Permiteți-mi, în primul rând, să-mi exprim înalta mea apreciere față de raportor, dl. Jose MENDES BOTA, pentru acest raport oportun și relevant. Totuși, vreau să mărturisesc că sunt și profund dezamăgit de faptul că dezbatem un atare subiect, în perioada când progresul economic este la cel mai înalt nivel din istorie, astfel oferindu-ne mult mai multe oportunități ca oricând. Fiind dintr-o țară care se confruntă cu o rată a traficului de ființe umane relativ înaltă, aud atâtea istorii umilitoare care-ți zdrobesc inima despre tinerele cărora li s-a promis un loc bun de muncă peste hotare ca în final să ajungă captive în sclavie sexuală neavând vre-o posibilitate de se întoarce acasă și neavând nici speranța într-un viitor mai bun.
După cum menționează și raportorul în expunerea motivelor, Suedia a adoptat o Lege destul de interesantă încă în 1999, care schimbă accentul de la incriminarea și pedepsirea prestatorului de servicii sexuale, femei neajutorate și traficate, spre pedepsirea consumatorilor serviciilor sexuale. Conform unui studiu efectuat recent de experții Institutului German de Cercetări Economice, una dintre cele mai prestigioase instituții academice din Germania s-a ajuns la concluzia că “în mediu, țările care au legalizat prostituția au raportat un grad mai înalt al afluxului de trafic de ființe umane”. De aceea, am putea concluziona că exemplul Suediei de a interzice și sancționa procurarea serviciilor sexuale ar putea fi un model care merită a fi urmat. Nu numai pentru că aceasta ar fi corect din punct de vedere moral, dar și pentru că va limita oportunitățile traficanților de a exploata femeile din țările mai sărace. Așa cum putem observa din studiul menționat: afluxul este mai înalt în țările care au legalizat prostituția, ceea ce înseamnă că legalizarea prostituției în țările dezvoltate mai mult ca probabil va afecta țările cu economiile emergente. Iarăși menționez, aceasta nu este numai nedrept din punct de vedere moral, dar de asemenea cu totul nedrept în raport cu națiunile în proces de dezvoltare care deja se confruntă cu o mulțime de provocări sociale, printre care sunt ratele înalte a exodului de intelect și forță de muncă.
După cum se arată și în raport, țările expuse cel mai mult traficului de sex sunt țările sărace. De aceea, pentru a atinge rezultate tangibile în lupta cu această problemă gravă este imperativ să se depună un efort coordonat între țări. Țările dezvoltate care reprezintă destinațiile pentru o mulțime de femei traficate trebuie, de partea lor, să implementeze eficient legislația oferind informație autorităților statelor în dezvoltare ajutând astfel în lupta împotriva rețelelor de trafic. Pe de altă parte, țările în proces de dezvoltare trebuie să dea dovadă de voință politică în a distruge crima organizată, care stă în spatele multor rețele de trafic de ființe umane. Un efort armonizat, din numele tuturor părților interesate reprezintă, singura metodă de luptă împotriva traficului de ființe umane, aducând astfel speranța pentru aproximativ 700,000 de persoane traficate în fiecare an.
Îndemn membrii Adunării Parlamentare să susțină această rezoluție fără a o dilua. Amendamentele 3 și 4 vor slăbi rezoluția. Haideți s-o aprobăm în forma în care a fost prezentată de către raportor.