Rezoluția împotriva separării copiilor de părinți, aprobată de APCE

Rezoluția împotriva separării copiilor de părinți, aprobată de APCE

Rezoluția împotriva separării copiilor de părinți, aprobată de APCE

Majoritate de voturi în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în favoarea Raportului și Rezoluției privind separarea abuzivă a copiilor de părinți, realizate de Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, în baza cazului familiei Bodnariu.

Cu 42 de voturi pentru, 2 contra și 14 abțineri, Rezoluția Consiliului Europei condamnă preluarea fără temei justificat a copiilor de lângă părinți, practică utilizată pe larg în țările scandinave și susține că separarea copiilor de părinți ar trebui luată în considerare abia în ultimul rând.

„Copiii au dreptul să fie protejați de orice tip de violență, abuz sau neglijență, dar, totodată, ei au și dreptul de a nu fi separați de părinți împotriva voinței lor, cu excepția cazurilor în care această practică este absolut necesară în interesul superior al copiilor”, menționează Valeriu Ghilețchi în textul raportului.

Astfel, statele membre ale Consiliului Europei vor trebui să-și ajusteze politicile privind separarea copiilor de părinți, ghidându-se strict de interesul benefic al copiilor, urmând ca separarea copiilor să se producă doar în cazurile în care aceștia se află într-un pericol real de abuz sau violență.

Vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, Valeriu Ghilețchi, a catalogat aprobarea acestei Rezoluții ca fiind o victorie în favoarea unității familiilor, de pe urma căreia beneficiază atât copiii, cât și părinții.

„Sper mult ca această victorie să ajute sute și mii de familii care se confruntă cu asemenea încercări grele, uneori chiar devastatoare atât pentru copii, cât și pentru părinți”, a declarat Valeriu Ghilețchi.

Menționăm că unul dintre cazurile de rezonanță privind separarea abuzivă a copiilor de părinți este cel al familiei Bodnariu, căreia autoritățile din Norvegia i-au luat toți cei 5 copii, după ce unul din profesori ar fi avut suspiciuni privind disciplinarea fizică.

Mai mult, cazul a primit și conotații religioase după ce unul din copiii soților Bodnariu ar fi spus la școală că acasă sunt educați că „Dumnezeu pedepsește păcatul”. Chiar dacă în sesizarea către autorități ar fi fost scris că nu există semne de violență fizică, Serviciul de protecție a copiilor din Norvegia a decis plasarea celor 5 copii în custodia statului.

La circa 6 luni de separare, familia a fost reîntregită pe 3 iunie 2016, după care au decis să se întoarcă în România.

Vedeți rezoluția adoptată AICI!

Urmăriți dezbaterile și votul rezoluției AICI!

Related Articles

Close