Referendumul Constituţional – Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Referendumul Constituţional – Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Referendumul Constituţional – Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Din numele Partidului Liberal Democrat din Moldova şi a „Alianţei pentru Integrare Europeană”, doresc să aduc mulțumiri Preşedintelui Adunării Parlamentare, dlui Mevlüt Çavuşoğlu, precum şi Secretarului General al Consiliului Europei, dlui Thorbjørn Jagland pentru eforturile enorme pe care le-au depus pentru susținerea tuturor partidelor politice din Parlamentul Republicii Moldova în a depăşi criza politică şi constituţională. De asemenea, adresez mulţumiri membrilor comisiei ad-hoc, condusă de către dl Egidijus Vareikis, care au avut misiunea de a supraveghea referendumul constituţional din Republica Moldova.
Raportul prezentat de către dl Egidijus Vareikis este corect, onest şi imparţial. În pofida faptului că referendumul constituţional nu a fost validat din cauza prezenţei scăzute la vot – puțin peste 30% - noi considerăm că acesta a fost un exerciţiu democratic foarte util şi necesar. Majoritatea absolută a persoanelor care au participat la referendum – circa 90% - au votat pentru modificarea constituţiei, ceea ce înseamnă că referendumul a fost o posibilă soluţie a crizei în care ne aflăm. Sunt de acord cu dna Durrieu în această privinţă.
Un alt rezultat pozitiv al referendumului este că scrutinul a fost bine organizat şi a avut loc într-o atmosferă calmă şi disciplinată, după cum a fost menţionat şi în raportul comisiei ad-hoc. De asemenea, trebuie să amintim că acesta a fost primul referendum efectuat în Republica Moldova din 1999, precum şi primul referendum şi campanie electorală organizată de către guvernul „Alianţei pentru Integrare Europeană”. Felul în care Referendumul a fost gestionat, inclusiv in cele 75 secţii de votare deschise peste hotare, ne oferă încrederea în alegerile anticipate pe care le vom avea la sfîrşitul lunii noiembrie.
În același timp referendumul a oferit o serie de lecții bune, dar dure, tuturor partidelor, în special celor patru partide membre a ”Alianței pentru Integrare Europeană”. Una din lecții este determinată de inexactităţile privind listele alegătorilor. Un alt moment îl reprezintă lipsa de coordonare și comunicare eficientă între diversele forțe politice care împărtășesc aceleași valori. Credem că aceste lecții vor fi luate în considerare în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare anticipate din luna noiembrie.

Ne pare rău de faptul că Partidul Comuniștilor a decis să boicoteze referendumul și suntem de acord cu concluzia comisiei ad-hoc, și anume că ”în timp ce boicotarea referendumului poate fi considerată drept alegerea unei anumite forțe politice de a-și exprima dezacordul cu privire la referendum, totuși, forțele politice care și-au descurajat electoratul de a-și exercita dreptul la vot își asumă responsabilitatea asupra acestei alegeri.” Mă bucur să-l vad pe fostul nostru președinte la acest sesiune. Dar aș dori să amintesc Adunării de faptul că dl Voronin se află aici din cauza votului din cadrul ”Alianței pentru Integrare Europeană”, ceea ce reprezintă dovada democrației autentice din Republica Moldova. De asemenea, vă amintesc că Partidul Comuniștilor în trecut a refuzat să-l includă pe liderul opoziției în delegația sa pentru Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Aș dori să-mi închei discursul cu o afirmație a lui Søren Kierkegaard, ” Viața poate fi înțeleasă numai privind înapoi, dar trebuie trăită privind înainte.” După 20 de ani de independență, Republica Moldova încă se luptă să devină o națiune liberă și democratică. De-a lungul acestor ani acest proces a fost dureros și dificil. Cu toate că democrația în țara noastră încă se află, într-un fel, în durerile nașterii, avem convingerea că suntem ca nici odată mai aproape de valorile democratice și cele europene. De aceea, în eforturile noastre de a adera la UE, ne bazăm pe sprijinul permanent al Consiliului Europei şi cel al Adunării Parlamentare.

Close