Traficul de ființe umane, combaterea prostituției și a pedofiliei

Traficul de ființe umane, combaterea prostituției și a pedofiliei

Traficul de ființe umane, combaterea prostituției și a pedofiliei

Vineri, 15 februarie 2013, am participat la întâlnirea Comitetului Părţilor Convenţiei Consiliului Europei cu privire la acţiunile împotriva traficului de fiinţe umane. Prima chestiune de pe agenda întâlnirii a fost alegerea unui nou preşedinte al Comitetului. În ultimii doi ani, Comitetul a fost condus cu succes de către Doamna Ambasador Tatiana Pârvu, Reprezentant Permanent la Consiliul Europei din partea Republicii Moldova. În urma noilor alegeri, care au avut loc la începutul ședinței, a câștigat Ambasadorul Joseph Licari, Reprezentantul Permanent al Maltei pe lângă Consiliului Europei. El va conduce Comitetul pentru următorul mandat. Ulterior, Comitetul a aprobat rapoartele privind combaterea traficului de fiinţe umane pentru patru ţări: Franţa, Letonia, Malta şi Portugalia.

Personal, am avut onoarea să reprezint la această întrunire Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). În cadrul dezbaterilor am intervenit pe marginea raportului Președintelui Grupului de Experți pe acțiuni împotriva traficului de ființe umane (GRETA), Nicolas LeCoz. Referindu-se la un raport al Comisiei Egalitate și Nediscriminare, care vizează introducerea sancționării penale a persoanelor care apelează la servicii sexuale, idee preluată din legislația Suediei, domnul LeCoz și-a exprimat rezervele față de aceste măsuri. În luarea de cuvânt am subliniat, însă, ca este absolut necesar de luptat cu ambele fenomene, atât cu combaterea prostituției, cât și cu cea a traficului de ființe umane.

Comitetul Părţilor Convenţiei Consiliului Europei supraveghează şi monitorizează implementarea Convenţiei privind acţiunile de combatere a traficului de fiinţe umane, întocmește rapoarte şi oferă recomandări ţărilor membre ale Consiliului Europei.

Tot în cadrul acestei vizite, am avut o întâlnire cu secretariatul Comisiei Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă a APCE referitor la raportul „Combaterea turismului sexual pedofil”, care urmează să îl prezint în sesiunea de primăvară. Pe parcursul anului trecut au fost câteva dezbateri pe marginea acestui raport urmând ca ele să fie finalizate la ședința Comisiei, care va avea loc în luna martie la Berlin. În raport se arată legătura care există între pornografie, prostituție și pedofilie. Proiectul de rezoluție, dacă va fi aprobat, va cere statelor membre să introducă o serie de măsuri importante pentru combaterea acestui  fenomen. Una din aceste măsuri va fi instituirea unui registru în care să fie incluse toate persoanele care comit asemenea crime.

Preventiv, raportul este inclus în agenda APCE pentru ședința plenară de marți, 23 aprilie 2013, și va fi primul raport care va fi prezentat în APCE de către un deputat moldovean.

Close