START Săptămânii Naţionale de Voluntariat la Staţia de Sortare a Deşeurilor din Bubuieci

START Săptămânii Naţionale de Voluntariat la Staţia de Sortare a Deşeurilor din Bubuieci

START Săptămânii Naţionale de Voluntariat la Staţia de Sortare a Deşeurilor din Bubuieci

Cea de-a XI-a ediţie a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului a fost lansată astăzi la staţia de sortare a deşeurilor din comuna Bubuieci. Timp de câteva ore, un grup de voluntari au sortat deşeurile şi au vorbit de ce este important acest lucru, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Voluntarii, echipaţi cu mănuşi, vestă şi bahile, au mers la linia de sortare a deşeurilor din comuna Bubuieci pentru a vedea cum are loc procesul.

Voluntara Ecaterina Surdu spune că după experienţa de astăzi, va spune tuturor cât de grea şi nocivă este munca de selectare a deşeurilor la o astfel de fabrică şi îi va îndemna pe oameni să selecteze gunoiul chiar de acasă.

La selectarea deşeurilor a fost şi deputatul Valeriu Ghileţchi, care a menţionat că a venit voluntar să vadă cum are loc procesul de selectare, ca ulterior să ia atitudine.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului vor avea loc mai multe acţiuni în toate regiunile republicii. Membra Coaliţiei Voluntariat, Antoniţa Fonari, susţine că decizia de a lansa acest eveniment la linia de sortare a deşeurilor din Bubuieci vine să transmită mesajul oamenilor că selectarea deşeurilor de acasă este foarte importantă: „Voluntariatul schimbă nu doar o activitate de moment, dar înseamnă incluziune socială. Oamenii se întrunesc pentru a rezolva o problemă, să creeze ceva împreună”.

Staţia de sortare a deşeurilor din Bubuieci este parte a unui proiect pilot, lansat în luna mai. Managerul fabricii de sortare, Vlada Valeca, a declarat că 70 la sută din gunoiul ajuns acolo se reciclează, şi doar mai puţin de o treime din toată cantitatea procesată se întoarce la groapa de gunoi. „Zilnic primim 300 de tone de deşeuri menajere pe care le sortăm pe tipuri de materiale. Mai apoi în dependenţă de capacitatea de deşeuri ele sunt compactate şi sunt transmise reciclatorilor”.

Zilnic, chişinăuienii generează circa 800 de tone de gunoi. Anul trecut la Săptămâna Voluntariatului au participat peste 19 mii de voluntari.

Sursa: TRM.MD

Related Articles

Close