Moldova cere retragerea trupelor ruse „fără amânare ulterioară”

Moldova cere retragerea trupelor ruse „fără amânare ulterioară”

Moldova cere retragerea trupelor ruse „fără amânare ulterioară”

Un amendament la raportul APCE de monitorizare a Rusiei, la propunerea deputatului Valeriu Ghileţchi.

La Paris a avut loc şedinţa Comitetului de Monitorizare al APCE. Reprezentantul Moldovei, deputatul Valeriu Ghileţchi, a reuşit să introducă în Raportul cu privire la monitorizarea Federaţiei Ruse un amendament privind retragerea armatei ruse din regiunea transnistreană. Valentina Ursu i-a cerut mai multe detalii.

Valeriu Ghileţchi: „Este un mic amendament, care a fost acceptat de Comisia de Monitorizare astăzi. A fost discutat raportul privind funcţionarea instituţiilor democratice din Federaţia Rusă. Şi în proiectul de rezoluţie, care conţine mai multe puncte, deoarece raportul cu privire la Rusia n-a fost audiat timp de 7 ani de zile, există un punct cu privire la retragerea forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Moldovei. Fraza pe care am propus-o şi a fost acceptată practic unanim este următoarea: „Fără amânare ulterioară – aceasta este de fapt esenţa amendamentului şi mai departe după text – să fie iniţiată retragerea forţelor militare ruse şi a echipamentului care a rămas pe teritoriul Moldovei.”

Europa Liberă: Nu au întârziat criticile chiar din partea colegilor dumneavoastră din Parlament. Deputatul comunist, Grigore Petrenco, pare-se, v-a şi reproşat că aţi introdus o formulare foarte dură în acest raport de monitorizare a Federaţiei Ruse, făcând referinţă la standardele europene.

Valeriu Ghileţchi: „Da. Regret că domnul Petrenco a reacţionat în modul acesta. Pe de o parte, a spus că nu este esenţială această frază. Pe de altă parte, a reacţionat destul de dur. Cred că am exprimat atât poziţia guvernări, cât şi a interesului naţional în problema aflării pe teritoriul Republicii Moldova a forţelor militare ruse. Este o poziţie care vine în deplină armonie cu angajamentele internaţionale ale Federaţiei Ruse. Vine în armonie cu poziţia noastră. De mai mult timp actuala guvernare a cerut ca aceste forţe militare să fie înlocuite cu forţe internaţionale civile de menţinere a păcii acolo, în regiune. Ne aducem aminte de tragicul accident care a avut loc la începutul acestui an, când a fost omorât acel tânăr la punctul de control. Deci, nu-mi rămâne decât să regret, deoarece au fost câteva amendamente pe care le-a propus domnul Petrenco şi, când a fost, în opinia mea, consecvent şi convingător, l-am susţinut. Dar ce să-i facem? Aceasta e realitatea.”

Sursa: Radio Europa Liberă

Close