Valori și Politici. Rădăcinile Creștine ale Europei

Valori și Politici. Rădăcinile Creștine ale Europei

Valori și Politici. Rădăcinile Creștine ale Europei

În perioada 7-8 iunie, la Vilnius are loc o conferință internațională organizata sub egida Parlamentului European în contextul preluării de către Lituania, începând cu 1 iulie, a președinției UE. Tema Conferinței este: ”Valori și Politici. Rădăcinile Creștine ale Europei”. La conferință participă europarlamentari din diferite țări ai UE, deputați din țările parteneriatului estic, preponderent președinți și vice-președinți de Comisii de Politică Externă, ambasadori și membri ai Guvernului Lituanian. De asemenea, participă reprezentanți ai Bisericii și ai organizațiilor neguvernamentale care promovează valorile creștine.

Aseară, în ajunul deschiderii conferinței, Vice-ministrul de Externe i-a înmânat dlui Marcelino OREJA y AGUIRRE, ex-Secretar General al Consiliului European, ordinul ”Steaua Diplomației” pentru rolul care l-a jucat domnia sa în procesul de aderare a Lituaniei la UE. La rândul său, domnul OREJA a menționat că în ciuda unor rezerve care au existat la momentul aderării, unul din argumente care a jucat un rol important au fost rădăcinile creștine ale Lituaniei.

Conferința a fost deschisă de către Laima ANDRIKIENE, europarlamentar, și Vydas GEDVILAS, Președintele Parlamentului Lituanian, Laszlo SURUJAN și Jaime MAYOR OREJA, ambii Vice-președinți ai Parlamentului European. În prima sesiune s-a discutat locul valorilor creștine în politicile UE. Sesiunea de după masă este întitulată: „UE și Partneriatul Estic: un parteneriat egal bazat pe valori comune?”

În luarea de cuvânt pe care urmează s-o am, voi accentua importanța valorilor creștine la nivel european, formarea unei rețele de parlamentari creștini care ar comunica și conlucra împreună pentru apărarea și promovarea acestor valori. De asemenea, va fi accentuat raportul APCE întitulat: ”Problema intoleranței față de Creștinism”.

La sesiunea din luna iunie voi prezenta memorandumul introductiv pe marginea acestui raport.

Cu detalii despre vizita la Vilnius, revin săptămâna viitoare.

Close