea dormi și săptămâna aceasta, atunci va declara restul…  Câți dintre noi nu putem dormi noaptea că nu ne-am plătit impozitele sau amenzile?!

DSC00221

Așa dar, integritate înseamnă chemare și umblare zilnică cu Dumnezeu, o nouă gândire și un mod de viață. Apostolul Iacov are o chemare cam dură, dar necesară: ”Apropiați-vă de Dumnezeu, și El se va apropia de voi. Curățați-vă mâinile, păcătoșilor; curățați-vă inima, oameni cu inima împărțită.” (Iacov 4:8). Opusul integrității este o inimă împărțită. Soren Kierkegaard spunea că a avea o inimă curată înseamnă să voiești un singur lucru. Ca să voiești un singur lucru ai nevoie de o inimă dintr-o bucată. Avem mult de lucru, dar cu ajutorul lui Dumnezeu, dacă vom dori, vom reuși.

Trăiește ca și cum ai muri mâine, învață ca și cum ai trăi o veșnicie!

Close