Planul Neemia sau cum poate fi întâi decembrie o mare pricină de bucurie

Planul Neemia sau cum poate fi întâi decembrie o mare pricină de bucurie

Planul Neemia sau cum poate fi întâi decembrie o mare pricină de bucurie

david y sus hombres

Cartea, şi însăşi personajul Neemia, este deseori trecut cu vederea în citirea noastră a Sfintei Scripturi. De puţine ori se atrage atenţia la faptul că anume Neemia, a jucat un rol crucial în reconstruirea Ierusalimului ca urmare a exilului Babilonian, oferind continuitate istoriei poporului Israel. Acest om al lui Dumnezeu a avut un impact puternic din, cel puțin, două motive: a avut o viziune clară pentru binele poporului; a dat dovadă de un mare curaj, înfruntând opoziţia şi planurile ascunse ale multora faţă de lucrarea sa. Având în vedere că țara noastră trece printr-o perioadă similară după un exil sovietic de câteva decenii, exemplul vieţii și slujirii lui Neemia este mai relevant ca altă dată.

11615263După ce s-a rugat și a postit mai multe zile, Neemia a examinat cu băgare de seamă în ce stare se aflau zidurile Ierusalimului, apoi s-a adresat către concetățenii săi, spunând următoarele cuvinte: ”Vedeți starea nenorocită în care suntem! Veniți să zidim iarăși zidul Ierusalimului și să nu mai fim de ocară!” (Neemia 2:17). Apelul lui Neemia arată că pentru realizarea unui proiect național nu este suficient să ai viziune şi curaj, dar mai este nevoie şi de implicarea fiecărui cetăţean în parte. Neemia le-a inspirat oamenilor viziunea pe care o avea, iar ei au răspuns prin acțiuni concrete. „Deasupra porţii cailor, preoţii au lucrat fiecare înaintea casei lui.” (Neemia 3:28). Expresia au lucrat fiecare înaintea casei lui este foarte relevantă și subliniază implicarea fiecăruia. Maica Teresa, spunea odată: „Deseori simţim că noi şi eforturile pe care le depunem, nu sunt decât o picătură în ocean. Să nu uităm că oceanul ar fi mai puţin dacă una din picături ar lipsi. Şi dacă fiecare și-ar retrage picătura sa, atunci oceanul s-ar usca.” Important este ca fiecare să înţeleagă rolul său în făurirea destinului naţiunii, fiind gata, dacă este cazul, să plătească și un cost pentru acest rol, măcar cel de a participa la aceste alegeri.

Cu 23 de ani în urmă, Republica Moldova a pornit pe calea independenței. Drumul acesta, însă, este cu mult mai lung decât perioada în care a fost reconstruit zidul dimprejurul Ierusalimului, şi totuşi în ciuda acestui fapt, în ultimii cinci ani s-a reuşit aşezarea unui fundament puternic pentru viitorul ţării noastre. Cu siguranţă cea mai mare povară este încă în faţa noastră, iar povara aceasta este îngreunată și de opoziţia acelora asemeni cu Sanbalat şi colegii lui. E trist să vezi cum oamenii se împotrivesc atunci când lucrarea începe să propăşească. De fapt, pe asemenea oameni poţi să îi numeşti cum vrei, doar „patrioţi” nu poţi să le spui. Să vezi cum zidurile încep să fie refăcute, să te opui acestui lucru şi apoi să promiți întoarcerea în exil, spunând că vrem binele poporului – este culmea făţărniciei. Iată cum descrie Neemia comportamentul acestor oameni: „Am zidit zidul, care a fost isprăvit pretutindeni până la jumătate din înălţimea lui. Şi poporul lucra cu inimă. Dar Sanbalat, Tobia, Arabii, Amoniţii şi Asdodiţii, s-au supărat foarte tare când au auzit că dregerea zidurilor înainta şi că spărturile începeau să se astupe. S-au unit toţi împreună ca să vină împotriva Ierusalimului ca să-i facă stricăciuni.” (Neemia 4:6-7). Fiind învinuit de oponentul său că scopul restaurării zidurilor este o răscoală, Neemia i-a răspuns: „Ce ai spus tu în scrisoare nu este, tu de la tine le născocești!” (Neemia 6:8). Din păcate, și astăzi există multe născociri și învinuiri neîntemeiate, aruncate cu rea credință.

Partea cea mai frumoasă a acestei istorii este că o lucrare care la început părea de nerealizat şi o lucrare care a întâlnit atâta împotrivire a fost finisată în doar cincizeci şi două de zile. Aceasta este o dovadă în plus a faptului, că acolo unde există viziune, susținere și implicare, Dumnezeu binecuvântează lucrarea și nimic nu poate împiedica realizarea ei. Ba mai mult, popoarele din jur, când văd cum se împlineşte lucrarea începută de însuşi Dumnezeu, caută să se smerească.

Lucrarea și bătălia, pe care a dus-o Neemia împreună cu poporul în restaurarea zidurilor Ierusalimului, sunt asemănătoare cu bătălia electorală de la noi în ţară. Este extrem de important să ne determinăm pe ce parte a baricadei suntem. Să avem grijă ca să ne pomenim luptând împotriva planului lui Dumnezeu. De aceea, vă îndemn din nou să ne rugăm, să ne mobilizăm și să participăm în aceste alegeri. Haideți să susținem împreună mersul țării noastre înainte. Dumnezeu să binecuvânteze aceste alegeri, astfel încât rezultatul lor să contribuie semnificativ la restaurarea zidurilor națiunii noastre! Fie ca în data de 1 decembrie să putem spune ca Neemia: „În ziua aceasta s-au adus multe jertfe, și a fost mare bucurie, căci Dumnezeu dăduse poporului o mare pricină de bucurie.” (Neemia 12:43).

Related Articles

Close