Republica Moldova scrie istorie la APCE

Republica Moldova scrie istorie la APCE

Republica Moldova scrie istorie la APCE

În premieră, un deputat moldovean va prezenta astăzi un raport în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). De la ora 17:30 (ora Chișinăului), deputatul Valeriu Ghilețchi, va susține primul său raport intitulat „Combaterea turismului sexual pedofil”.

Raportul privind combaterea turismului sexual pedofil a fost pregătit la iniţiativa celui mai mare partid din Europa, iar Valeriu Ghileţchi, în calitate de vice-preşedinte al Comisiei pe probleme sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE, a fost ales să-l prezinte în plenul sesiunii de primăvară a APCE, care se desfăşoară în perioada 22-26 aprilie la Strasbourg.

Scopul acestui raport este prevenirea şi combaterea unui femomen care în ultima perioadă ia amploare plasând Europa pe primul loc în lume. Potrivit raportorului, exploatarea sexuală a copiilor în timpul călătoriilor şi turismului afectează zeci de mii de copii din întreaga lume, violându-se astfel drepturile fundamentale şi demnitatea acestora. Europa este îngrijorată de acest fenomen din două considerente, fiind regiune care trimite şi găzduieşte "infractori sexuali itineranţi".

Statele membre a Consiliului Europei trebuie să protejeze copii de toate formele de exploatare sexuală, atât în limitele frontierelor proprii cât și înafara acestora. Pentru a lupta eficient împotriva turismului sexual pedofil, Statele trebuie să semneze/ratifice standardele regionale și internaționale elaborate în domeniul protecției copiilor împotriva exploatării sexuale și să asigure ca legislația domestică să fie conformă acestor standarde (implicit prin furnizarea de competență extrateritorială).

Acestea de asemenea trebuie să stabilească mecanismele prin care ar preveni călătoria peste hotare a delicvenților sexuali cu risc ridicat în scopul luptei împotriva impunității. Eforturile de conștientizare a societății trebuie să fie continue și durabile, iar turismul etic să fie încurajat. În cele din urmă, trebuie să crească susținerea actorilor din țările de destinație implicați în combaterea turismului sexual.

Pregătirea raportului „Combaterea turismului sexual pedofil” a dura mai mult de un an. La întâlnirea din 15 martie, Comisia pentru probleme sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE aprobândul pentru a fi prezentat la sesiunea de primăvară.

În proiectul de rezoluție bazat pe raportul prezentat de Valeriu Ghilețchi (Republica Moldova, EPP/CD) comisia cere, ca turismul sexual cu implicarea copiilor să fie considerat o infracțiune „extra-teritorială”, iar statele să abroge „regula dublei criminalități” care pevede că un act trebuie să fie recunoscut de ambele state ca fiind o crimă înainte de a fi pornită urmărirea penală.

Comisia a recomandat să fie adoptate Coduri etice de conduită în industria turismului, să se ia măsuri pentru a încuraja reclamarea infratorilor sexuali împotriva copiilor care călătoresc, să se elaboreze o bază de date centralizată a registrelor naționale a infractorilor sexuali împotriva copiilor și alte măsuri pentru a îmbunătăți co-operarea internațională în acest domeniu.

Puteţi urmări discursul privind prezentarea raportului „Combaterea turismului sexual pedofil” LIVE pe site-ul APCE de la 17:30.

Related Articles

Close