Primul deputat moldovean raportor la APCE

Primul deputat moldovean raportor la APCE

Primul deputat moldovean raportor la APCE

Valeriu Ghileţchi a fost numit raportor pentru: „Abordarea intoleranţei şi discriminării în Europa cu atenţie specială asupra Creştinismului“. Deputatul a fost numit de către Comisia pentru Egalitate şi Non-Discriminare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Această numire în calitate de raportor este o premieră pentru Republica Moldova, Valeriu Ghileţchi fiind primul deputat din Republica Moldova care va avea rol de raportor la APCE.

Iniţiativa vine din partea unui grup de deputaţi, majoritatea fiind formată din grupul Politic Popular European, care au semnat o moţiune semnalând problema discriminării creştinilor în diferite ţări europene, anunţă trm.md

Într-un interviu acordat jurnalistului, Gheorghe Bobeică, deputatul Valeriu Ghileţchi a declarat: „Intoleranţa faţă de creştini este un subiect tot mai actual în Europa. Este o temă care mă interesează, pe care o urmăresc. Vreau prin acest raport să contribui la apărarea atât a creştinilor, cât şi a valorilor pe care aceştia le promovează în viaţa personală şi cea publică”.

Moţiunea a ajuns pe agenda APCE la 25 aprilie 2012. La sesiunea de toamnă au urmat dezbateri, în urma cărora s-a decis să fie pregătit un raport la această temă. În şedinţa Comisiei din cadrul sesiunii de iarnă 2013, care s-a încheiat ieri, s-a decis ca acest raport să fie pregătit de către deputatul, Valeriu Ghileţchi. De menţionat este faptul că această numire în calitate de raportor este o premieră pentru Republica Moldova, Ghileţchi fiind primul deputat din ţara noastră care va avea rol de raportor la APCE.

Potrivit mai multor sondaje, creştinii sunt tot mai mult vizaţi de discriminare în toată Europa.

„74% din Creștinii din Marea Britanie atestează mai multă discriminare față de Creștini decât față de oamneii de alte religii, și se simt mai marginalizați ca oricând în sfere cum ar fi locul de muncă, guvern și datorită stereotipizării negativă prin intermediul mijloacelor de informare în masă. De asemenea, se înregistrează acte de vandalism asupra edificiilor Creștine: În Noiembrie 2010 Ministrul Afacerilor Interne al Franței a adresat o scrisoare Comisarului General pentru Drepturile Omului din Consiliul Europei aducând la cunoştință faptul că, din numărul de 485 de acte de vandalizm comise împotriva lăcașurilor sfinte pe parcursul celor 10 luni anterioare, 410 au fost comise împotriva lăcașurilor de cult Creștine”, se relatează în moţiunea de cenzură.

Urmează o perioadă de pregătire şi documentare, în care se va pregăti raportul: „Abordarea intoleranţei şi discriminării în Europa cu atenţie specială asupra Creştinismului”.

Valeriu Ghileţchi a fost în perioada 2009-2011 Preşedintle Federaţiei Baptiste Europene.

Close